Lille Frøya (1) ble født med tre hull i hjertet

Toppblogger og mor Anja Johansen (28) slet med skyldfølelse etter prematur fødsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I april i fjor fødte blogger Anja Johansen (28) en datter hele ti uker for tidlig. I tillegg til frykt for at noe feilet jenta på 1350 gram, følte Anja seg skyldig. Det hele begynte med en vanskelig graviditet. 

– Jeg begynte å bekymre meg veldig kjapt for at ting kanskje ikke var som det skulle. Jeg begynte å ødelegge litt for meg selv og det angrer jeg litt på i dag... Det spiste meg opp og jeg klarte ikke å kose meg, sier Johansen til God Morgen Norge.

Anja og Frøya på Drammen Sykehus få dager etter fødselen. Foto: www.teamsolli.com
Anja og Frøya på Drammen Sykehus få dager etter fødselen. Foto: www.teamsolli.com

Fant hull i hjertet

Anja hadde termin 27.juli, men allerede 24.april kom lille Frøya til verden. To og en halv måned for tidlig. Noen dager senere fortalte legen at det var funnet tre hull i hjertet til babyen på 1350 gram. Den nybakte moren spurte seg selv om det var noe hun kunne gjort annerledes.

– Jeg føler mye skyld for at jeg kanskje ikke kledde nok på meg. Jeg fikk urinveisinfeksjon. Var det grunnen? Spiste jeg bra nok? Trente jeg for mye? Trente jeg for lite? Jeg begynte å analysere ting som kanskje var grunnen til at hun ble født for tidlig, forteller Anja.

Frykter helsestasjon

I dag er Frøya blitt ett år gammel. Selv om jenta er helt frisk, så henger hun litt etter som premature barn flest. Selv i dag unngår Anja helst turer til helsestasjonen, i frykt for å få en beskjed hun ikke vil høre.

Ett-åringen Frøya er helt frisk i dag. Foto: www.teamsolli.com
Ett-åringen Frøya er helt frisk i dag. Foto: www.teamsolli.com

– Jeg tar det innover meg å få beskjeden at hun henger etter. Jeg føler det på meg som mor at jeg kanskje har mislykkes litt, at jeg ikke har klart å gjøre det Frøya skal klare å gjøre.

Roser samboeren

Samboer til Anja, og far til Frøya, er toppsvømmer og OL-håp Lavrans Solli (23). Til vanlig driver bærumsjenta bloggen Teamsolli, der hun har delt deres reise med Frøya. I innlegget «et offentlig kjærlighetsbrev», er småbarnsmoren raus med ordene til sin kjæreste. 

Du er en så herlig far. Jeg elsker å se deg med Frøya. Ikke en dag etter at hun ble født har du ligget på latsiden. Ting er tøft, dager er tunge, men du står på. Frøya er alt! Jeg tror hun gir deg mye styrke og motivasjon i bassenget. Det er nå en liten jente som ser opp til deg, skriver Anja på bloggen.

Lavrans, Anja og Frøya på hyttetur i påsken tidligere i år. Foto: www.teamsolli.com
Lavrans, Anja og Frøya på hyttetur i påsken tidligere i år. Foto: www.teamsolli.com

– Jeg blir glad når jeg ser at alle er forskjellige

Anja håper at åpenheten om skyldfølelse, skam og redsel skal hjelpe andre mødre som sliter med det samme. I et intervju med TV 2 tidligere i år, forteller hun om støtten hun har fått via bloggen. 

– Ingen mor eller far liker å høre at barnet deres er dårligere enn andres. På bloggen min og på Instagram får jeg kommentarer fra andre mødre med premature barn, som deler sine erfaringer og tanker. Det setter jeg veldig pris på. Jeg blir glad når jeg ser at alle er så forskjellige.