Feil fødselsdato gjør at Freweini (33) tvinges til å bo på asylmottak

Syv år gamle Emanuell er norsk statsborger, men har likevel bodd hele livet sitt på asylmottak. Grunnen er at norske myndigheter nekter å rette opp en liten feil som gjør at moren ikke får pass. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Syv år gamle Emanuell Rudshaug har norsk far og er norsk statsborger. Likevel bodd hele livet sitt på asylmottak. 

Emanuell har bodd syv år i mottak.
Emanuell har bodd syv år i mottak.

Nå kjemper moren hans mot det norske byråkratiet for å få etiopisk pass - slik at hun kan få fjernet begrensingene i oppholdstillatelsen og slik få rett til bosetting og norskopplæring. 

Syv år gamle Emanuell Rudshaug er en av nesten 5000 barn i Norge som bor på asylmottak. Og det har han gjort i snart åtte år, hele livet sitt.

Nå bor den lille familien på Bjørnebekk asylmottak i Ås i Akershus. Og det er ikke bare lett for en liten gutt å vokse opp på et asylmottak.

– De bråker når jeg prøver å sove, og noen er gærne, forteller syvåringen.
– Hvordan vet du det?
– Jeg har sett det.

På mottak siden 2002

Men Emanuells mor, Freweini Ageta, (33) har bodd på mottak enda lengre. Etter at Freweini kom til Norge fra Etiopia i 2002 har hun flyttet fra det ene mottaket til det andre. Hun har hele tiden fått forlenget den midlertidige oppholdstillatelsen som har begrensinger for å kunne ta vare på sønnen sin som ble født mens hun bodde i mottak.

33-åringen kan verken lese eller skrive. Fordi tillatelsen ikke er permanent har hun ikke krav på for eksempel norskopplæring. Dette gjør det igjen svært vanskelig for henne å komme seg ut av mottaket.

Nå er målet hennes en varig oppholdstillatelse, lære seg norsk, finne en jobb og flytte ut av det lille rommet hun og sønnen bor på. Men for å få fjernet begrensingene i oppholdstillatelsen krever UDI at hun har et pass fra hjemlandet. Og her stopper alt opp.

En tilfeldig fødselsdato

Asylsøkere som kommer til Norge uten papirer blir gitt en tilfeldig fødselsdato av norske myndigheter. Freweini som ikke var sikker på når hun var født, fikk fødselsdato 14. august 1981. 14. august fordi det var denne datoen hun kom til Norge.
Men for å få etiopisk-pass slik UDI krever trenger hun fødselsattest fra Etiopia.

Da hun omsider fikk fødsels- og dåpsattest fra Etiopia stod det 14. juli 1982 i papirene. Og så lenge norske myndigheter insisterer på at fødselsdatoen hennes er 14. august 1981, elleve måneder senere, kan ikke den etiopiske ambassaden skrive ut et pass.

Nekter å endre dato

Advokat Anita Holm Larsen representerer familien. Foto: TV 2.
Advokat Anita Holm Larsen representerer familien. Foto: TV 2.

Men norske myndigheter nekter å endre datoen de ga henne.
–Norske myndigheter har konstatert en identitet som ikke er korrekt, og ber om dokumentasjon som de heller ikke godkjenner, sier Anita Holm Larsen som er Freweinis advokat. 

– Hun har havnet i en helt håpløs sirkel. Det er UDI som har fullmakt til å endre denne datoen. Men de kaster ballen over til Skatteregisteret, som ikke vil godkjenne datoen fra etiopiske myndigheter.

UDI ikke ønsker å la seg intervjue om denne saken, men John Olav Kroken ved kommunikasjonsavdelingen i UDI skriver i en e-post til TV 2 at spørsmål om endring av fødselsdato må rettes til Skattedirektoratet.

– Spørsmål om endring av fødselsdatoen må rettes til Skattedirektoratet. Dersom Freweini ikke klarer å skaffe hjemlandets pass innen oppholdstillatelsen løper ut, må vi vurdere om det at hun ikke får endret fødselsdatoen sin i Norge gjør det sannsynlig at hun ikke kan fremskaffe pass.

Han skriver videre at UDI også må vurdere om identiteten hennes kan anses som sannsynliggjort uten pass.

– Vår vurdering har så langt vært at Freweini burde kunne skaffe hjemlandets pass, og at den informasjon og dokumentasjon hun har presentert ikke har sannsynliggjort identiteten hennes.

Skattedirektoratet skriver:
«Slike saker ofte kompliseres av at det er vanskelig å fastslå gyldigheten av dokumentasjon fra enkelte land.» 

Catch 22

Kvinnens advokat er oppgitt. 

– Så lenge UDI og Skattedirektoratet ikke blir enige og endrer fødselsdatoen de selv har satt, vil ikke etiopiske myndigheter gi henne passet hun trenger for å komme videre. Det er en catch 22-situasjon, sier Anita Holm Larsen. 

Freweini sier at hun har forsøkt alt. 

– Før plagde det meg ikke så mye. Men det gjør det nå som Emanuell for eksempel ikke får sove, sier Freweini.

Syvåringen har et lite ønske for framtiden.

– Et rom som er stort med en bred seng, også en plass til lekene mine.