Guttegjengen dytter og mobber på åpen gate – vil noen bryte inn? 

«Hvem bryr seg» har satt opp skjulte kameraer for å se om tilfeldig forbipasserende bryr seg når de ser en gutt bli aggresivt mobbet. Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Jævla taper.»

«Forbannede idiot.»

Ordene hagler fra tre unge gutter til én. De fire står i Bergen sentrum. De forbipasserende vet ikke at guttene er skuespillere som foran skjulte kameraer skal teste om folk bryr seg om mobbing. 

Se klippet fra «Hvem bryr seg» ovenfor.

– Vanskelig å skille mobbing fra lekeslåssing

I torsdagens episode av «Hvem bryr seg» ser vi at flere forbipasserende går rett forbi. 

Andre Baraldsnes, som jobber med mobbing og implementering ved Uni Helse i Bergen, mener det kan være en ulempe for gutten som blir mobbet at han nettopp er en gutt. 

– Noen velger nok bare å gå forbi hele situasjonen fordi man tenker at det bare er tull og gøy. Og så har man i forskning sett at folk og ungdom driver med «rough-and-tumble», altså lekeslåssing. Og det kan være vanskelig å skille det fra mobbing hvis man ikke har et trent øye, sier han i programmet.

Baraldsnes tror også det generelt er forskjell på hvordan gutter og jenter mobber hverandre.

– Det er forskjell på guttemobbing og jentemobbing. Gutter har alltid vært litt røffere og tøffere enn jenter, og sånn er det med mobbing også.  

Tidligere mobbeoffer: – Du føler deg som verdens minste person

I videoen øverst i artikkelen ser man at de skuespillerne kaster popcorn i ansiktet på «mobbeofferet». De oppfører seg truende og filmer med mobilen.

Scenene er vonde å se på for Adrian Lorentzon. Har har selv vært i skoene til mobbeofferet.

– Det er vanskelig for utenforstående å se hva som er lek og hva som er lek og hva som er mobbing. Men i mange tilfeller er det som ser ut som lek, blodig alvor. På skolen fikk jeg kommentarer om vekta mi. Om klærne mine. Om utseendet mitt. Folk finner alltid noe å plukke på. 

Lorentzon beskriver også smertefulle, og mislykkede, forsøk på å få venner.

– Du er hele tiden på søken etter å få venner. Du prøver å passe inn i gjengen. I de første minuttene, tror du kanskje at du er en del av gjengen. Og så plutselig snur det – og du føler deg som verdens minste person. Og det er kanskje noe av det verste jeg opplevde. Å prøve å passe inn og så gjort til latter. Det gjorde vondt. 

Kunnskapsministeren: – Ikke alle barn er trygge på skolen

Titusener av barn og unge utsatt for mobbing hver eneste dag. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen erkjenner at skolesystemet ikke er godt nok rustet for utfordringen. 

– Når vi ser på mobbetallene våre, så kan vi faktisk ikke si at alle barn er trygge på skolen. For vi vet at det er barn over hele landet som blir mobbet og trakassert, og noen av dem på det groveste og på det alle mest krenkende og vi vet at vi ikke griper nok fatt i det, uttalte han til TV 2 tidligere denne måneden.

Se om flere reagerer på mobbingen i «Hvem bryr seg» torsdag klokken 20.00 på TV 2.