Norsk «skandale» i U23-VM: – Jeg er eitrende forbanna. De kjørte som 15-16-åringer

Landslagssjefen slakter sine elever etter at beste norske endte på 39. plass.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

RICHMOND/OSLO (TV 2 Sporten): Norge var ikke i nærheten av å følge opp den fantastiske bragden fra i fjor på U23-herrenes fellesstart fredag kveld.

Og det til tross for at de hadde en av favorittene i raske Daniel Hoelgaard i rekkene og var svært offensive i forkant.

– Det er jo helt skandale
Hoelgaard, Odd Christian Eiking og de andre nordmennene slet tidlig i bakkene i Richmond og figurerte ikke i finalen. I stedet ble de passive tilskuere til at Kevin Ledanois angrep i de siste bakkene og til slutt gikk i mål i ensom majestet.

– Jeg er eitrende forbanna. De kjørte som 15-16-åringer, var den knallharde dommen fra landslagssjef Stig Kristiansen.

Og han ga seg ikke der.

– At resultatet blir som det blir er greit om de har løst oppgavene sine, men det gjorde de ikke i dag. Støtteapparatet har gjort alt de kan i hele år og den siste uken. Det de leverer her er en dårlig takk.

Se hele intervjuet over!

Beste norske ble Truls Korsæth på en 39. plass, og etter målgang var de norske rytterne ikke nådige mot seg selv.

– Dette er jo som himmel og helvete sammenlignet med i fjor. Det er jo helt skandale, men sånn er idrett, sa Eiking til TV 2 etter målgang.

– Som å kjøre med bremsene på
Lagkaptein Hoelgaard var ikke mye blidere.

– Det var blytungt fra start til mål. Det var som å kjøre med bremsene på. Det var en dårlig dag. Skuffelsen er stor. Vi har jobbet lenge for dette, og da er det utrolig surt når man har jobbet så lenge for det, sa Joker-syklisten.

Både Hoelgaard og Eiking lå merkelig dårlig plassert så godt som hele veien, og sistnevnte var klar på at det ikke var ideen før start.

– Planen var ikke å ligge så langt bak. Jeg følte meg ganske dårlig allerede fra start. jeg visste det var enten eller med meg selv i dag, men jeg var helt kokt. Jeg hadde ingenting å kjøre med. Det er trist, men sånn er det.

Bedre gikk det for Frankrike, som endte opp med to mann på pallen. Den italienske spurteren Simone Consonni tok sølvet, mens Ledanois' landsmann Anthony Turgis tok bronsen.

Norsk trøbbel fra start
Ting gikk på tverke for Norge fra så godt som første kilometer.

Både Fritdjof Røinås og Markus Hoelgaard var involvert i velter tidlig.

Ingen av de skadet seg alvorlig, men begge måtte bytte sykler, Hoelgaard attpåtil to ganger, og måtte bruke krefter på å kjøre seg opp igjen til feltet. 

I feltet var det en rekke ryttere som forsøkte seg før det endelige bruddet, bestående av tre mann, kom seg av gårde.

Chilenske José Luis Rodríguez, iren Eddie Dunbar, Davide Martinelle fra Italia og kasakhstanske Oleg Zamlyjakov fikk etter mye frem og tilbake lov til å bygge seg opp en luke bak til feltet.

Halvveis fikk de så selskap av tempohesten Maximilian Schachmann, men kvintetten fikk aldri mer enn tre minutter ned til hovedfeltet.

Opptrekkeren måtte bryte
Etter hvert tok Norge og Frankrike kontroll i feltet for å holde utbryterne på armlengdes avstand, men det norske laget fikk et nytt slag for baugen da Røinås, tenkt som Hoelgaards opptrekker, måtte stå av på den tredje siste runden.

Mot slutten av den neste runden ble bruddet kjørt inn, og da var det en av de aller største favorittene, danske Søren Kragh Andersen, som bestemte seg for å gjøre et forsøk.

Mannen som vant siste etappe av årets Tour des Fjords fikk fort en fin luke, men feltet, med italienerne i tet, var påpasselige og hentet inn igjen dansken med 13 kilometer igjen til mål.

Med fem kilometer igjen begynte det plutselig å regne, og det fikk med en gang uheldig konsekvenser for en rekke ryttere som havnet i asfalten.

Det gjorde imidlertid ikke Ledanois, som angrep i bunnen av den første bakken og deretter bare økte tempoet.

Consonni nærmet seg faretruende på oppløpet, men Bretagne-Séché-rytteren holdt unna og ble Sven Erik Bystrøms etterfølger.