– Edvald var altfor lojal. Han hadde garantert tatt medalje

Uenighet rundt hvorvidt Boasson Hagen burde ha ventet på Kristoff.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

RICHMOND/OSLO (TV 2 Sporten): Samtaletemaet etter herrenes fellesstart ga seg selv: gjorde Edvald Boasson Hagen rett i å droppe egne medaljemuligheter og vente på Alexander Kristoff, eller burde han ha gått for medalje selv.

Dag Otto Lauritzen er i alle fall i språket.

– Kristoff hadde gitt Edvald grønt lys
– Edvald var altfor lojal. Han var sterk - det var bare han, Van Avermaet og Sagan. Van Avermaet kjørte veldig bra, men idet han svinger ut så stopper Edvald opp fordi han tenkte at han burde vente på Kristoff. Det er fantastisk at han holder seg til planen, men han tapte garantert en medalje, sier Lauritzen etter rittet som endte med fjerdeplass til Kristoff og 20. plass til Boasson Hagen.

Landslagssjef Stig Kristiansen deler ikke Lauritzens synspunkt.

– Hadde Edvald hatt noe å gå med, så hadde han helt sikkert gått. Hadde han hatt mye, så hadde han helt sikkert spurtet også. Jeg har ikke fått snakket med Edvald, men jeg tror de valgte det de kunne der ute, sier Kristiansen

– Men det var vel ikke planen? Var han fri, så skulle han vel få gå for egne sjanser?

– Kristoff hadde gitt han grønt lys. De snakket ilag da det gjenstod to runder, og Alex sa at Edvald kunne gå med de beste. Jeg hører det Dag Otto sier, men om han har så sterke ben og velger ikke å spurte med 500 meter igjen... Da har han valgt det.

– Er han for snill?

– Han er en veldig snill gut, men vi ser instinktet glimte til av og til.

Nordhaug: – Dette var planen
Selv var Boasson Hagen diplomatisk i etterkant av rittet og forklarte sine valg slik:

– Jeg hadde veldig store medaljemuligheter, men som kapteinen sier skal man vente. Jeg dro ikke. Jeg kunne bidratt og dratt, men jeg ventet heller og håpte at Alex hadde mer krefter. Det hadde han vel egentlig ikke. Sånn ble det.

– Burde du gått for egne sjanser?

– Det er vanskelig å si. Vi hadde en plan om at jeg kunne sitte på hjul og vente og ta spurten dersom jeg var der. Ikke å dra. Det gjorde vi. Da var det sånn, forklarte rudsbygdingen.

Lars Petter Nordhaug figurerte ikke i finalen på grunn av en tidligere velt, men Sky-rytteren hadde fått med seg finalen på fjernsynet.

 – Jeg ventet litt på at Edvald skulle kontre Van Avermaet og prøve å komme seg opp til Sagan, men han satt på hjulet. Og det var jo planen, sier Nordhaug, og legger til:

– Vi snakket om det mye i forkant, om Edvald burde ligge sammen med Kristoff. Sett nå i etterkant så hadde det kanskje gitt en medalje. Men det var egentlig umulig for Edvald å gjøre det. Da kunne vi ha risikert at han slapp seg ned i feltet og at Alex ikke var der. Da kunne vi ha mistet alt. Jeg synes begge kjørte som de skulle. De kunne ikke ha gjort det bedre. 

Ingen medaljer i 2015-VM
Riktig taktisk valg eller ikke; Norge står uansett igjen uten medaljer fra sykkel-VM 2015.

En åttendeplass, en femteplass og to fjerdeplasser er på ingen måte dårlig, men landslagssjefen innrømmet at han var litt skuffet etter at medaljen glapp i det viktigste rittet.

– Jeg sitter mest igjen med at de har gjort et godt sykkelritt. De gjorde det de kunne. Men man sikter selvsagt øverst, og det er en god trøst med medalje om det ikke går. Men fjerdeplass er jo litt... ja.