Oslo  20150904.
Fotballspiller Martin Ødegaard. Pressetreff fredag ettermiddag, etter landskamp mot Bulgaria 3. september og før kamp mot Kroatia 6. september.
Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Oslo 20150904. Fotballspiller Martin Ødegaard. Pressetreff fredag ettermiddag, etter landskamp mot Bulgaria 3. september og før kamp mot Kroatia 6. september. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Nå er Martin Ødegaard i Guinness rekordbok

Det unge fotballtalentet er en av flere norske rekordholdere som har kommet seg inn i den prestisjefylte boken. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Landslags- og Real Madrid-spiller Martin Ødegaard dukker opp i boka Guinness World Records 2016.

Aldersrekord

GUINNESS REKORD: Martin Ødegaard er omtalt i Guinness rekordbok. Foto: Faksimile Guinness world records 2016
GUINNESS REKORD: Martin Ødegaard er omtalt i Guinness rekordbok. Foto: Faksimile Guinness world records 2016

Det finnes utallige rekorder man kan ta for å havne i Guinness rekordbok. Ødegaard har havnet der på grunn av fotballkarrièren.

«Det norske fotballvidunderet Martin Ødegaard ble den yngste spilleren som har spilt i en kvalifiseringskamp til fotball-EM da han ble byttet inn for Mats Møller Dæhli i en kamp mellom Norge og Bulgaria på Ullevaal Stadion i Oslo 13. oktober 2014. Han var bare 15 år og 300 dager gammel», skriver de i boka.

Ødegaard har også brutt en annen aldersrekord i fotballen samme år.

«21. januar 2015 signerte Martin for de spanske gigantene Real Madrid. Han debuterte for klubben 23. mai 2015 under sesongens siste kamp, da han ble byttet inn for Cristiano Ronaldo i en kamp der Madrid vant 7-3 mot Getafe CF. Dette gjorde Martin til den yngste debutanten for Real Madrid, med 16 å og 157 dager», skriver de videre i Guinnes rekordbok.

Norske rekorder

Flere nordmenn har satt rekorder de siste par årene, blant annet har både et norsk fyrverkeri, skiflygningsbakken i Vikersund og en sjokoladespiser fått plass i boka.

Største fyrverkeri

«29. november 2014 arrangerte Svea Fyrverkerier AS og Sør-Tre AS et fyrverkerioppsett med 540382 elementer som varte i en og en halv time i Søgne.»

Fyrverkeriet kunne vært større, da flere av elementene ikke ble antent, men det holdt til en plass i boka. De slo uansett den forrige rekorden som ble holdt av myndighetene i Dubai.

Sjokoladespising

En noe merkeligere rekord er det også en nordmann som innehar. Han har rekorden i å spise en Ferrero Rocher-sjokolade på kortest mulig tid uten hender.

«23. februar 2015 pakket Thomas Gangstad en Ferrero Rocher sjokolade ut av gullpapiret og spiste den på 8,04 sek, kun ved hjelp av munnen.» står det skrevet i rekordboka.

Han knuste rekorden til en amerikaner som hadde rekorden på 21,75 sekunder fra før av.