Kanelsnurrer slik bestemor laget dem

Wenche hadde besøk av Marcus Bailey i dag. Han er redd for gjær, og sier selv at han er håpløs på kjøkkenet. Wenche ordner opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kanelsnurrer slik bestemor laget dem.

Denne deigen kan også brukes til hveteboller, med eller uten rosiner, skolebrød, kringle eller andre måter å forme søt hvetedeig på.

 

Søte og saftige kanelsnurrer FOTO: TV 2 / TV 2
Søte og saftige kanelsnurrer FOTO: TV 2 / TV 2

 

Fyll kan være:

  • smørkrem laget med kanel og brunt sukker
  • makronmasse eller vaniljekrem, og rosiner og eventuelt epler i små terninger
  • skolebrød med vaniljekrem, melis og kokos

Små bakst stekes på midterste rille ved 225 oC i 12 -15 min avhengig av størrelse
Større bakst som for eksempel kringle stekes ved 200 oC i 20 -30 min.

Best resultat får du om du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok.

Denne deigen skal ikke forheves, kun heves før steking.

 

Dette trenger du:

  • 1 liter helmelk
  • 300 gram smør
  • 250 gram melis
  • 100 gram gjær
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1/4 ts salt
  • 1 1/2 kg hvetemel
  • Mykt smør, sukker og kanel rørt sammen til fyll
  • Eventuelt sammenpisket egg og litt perlesukker til dryss før steking
  • Eller du kan ringle over melisglasur etter steking

Slik gjør du:

Kok opp melk smør og melis.
Avkjøl melkeblandingen til den er fingervarm (ca 37gr).
Sett eventuelt kasserollen i kaldt vann i oppvaskkummen, så går det litt raskere.
Rør gjæren ut i den fingervarme melkeblandingen.
Elt inn kardemomme, vaniljesukker, salt og hvetemel til en smidig deig.
Del deigen i to, og kjevle hvert av emnene til et rektangel.
Smør over smør, sukker og kanelblandingen. Rull den fast sammen.
Skjær i 1 1/2–2 cm tykke skiver, og sett på bakepapirkledt stekebrett.
Dekk med et klede, og la kanelsnurrene etterheve i ca 1 time.
Stek i varm stekeovn 225 oC i 10-12 min.
Avkjøl på rist .