SKAL KJEMPE OM VM-GULL: Vegard Breen, Sven Erik Bystrøm, Vegard Stake Laengen, Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug skal hjelpe Alexander Kristoff til VM-gull. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKAL KJEMPE OM VM-GULL: Vegard Breen, Sven Erik Bystrøm, Vegard Stake Laengen, Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug skal hjelpe Alexander Kristoff til VM-gull. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kristoff: – Det blir vanskelig å slå oss

Alexander Kristoff er trygg på at han vinner spurten med Boasson Hagen-hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Richmond (TV 2): Alexander Kristoff er av mange regnet som den største favoritten før søndagens fellesstart i VM. Den anerkjente sykkelbloggen Inrng gir Kristoff, som den eneste rytteren i VM-feltet, fem stjerner av fem mulige.  

Mens nasjoner som Norge, Tyskland og Australia lever godt med at rittet ender i en massespurt, vil nasjoner som Belgia, Spania og Italia gjøre alt for at det blir avgjort i de tøffe stigningene før mål.

Se VM-fellesstarten på TV 2 og tv2sumo.no søndag klokken 14.30!

Tre tøffe stigninger
Landslagssjef Stig Kristiansen mener Norge er godt forberedt på hva som venter.

– Det er flere mulige scenarier. Vi har snakket om et scenario der spurtlagene opprettholder kontroll, og et scenario der de mindre spurtsterke lagene vil gjøre rittet hardest mulig. Det gjelder nasjoner som Italia og Spania. De vil prøve å slite ut lagene som har de sterkeste spurterne. Hvis de lykkes vil det være et mindre felt mot slutten av etappen. Vi har hatt et møte der vi har diskutert hvordan vi skal kylare å nøytralisere det og å dytte det i Kristoffs retning, sier Kristiansen.

Rytterne starter utenfor Richmond og avslutter med å kjøre en 16,2 kilometer lang sløyfe 15 ganger. Mot slutten av sløyfen venter stigningene Libby hill, 23rd Street og Governor Street. Der kan fort avgjørelsen falle. 

– De tre bakkene blir selvsagt nøkkelen. Hver for seg er det bakker som rytterne sklir opp uten å trekke på skulderne, men med tre på rad er det tøft. Det blir et seks minutters hardt intervall, og det skal de sykle 15 ganger.

– Blir vanskelig å slå oss
Alexander Kristoff understreker at Edvald Boasson Hagen skal få kjøre billigst mulig for å ha krefter igjen mot slutten av løpet. Ideelt sett skal Boasson Hagen dra opp spurten for Kristoff, men Katjusja-rytteren innser at planen kan endre seg underveis.

– Så lenge jeg er i første gruppe har vi gjort jobben. Aller helst er jeg der sammen med Edvald, slik at han kan gjøre et opptrekk for meg. Jeg har bedt Edvald om å spare krefter hele dagen hvis jeg ikke skulle være i fronten, sier Kristoff.

– Greipel har slått meg mange ganger, men avslutningen blir nok litt for tøff for ham. Jeg tror Tyskland heller satser på Degenkolb. Han har slått meg før, men jeg har slått ham oftere enn han har slått meg. Det samme gjelder Matthews og Sagan. Jeg pleier å slå dem. Om jeg og Edvald er sammen på toppen av den siste bakken blir det vanskelig å slå oss, sier Kristoff. 

Belgisk stjernemannskap
Det mangler ikke på utfordrere for Alexander Kristoff. John Degenkolb, Peter Sagan og Michael Matthews er ryttere som er kapable til å utfordre Kristoff på oppløpet. Belgia har to regjerende verdensmestre på laget i Tom Boonen og Philippe Gilbert. I tillegg drømmer Greg Van Avermaet om å ikle seg regnbuetrøyen.

– De har et fantastisk sterkt lag. Boonen er en veldig erfaren rytter. Van Avermaet og Gilbert er ryttere vi stort sett ser i hver eneste klassiker. Vi må forvente at de prøver seg mot slutten, sier landslagssjef Kristiansen.

Mens Norge har en klar kaptein i Alexander Kristoff, har Belgia tre kapteiner. Kristiansen er glad han ikke styrer det belgiske laget. 

– Ja, det har jeg allerede sagt. Det er nok mye vanskeligere for en belgisk landslagssjef å velge det laget. Ikke minst er det vanskelig å skjære gjennom når man først har valgt ut laget. Det er sterke personer, men det er det også i den norske gruppen. Man skal ha en ganske klar mening om hvordan ting skal bli gjort for å få gjennomslag for det, sier Kristiansen.