<span data-lab-font-icon="icon-bullet" class="lab-font-icon icon-bullet" id="ext-gen1383"> </span>Landslagssjefen får høre det etter <span data-lab-italic="italic" class="italic" id="ext-gen1377">det </span>intervjuet

– Kristiansen må ta lederansvar. De satte jo utøverne sjakk matt

Kvålsvoll og Kaggestad ber støtteapparatet se på seg selv i stedet for å skylde på rytterne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er eitrende forbanna. De kjørte som 15-16-åringer. At resultatet blir som det blir er greit om de har løst oppgavene sine, men det gjorde de ikke i dag. Støtteapparatet har gjort alt de kan i hele år og den siste uken. Det de leverer her er en dårlig takk.

Stig Kristiansen var nådeløs i sin dom over egne elever etter at U23-landslaget floppet i fellesstarten fredag kveld. 

Nå får Kristiansen og støtteapparatet sin egen nådeløse dom av to store personligheter i norsk sykkelsport.

– Det sier du ikke til media rett etter målgang
– Det går ikke an at Stig står frem og legger all skylden på guttene. Det er en meget dårlig måte å ta nederlaget på. Han må ta et lederansvar. Opplegget var ikke bra nok. Rytterne blir jo satt sjakk matt når de kommer til USA så tett på konkurransedagen. Da er det tilfeldig om de kan prestere, sier Atle Kvålsvoll til TV 2.

En som ikke fikk ros i etterkant var Fridtjof Røinås, som ifølge Kristiansen rett og slett var «kjempedårlig». 

– Det sier du ikke til media rett etter målgang. Man må se på hvorfor. Gjengen har vært i god form i hele år, så det skulle ikke være noen grunn til at de ikke skulle prestere her, mener Kvålsvoll.

Advarte forbundet før VM
«Opplegget» han snakker om handler om den korte tiden rytterne hadde på å akklimatisere seg. 

Kvålsvoll forteller at han for lenge siden faktisk advarte forbundet mot å sende rytterne over så sent.

– Jeg sa i fra for lenge siden at jeg syntes de dro over altfor sent, spesielt for U23-guttene. Tempo-guttene fikk en ukes tid, og det holder. For proffene kan det være akkurat nok. Men det er på «limiten». Det er selvsagt individuelt hvor lang tid man trenger, men U23-laget fikk altfor kort tid. Det er det ingen tvil om.

– Det er barnelærdom!
Johan Kaggestad deler Kvålsvolls synspunkt på at rytterne burde ha reist over tidligere.

– De fleste kom bort fem dager før rittet. Det er seks timers tidsforskjell til Virginia. Det er i beste fall tre dager for sent etter min mening. Det er barnelærdom å komme nok dager før konkurransen starter. Alle sammen sa de følte seg tunge og døde. Det er det som skjer når man ikke er ordentlig omstilt! Det er ikke sikkert støtteapparatet har gjort jobben sin skikkelig med å sende rytterne for sent over til Richmond. Fem dager holder ikke! Da lurer jeg også på hvor kvalitetssikringen fra Olympiatoppen er, for å si det rett ut, sier TV 2s sykkelekspert, og legger til:

– Det er greit at de får kritikk for at de ikke løser oppgavene, men var de i fysisk stand til å løse de?

– Økonomien var kanskje avgjørende
Kvålsvoll bruker også ordet «barnelærdom», men antyder at det kan ha vært praktiske årsaker til at rytterne ble sendt over så sent.

– Forbundet må nesten svare på hvorfor de gjorde som de gjorde, men jeg forstod det slik at det kanskje var økonomien som var avgjørende. Altså rent praktiske årsaker, sier Kvålsvoll.

Han er, som Kaggestad, også forundret over hvordan landslagsledelsen ikke fulgte det han beskriver som «standard lærdom».

– Det er jo barnelærdom at man trenger ett døgn per time forskjell i tidssone. I tillegg bør man ha noen ekstra dager. Man trenger de første dagene til å trene rolig, og deretter få en skikkelig gjennomkjøring - men denne bør heller ikke komme for tett på konkurransen. Dette er standard lærdom og noe jeg lærte i min tid på Olympiatoppen og i forberedelser til ulike mesterskap.