Slik ble den slitne hytta et drømmeferiested

Se før- og etterbildene i Kjersti Bergesens Tid for hjem-prosjektblogg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er en herlig hytte av det tradisjonelle slaget. Godt brukt, full av minner og hyggelig stemning. Høyt elsket av alle generasjonene som bruker den. 

Kjøkkenet familien ønsker å fornye. Foto: Pandora Film/TV 2
Kjøkkenet familien ønsker å fornye. Foto: Pandora Film/TV 2

Det er et stort ansvar å skulle pusse opp hovedrommene, stue og kjøkken, i et slikt sjelfullt lite hus.

Andreas river kjøkken og vegger. Foto: Pandora Film/TV 2
Andreas river kjøkken og vegger. Foto: Pandora Film/TV 2

Men bestemmelsen er tatt, familien har diskutert seg fram til at de vil ha nytt kjøkken og ny gang, og da får det føre med seg det som ellers måtte bli av endringer.

Jons plan

Fint med de nye vinduene som går helt ned til gulvet! Foto: Pandora Film/TV 2
Fint med de nye vinduene som går helt ned til gulvet! Foto: Pandora Film/TV 2

Vår designer John Zoffmann elsker denne hytten. Stemningen, utsikten, beliggenheten, materialene. Dette må behandles med respekt blir vi enige om. Dermed ønsker vi å beholde peisen slik den er, og vi ønsker å beholde en god del av furuen, i hovedsak i taket og på endeveggene. Slik patina er umulig å få tilbake, og den gyldne fargen er faktisk ganske vakker.

Nytt gulv i ubehandlet furu. Foto: Pandora Film/TV 2
Nytt gulv i ubehandlet furu. Foto: Pandora Film/TV 2

John ønsker videre å flytte åpningen mellom gang og stue slik at det blir plass til en bra kjøkkenbenk i en åpen løsning, og han vil bytte de store vinduene mot havet til nye som går helt ned til gulvet. I gangen skal vi «rydde opp» i farger og materialer, legge varmekabler og støpe nytt gulv.

Se listen over produktene Tid for hjem brukte

Ingen vei tilbake, gulvet skal bli blått. Foto: Pandora Film/TV 2
Ingen vei tilbake, gulvet skal bli blått. Foto: Pandora Film/TV 2

Grunnarbeidet

Einar koser seg med flisearbeid. Foto: Pandora Film/TV 2
Einar koser seg med flisearbeid. Foto: Pandora Film/TV 2

Vi river det gamle velbrukte kjøkkenet og veggene inn til stuen, og forsterker bæringen i taket og gjør klart for nytt gulv. Deretter tar vi ut de gamle store vinduene, sager ut, og setter inn større nye vinduer.

Gøy med vev! Foto: Pandora Film/TV 2
Gøy med vev! Foto: Pandora Film/TV 2
Fornøyd Einar «rosemaler». Foto: Pandora Film/TV 2
Fornøyd Einar «rosemaler». Foto: Pandora Film/TV 2

Vi fjerner også det lille vinduet der spisebordet stod før. Når vi sager ut for ny døråpning til gangen, tar vi vare på panelbordene; disse bruker vi så til å blende igjen der vi har fjernet det lille vinduet. På den måten vil det til slutt se ut som at det alltid har vært slik.

Det nye gulvet vi legger ned er et heltre furugulv. Ubehandlet siden vi skal male det. I gangen legger vi varmekabler som støpes inn i et industrigulv i betong. Så gipser vi taket over kjøkkenet og kjøkkenveggene.

Nytt og gammelt, blått og vakkert. Foto: Pandora Film/TV 2
Nytt og gammelt, blått og vakkert. Foto: Pandora Film/TV 2

Bakveggen i stuen, som er en panelvegg blir grunnet to strøk med kvist og sperregrunn. Her har det blitt stygge merker på panelet etter møbler som har stått der i flere tiår, og John ønsker at denne veggen skal bli hvit.

Familien som kommer for å se hvordan hytta er blitt. Foto: Pandora Film/TV 2
Familien som kommer for å se hvordan hytta er blitt. Foto: Pandora Film/TV 2

Gulvet

Det er ikke spøk å skulle malingsbehandle et gulv i det rommet vi også skal jobbe i. To strøk med kvist og sperregrunn skal det først ha, deretter flere strøk med gulvmaling.

Det betyr at det siste vi gjør hver kveld er å rydde ut av rommet og male gulvet, og så drømmer vi nattedrømmer om god tørk, og så kommer vi ganske nervøse for å se om så har skjedd før morgenkaffen inntas.

Deretter må gulvet dekkes slik at vi kan jobbe igjen, og slik fortsetter dagene.

Men for en farge! Jeg var dypt sjokkert da spannet ble åpnet, skeptisk i ca. 24 timer, men så ble jeg veldig glad i den blåfargen. Den er svært vakker sammen med det gamle varme treverket, og den er fin sammen med den nye innredningen og de hvite flatene. Jeg savnet faktisk den fargen da vi reiste.

Kjøkkenet

Kjøkkenet er et standart Ikea-kjøkken, men både området mellom over og underskap, samt benkeflaten, fliser vi. Mange forskjellige mønstrede fliser i gråblå farger.

Sammen med de enkle, sorte håndtakene på kjøkkenfrontene gir dette et litt nostalgisk preg, det passer hytten godt. Vi har gjort plass til litt over og underskap på vindusveggen også, slik blir det mulig med både benkekjøleskap og den etterlengtede oppvaskmaskinen i hovedkjøkkenet.

Ekstra dekketøy og annet nødvendig får plass ved vinduet.

Lagelyst

Jeg har lagelyst og har dratt med meg vev og garn til hytteturen. John vil helst ha et digert veggteppe, noe som ville tatt uker å lage, så vi koser oss heller med små veveksperimenter. De er langt fra perfekte, men fine i fargene, og blir ganske ok når de blir montert på sylindere. Passet fint ved peisen!

Videre lager jeg puter med mønster inspirert av osteformene som hang på veggen. Artig. Og Gunnar får lage lamper av blomsterpotter. John får male gamle stoler i sin blå yndlingsfarge.

Men mulig Einar fikk det artigste oppdraget, nemlig å lage rosemalingsinspirert krusedull på den nye skyvedøren. Jeg synes den er supersøt. Det er derfor det er gøy med hytte, her kan man tillate seg slikt.

Møblering

Det er hyggelig å kunne møblere med norskproduserte møbler. De to flotte sofaene er fra Brunstad og heter Everset. De passer flott inn i rommet, og vi synes det fungerer fint nå når vi har snudd møbleringen slik at man er vendt mot utsikten og peisen. Et deilig tykt gulvteppe sørger for lunhet.

Spisebordet hadde de fra før, og stolene er brukte og nymalte. Den hvite veggen får enkle firkantede hyller montert rett på vegg, og rundt omkring har vi satt ulike gjenstander som fantes i hytten. Her var mye fint å plukke av!

I gangen lager vi sittebenk av en gammel seng og får sydd madrass og puter i ullstoff.

Blåsjokket

Vi blir nå omsider ferdige, og gleder oss stort til å vise resultatet til hytteeierne. Litt nervøs vedrørende det blå gulvet – må jeg innrømme at i hvert fall jeg er – men jeg har selv blitt veldig glad i det og håper det samme vil skje for Eli og resten av familien.

Og hun synes det er litt sjokkerende, men liker veldig godt resten av løsningen. Gulvfargen må hun venne seg til, sier hun.

Men – om dere lurer – jeg har faktisk over tid fått fem tekstmeldinger fra henne der hun forteller at hun liker gulvet. Den siste kom for en uke siden og der står det: «Vi digger det blå gulvet! Alle gjestene vi hadde i sommer syntes også det var flott.» Heldigvis.

Men Eli og resten av familien: Tusen takk for at dere søkte og for at vi fikk jobbe og hygge oss på hytten deres! Det var en fornøyelig uke selv om Einars vinflaske ble med tilbake til byen, ble ikke tid til slikt. Hilsen oss.

Se listen over produktene Tid for hjem brukte