FINGRENE AV FATET-OPPSKRIFT: Jørn Hoel og Fridjof Nilsen kokkelerte i mandagens Fingrene av fatet. Bildet viser Hoels torskefilet. FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2
FINGRENE AV FATET-OPPSKRIFT: Jørn Hoel og Fridjof Nilsen kokkelerte i mandagens Fingrene av fatet. Bildet viser Hoels torskefilet. FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2

Kjendiskokkenes oppskrifter på torsk

Her er oppskriftene på fiskerettene fra TV 2-serien Fingrene av fatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jørn Hoel og Fridjof Nilsen var kokker i mandagens episode av TV 2-serien Fingrene av fatet. Nedenfor kan du lese begge oppskriftene og fremgangsmåte.

Jørn Hoels torskefilet

Sprøstekt torsk med sauce vierge, grillet grønnsakssalat og rotfruktchips.

Ingredienser

  • 400 g. torskefilet med skinn.
  • 50 g. mel.
  • 1 stk. lilla gulrot.
  • 1 stk. hvit gulrot.
  • 1 stk. gul gulrot.
  • 1 stk. oransje gulrot.
  • 1 stk. grønn squash (om man kun får tak i oransje gulrøtter bruker vi gul squash).
  • 1 pk. aspargestopper.
  • Olivenolje.
  • 1 stk. sisiliansk sitron (eller vanlig).
  • Basilikum.
  • Røde perletomater.
  • Kapers uten stilk.
  • 1 stk. gulbete.
  • 1 stk. chioggiabeter.
  • 1 stk. rødbeter (små).
  • Solsikkeolje.
  • 50 g. smør.

Fremgangsmåte

  1. Del torsken opp i to fine stykker av cirka 200 g., ta på salt og pepper, sett til side litt så fisken trekker til seg saltet og pepperen.
  2. Kutt opp alle gulrøttene i fine, tynne, avlange staver og putt dem i en bolle.
  3. Kutt squashen i samme type biter som gulrøttene og ha i sammen med gulrøttene.
  4. Gjør aspargestoppene klar sammen med resten av grønnsakene.
  5. Skrell og kutt alle betene på mandolin i tynne fine skiver. NB! Ikke bland betene sammen siden rødbetene avgir vanvittig mye farge.
  6. Sett på solsikkeolje til fritering.
  7. Bland sammen olivenolje, kapers, sitron (og sitronskall), tomater (delt i to), og hakket basilikum. Smak til med salt og pepper.
  8. Grill grønnsakene i en grillpanne (dette tar litt tid siden alle grønnsakene skal få fine grillmerker). Putt i en ildfastform, ha på litt salt, pepper og olje, ha dem i ovnen på cirka 180 grader for å holde seg varm, og for å bli al dente.
  9. Begynn med å steke fisken i litt solsikkeolje og smør med skinnsiden ned (dypp gjerne fiskeskinnet i litt mel for å få skinnet sprøtt).
  10. Snu fisken etter cirka 3 min. og stek på neste side.
  11. Samtidig som du steker fisken begynner du å legge betene i solsikkeoljen med en pinsett. Sjekk at det er varmt nok ved å dyppe en bete lett ned i oljen. Oljen er klar når det bruser godt rund beten. Begynn med chioggia betene, så gulbetene og til slutt rødbetene. Dette fordi rødbetene gir fra seg så ekstremt mye farge. Legg de over på papir (slik at det overflødige fettet får rent av seg) og la de få et lett salt dryss.
  12. Monter retten sammen slik på en stor tallerken.
  13. Grønnsaker i bunnen.
  14. Så fisk med skinn siden opp.
  15. Sauce vierge helles over fisken.
  16. Pynt med betechipsen.
  17. Ha en fin basilikumkvist på toppen.

Fridjof Nilsens anisbakt torsk

Ingredienser

  • 400 gr. torsk, ryggfilet, torskeloin.
  • 10 gr. salt.
  • 30 gr. anis- hel stjerneanis.
  • 1 l. vann.
Fridjof Nilsens anisbakte torskerett. Foto: FINGRENE AV FATET/TV 2
Fridjof Nilsens anisbakte torskerett. Foto: FINGRENE AV FATET/TV 2

Fremgangsmåte

  1. Del fisken i 150-gramsporsjoner. Smak til vannet med anis og salt. Legg så fiskebitene i vannet i 5 min. skyll så fisken i kaldt vann.
  2. Pakk fisken i folie eller legg den på stekebrett og bak den i ovnen på 160 grader i 7-8 min.

Urtebakte poteter

  • ½ kg. poteter.
  • 1 dl. nøytralolje.
  • 2 fedd hvitløk.
  • ½ stk. sitron.
  • Salt og pepper.

Fremgangsmåte

  1. Del potetene i båter.
  2. Riv skallet fra sitronen med et rivjern og press ut saften, finkutt hvitløk og bland alt i en bolle med oljen.
  3. Bland den tilsmakte oljen rundt potetene som er lagt på et stekebrett og ha på litt salt og pepper.
  4. Stek poteten i ovn på 180 grader i cirka 20 min. Tiden er avhengig av størrelsen på potetbåtene.

Saus

  • 2 stk. bakt paprika (brent i ovn og tatt av skall, slik at sødmen kommer frem).
  • 3 dl. blåskjellkraft.
  • 1 pk. rørossmør.
  • 1 stk. sitron.
  • 0,5 l. fløte.
  • Salt og pepper.

Fremgangsmåte

  1. Kraft og fløte kokes sammen i cirka 10 min. i en kasserolle.
  2. Paprikaen has i en blender, spes så med den innkokte kraften.
  3. Smakes til med smør, sitron, salt og pepper.