2,1 millioner Audi berøres også av "Dieselgate"

Usikkert hvor mange biler som eventuelt finnes i Norge.

Audi slipper heller ikke unna skandalen med VW. Nå bekreftes det at over 2 millioner Audi også er berørt av utslippjukset. Illustrasjonsfoto
Audi slipper heller ikke unna skandalen med VW. Nå bekreftes det at over 2 millioner Audi også er berørt av utslippjukset. Illustrasjonsfoto

VW-konsernet jobber på spreng med å komme seg helskinnet gjennom "Dieselgate" – som avslørte at VW har manipulerte utslippene av NOx på over 11 millioner VW-modeller. Det er også klart at både Skoda, Seat og Audi er berørt, da samme motor også brukes i flere av disse merkenes modeller.

Nå har Audi gått ut og bekreftet at det skandalen omfatter så mange som 2,1 millioner av deres biler. 

Ifølge en pressemelding fra Audi selv, er det modellene A3, A4, A5, A6, TT og Q5 med den såkalte Euro 5-motoren, som blir berørt.

Venter på svar

Av de 2,1 millioner bilene, skal rundt 1,4 millioner være i Vest-Europa. Hvor mange av disse som befinner seg på norske veier er foreløpig uklart.

Informasjonssjef hos Audi Norge, Marius Tegneby, sier til NRK at de venter på tall fra Tyskland, på hvor mange som eventuelt blir berørt av dette i Norge.

Tegneby er imidlertid klar på at utslippsskandalen ikke gjelder de nye, Euro 6-motorene.

Les også: Derfor er dieseljukset skadelig for miljøet

Tipset om jukset

VW-sjefen, Martin Wintercorn, har trukket seg som konsernsjef for VW, men nekter for at han har visst noe om jukset.

Samtidig har det nå kommet fram informasjon om at VW-teknikere har informert ledelsen i VW om at manipuleringen av utslippene pågikk helt tilbake i 2007. Uten at det ble tatt grep.

Nå har tyske myndigheter satt en deadline for VW for å rydde opp. Klarer de ikke det innen 7. oktober, kommer myndighetene til å legge ned forbud både mot å bruke- og selge de aktuelle bilene.

Blir kostbart

Myndighetene i en rekke land vil nå starte etterforskning av saken. Det inkluderer også Økokrim her i Norge. De vil undersøke om noe straffbart har skjedd, og om bedrageriet har hatt noen betydning for importerte biler.

I USA varsler miljømyndighetene om bøter opptil 150 milliarder kroner, som tilsvarer mer enn hele VW-konsernets driftsoverskudd i fjor.

I tillegg har verdien på VW-aksjer falt drastisk, etter at avsløringen ble offentliggjort.

Bentley, Lamborghini og Porsche, som alle er under VW-paraplyen, har forøvrig gått ut og slått fast at de ikke er involvert i skandalen.

På hvilken måte det omfattende norske Audi- og VW-eiere vites ikke.

Les også: – Jeg vil ikke støtte en juksemaker