FRA LUFTEN: Kiribati består av 30 lave korallatoller som risikerer å bli fullstendig ubeboelige dersom havet stiger. FOTO: RICHARD VOGEL /
FRA LUFTEN: Kiribati består av 30 lave korallatoller som risikerer å bli fullstendig ubeboelige dersom havet stiger. FOTO: RICHARD VOGEL /

«Klimaflyktning» deportert fra New Zealand

New Zealand har sendt hjem en mann fra Kiribati som mislyktes i å bli verdens første klimaflyktning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ioana Teitiota ble onsdag sendt tilbake til Kiribati etter å ha forsøkt seg i alle ankedomstoler gjennom fire år i New Zealand. 39-åringen og hans familie søkte om opphold på grunnlag av klimaendringene som truer hjemlandet, men fikk aldri medhold.

Situasjonen er ennå ikke avklart for Teitiotas kone og deres tre newzealandskfødte barn, men det er ventet at de følger etter ham til Kiribati i neste uke.

Øystaten består av 30 lave korallatoller som risikerer å bli fullstendig ubeboelige dersom havet stiger slik klimaforskerne tror.

– På Kiribati er det ikke noe håp om et liv. Vi blir nødt til å sende tilbake barna til et sted som ikke er trygt for dem, sier Teitiotas pastor og støttespiller Iosefa Suamalie til Radio New Zealand.

Utsiktene for Kiribati er såpass dårlige at regjeringen har kjøpt 20 kvadratkilometer med land i Fiji, som de kan bruke i tilfelle saltvannsforurensingen gjør at den tidligere britiske kolonien ikke kan produsere avlinger. (©NTB)