– En skam at norske Emanuell (7) har bodd hele livet på asylmottak 

Etter at TV 2 omtalte saken onsdag, tar UDI grep. Nå er det opp til Skattedirektoratet å gjøre slik at familien kan komme seg ut av asylmottaket. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I går fortalte TV 2 historien om syv år gamle norske Emanuell Rudshaug som, til tross for at han har norsk far og er norsk statsborger, har bodd på et asylmottak hele livet.

Årsaken til den lange botiden på mottak er at mor Freweini Ageta, som har bodd 13 år på mottak, ikke var sikker på når hun ble født da hun kom til Norge. Derfor ble hun gitt en tilfeldig fødselsdato av norske myndigheter. Nå har hun derimot klart å skaffe seg fødselsattest fra Etiopia.

Nekter å endre

Men norske myndigheter har nektet å endre datoen de ga henne. Og med to motstridene datoer vil ikke den etiopiske ambassaden i Stockholm gi henne et pass.

Og det er dette passet UDI krever for å fjerne begrensingene i Freweinis midlertidige oppholdstillatelse for at hun skal få rett på hjelp til bosetting i kommunen og for eksempel norskopplæring.

Tanken på at sønnen skal tilbringe hele barndommen sin på et asylmottak er nesten ikke til å bære for Freweini Ageta.

– Vi må flytte herfra. Han vokser og blir større. Han kan ikke leke alene på området her uten meg, og han kan ikke ta med seg klassekamerater hjem.

–En skam

Barneombudet reagerer kraftig og krever at noen raskt rydder opp i situasjonen for Emanuell og moren hans Freweini Ageta (33).

– Det er helt skammelig at en gutt på snart åtte år har bodd hele barndommen sin i mottak, sier barneombud Anne Lindboe til TV 2. Barneombudet har gitt ut en rapport som tydelig viser hvor alvorlig det er for barns psykiske helse og bo så lenge på et mottak.

– Denne familien skal jo helt åpenbart bli i Norge. Ved å ikke komme ut i kommunen og begynne livet sitt så får man ikke mulighet til å jobbe, man får ikke mulighet til å lære språk og da dømmes faktisk både mor og sønn til et liv i utenfor samfunnet og fattigdom.

– Skal ikke skje i Norge


Jon Ole Martinsen, seniorrådgiver i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) reagerer også på at Freweini og sønnen ikke får hjelp til å komme seg ut av situasjonen de er i.

– Her er det bare opp til UDI og benytte seg av det regelverket og den muligheten de har til å løse opp denne situasjonen. 13 år på mottak for en voksen kvinne er helt uhørt. Og åtte år i mottak for et åtte år gammelt barn skulle aldri skje i Norge. Spesielt ikke når dette her kan endres med eller mindre med et knips, sier Martinsen. til TV 2. 

Ber skatteetaten fikse saken

UDI har ikke tidligere ville la seg intervjue i denne saken, og det vil de heller ikke i dag. Men i en e-post til TV 2 skriver de:

«Vi har forståelse for at dette er en vanskelig sak, men står fast ved at løsningen for Freweini ligger hos Skattedirektoratet. Vi sender nå et brev til Skatteetaten hvor vi bekrefter at de kan foreta endring av fødselsdato. Det blir da opp til dem å følge opp, og vi håper at dette vil føre til en utvikling i saken.» 

Når det gjelder påstanden om at UDI selv kunne ordnet opp, sier kommunikasjonsdirektør Ingeborg Grimsmo at det er feil. 

– Da ville saken blitt et spørsmål om feilaktige opplysninger om identitet. Det ville i så fall slå veldig uheldig ut for fremtidige søknader fra henne, skriver Grimsmo til TV 2. 

Hos NOAS blir UDIs tilbakemelding tatt godt i mot.

– Det er positivt at UDI nå tar grep for å forsøkte å få til en løsning. Og jeg håper nå at Skattedirektoratet tar i mot UDIs invitasjon imot med åpne armer og endrer identitetsopplysningene til Freweini Ageta slik at hun nå får muligheten til å begynne et liv i Norge sammen med sønnen sin, sier Jon Ole Martinsen.