Medaljen glapp for Kristoff da Peter Sagan vant VM

Mens Boasson Hagen ofret egne medaljemuligheter like før mål.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

RICHMOND/OSLO (TV 2 Sporten): Det ble bare nesten for Alexander Kristoff i VM i USA.

Peter Sagan angrep på de siste tre kilometerne og så seg aldri tilbake. Slovaken gikk overlegent i mål noen sekunder foran et jagende hovedfelt, hvor Kristoff var med på å kjempe om medaljene.

Det ville seg dog ikke i spurten, og nordmannen ble slått av både australske Michael Matthews og Ramunas Navardauskas fra Litauen.

– Det er kjipere å bli nummer to
Det betydde at det ble den sure fjerdeplassen på nordmannen.

– Jeg prøvde å ta andreplassen, men jeg stivnet. Med det er kjipere å bli nummer to, sa Katjusja-stjernen etter målgang.

– Jeg kjente tidlig at dette kom til å bli tungt og jeg slet hver runde. Løypen er hardere enn den ser ut, og bakkene kom tett på slutten. Jeg visste at det kom til å bli vanskelig for meg å henge med i front. Jeg prøvde å komme meg gjennom så greit som mulig. Jeg klarte å sitte med i den første store gruppen, men jeg var litt langt bakpå og Edvald satt litt i mellom der. Det er vanskelig å få tak på hverandre. Edvald nøytraliserte dem som gikk opp til Sagan, men han var jo foran. Det var vanskelig å få gjort noe Sagan. Han var sterk.

Skuffet Boasson Hagen: – Planen var at jeg ikke skulle kjøre
Edvald Boasson Hagen satt også med i finalen og ble til slutt nummer 20.

MTN-Qhubeka-rytteren satt sammen med Greg Van Avermaet like bak Sagan i de siste to kilometerne, men nektet merkelig nok å hjelpe belgieren med å hente Sagan i teten.

Etter målgang forklarte han hvorfor.

– Jeg hadde veldig store medaljemuligheter, men som kapteinen sier skal man vente. Jeg dro ikke. Jeg kunne bidratt og dratt, men jeg ventet heller og håpte at Alex hadde mer krefter. Det hadde han vel egentlig ikke. Sånn ble det.

– Burde du gått for egne sjanser?

– Det er vanskelig å si. Vi hadde en plan om at jeg kunne sitte på hjul og vente og ta spurten dersom jeg var der. Ikke å dra. Det gjorde vi. Da var det sånn, forklarte rudsbygdingen.

– Er du skuffet over den taktikken?

– Nei, det var planen. Det er vanskelig å si hva utfallet ville blitt uansett. Alex kom jo på slutten. Da var Sagan allerede for langt foran.

Sagan vant for flyktningene
En fjerde - og 20. plass var likevel et sterkt resultat for et lag som møtte mye motgang underveis.

Både Vegard Breen, Sven Erik Bystrøm og Lars Petter Nordhaug måtte bryte underveis etter flere velter, og Kristoff lå i store perioder påfallende langt bak i hovedfeltet.

På den siste runden fant han likevel frem superkreftene, noe også Boasson Hagen gjorde i kanskje enda større grad, men ingen kunne gjøre noe med Sagan.

Etter en sesong med 15 (!) andreplasser var det naturligvis en lettet slovak som kunne ikle seg regnbuetrøyen.

– Dette er den største seieren min. Jeg er veldig glad. Jeg ofret mye de siste tre ukene etter Vueltaen. Det er helt utrolig. Jeg er veldig glad for dette, sa han i seiersintervjuet.

Deretter forklarte han noe overraskende hva som ga ham motivasjon underveis.

– Jeg fant motivasjon i verden. Det er store problemer i Europa og alt som skjer der. Jeg vil si at det var stor motivasjon for meg. Verdensbefolkningen må endre seg. I de kommende årene kan mye være annerledes. Sport er flott for folk. Vi er motivasjon for folk. Situasjonen er veldig vanskelig, sa Tinkoff-Saxo-stjernen.

Trøblete norsk start
Som vanlig i slike mesterskap fikk en rekke mindre meritterte ryttere tidlig lov til å danne dagens brudd.

Åtte mann kom seg løs: Carlos Alzate (Colombia), Jesse Sergent (New Zealand), Ben King (USA), Sergej Tvetcov (Romania), Andrei Khripta (Ukraina), Connor Dunne (Irland), Ivan Stevic (Serbia) og Sung Baek Park (Sør-Korea).

Bruddet fikk fort fire-fem minutter, men Nederland bestemte seg tidlig for å ta ansvar i feltet og sørget for at den offensive oktetten aldri fikk en truende luke.

Tempoet var ikke det høyeste fra start, men Norge fikk likevel ikke en ideell start.

Vegard Stake Laengen punkterte tidlig og måtte bytte sykkel, mens Vegard Breen gikk i bakken to ganger. Den siste velten, med seks runder igjen, gjorde at Lotto Soudal-rytteren havnet altfor langt bak idet tempoet plutselig gikk til himmels i feltet.

Maura-gutten kom seg ikke opp igjen til feltet og valgte ikke lenge etter å stå av.

– Det var et par velt i løpet av dagen. Det første gikk tidlig i langesonen, og da slo jeg begge knærne og albuen. Og så gikk jeg i bakken igjen med seks runder igjen. Jeg syklet derfor med litt smerte i knærne hele veien, og etter den andre velten skjønte jeg at det var slutt, sa han til TV 2 etter målgang.

Massevelt med fire nordmenn involvert
Og uflaksen fortsatte for nordmennene - og mange andre, for den saks skyld.

Med 56 kilometer igjen gikk det en massevelt midt i feltet, og hele nordmenn ble hindret. De fleste kom seg unna uten å ha skadet seg, men Nordhaug slo seg kraftig i høyrelåret.

Etter den krasjen forsvant Nordhaug ut av bildet, og det samme gjorde Bystrøm, som brøt ikke lenge etterpå.

– Giren ble ødelagt, så jeg hadde ikke mulighet til å komme meg opp. Det er lett å si i etterkant, men vi burde ha vært lengre fremme da velten gikk, sa Katjusja-rytteren.

Det gjorde at Kristoff bare hadde to mann med seg på de siste tre rundene.

Råsterk syvmannsgruppe
Og én runde senere kom syv meget skumle ryttere seg løs.

Daniel Moreno, Michal Kwiatkowski, Elia Viviani, Bauke Mollema, Ian Stannard, Tom Boonen og Andrey Amador fikk en luke og la presset på feltet bak.

Nest siste gang opp Libby Hill fikk disse besøk av flere andre ryttere, og blant disse var altså Boasson Hagen. 

Forsøket ble imidlertid nøytralisert, og med 11 kilometer igjen var det Tyler Farrar (USA) og Kanstantin Siutsou (Hviterussland) sin tur til å prøve seg. Duoen fikk bare noen få sekunder og ble hentet like før de siste bakkene.

Det avgjørende rykket
I Libby Hill gikk Zdenek Stybar (Tsjekkia) tidlig til, men klassikerspesialisten stivnet tidlig.

Da grep Sagan, van Avermaet og Boasson Hagen muligheten.

Trioen fikk en brukbar luke på feltet, og med to kilometer igjen lot Sagan det stå til.

Boasson Hagen ville ikke hjelpe belgieren bak, og som et resultat ble de tatt igjen cirka 400 meter fra mål. Mens Sagan gikk i mål med hendene i været, spurtet Kristoff om sølvmedaljen. 

Nordmannen stivnet imidlertid for tidlig og måtte se medaljene gå fløyten.