Klar for kontroversiell TV 2-serie: – Det er bra at Russland reagerer

Henrik Mestad (51) spiller statsminister i TV 2s nye drama om russisk okkupasjon. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

4. oktober har dramaserien Okkupert premiere på TV 2. Serien har allerede fått mye omtale, både fordi det er tidenes dyreste norske dramaserie og fordi Russland-eksperter og den russiske ambassaden har reagert på plottet. 

Glad for reaksjonene

Skuespiller i serien, Henrik Mestad, er ikke overrasket over at den russiske ambassaden i Norge reagerer. 

– Hvis du er russisk ambassadør i Norge bør magerefleksen din være å si: «Hallo! Dette er latterlig. Lager dere en serie om at vi angriper Norge? Det kommer vi aldri til å gjøre!» Det er jeg glad for at de sier, sier Mestad til TV 2. 

– Hvorfor det? 

– Fordi det er deilig å vite at de ikke skal angripe oss. 

Mestad tar ikke kritikken som har kommet mot serien veldig tungt. 

– Dette er en dramaserie som skal vise mennesker i vårt lille land under enormt press. Og hvem er det som er store nok til å legge et enormt press på landet vårt? Det er ikke Sverige. Folk som har kritisert serien har ikke sett den, sier skuespilleren. 

Ane Dahl Torp og Vegar Hoel i en scene fra serien. FOTO: AKSEL JERMSTAD /
Ane Dahl Torp og Vegar Hoel i en scene fra serien. FOTO: AKSEL JERMSTAD /

Virkeligheten i fiksjonen

Vegard Hoel spiller familiefar og journalist i serien, og han mener Russland ikke har noen grunn til å reagere. 

– Det er fiksjon. I fiendebildet jeg har vokst opp med er Russland skurken, men dette er mye mer nyansert. Russland er ikke skurk, sier skuespilleren. 

– Synes du kritikken fra Russland er skummel? 

– På ingen måte. Aller skjønner at det er fiksjon. Det hadde vært langt mer delikat om jeg hadde spilt en biografisk person i en serie som tilsynelatende skulle vært dokumentarisk. Dette er fiksjon. 

Likevel kan Hoel se virkeligheten i fiksjonen. 

– Dette er et hva-om-scenario som kan bli reelt. Jeg bor i Stavanger og vi lider under oljeprisene. Da ser man konsekvenser. 

Refererer til Ukraina 

Eldar Skar i en scene fra serien Okkupert. FOTO: AKSEL JERMSTAD /
Eldar Skar i en scene fra serien Okkupert. FOTO: AKSEL JERMSTAD /

Hovedrolleinnhaver Eldar Skar opplevde at serien ble mer ekte under innspillingen, da den politiske situasjonen i Ukraina endret seg. 

– Det var absurd at det skjedde akkurat da vi var i gang med filmingen. Samtidig som vi driver med vår fortelling, som er ren fiksjon, så skjer det plutselig ting i den virkelige verden som vi kan relatere til. 

– Skjønte dere da at serien kom til å bli gjenstand for kritikk? 

– Jeg tror vi først og fremst tenkte at vi må få vise serien nå, for nå føles det enda mer virkelig. 

Stiller seg spørrende til kritikken

Erik Skjoldbjærg er en av flere regissører av Okkupert. Han forteller at de fulgte nøye med på den politiske situasjonen i Ukraina under innspillingen. 

– Det påvirket ikke grunnideen vår, men vi fikk anledning til å se hvordan en slik situasjon ville utvikle seg i praksis. Vi hadde et blikk på situasjonen i Ukraina mens vi laget serien, men ideen og grunnmotivet for å lage serien eksisterte lenge før den konflikten. 

Kritikken fra Russland-ekspertene stiller regissøren seg spørrende til. 

Eldar Skar i en scene fra serien. FOTO: AKSEL JERMSTAD /
Eldar Skar i en scene fra serien. FOTO: AKSEL JERMSTAD /

– Ingen har patent på vårt verdensbilde. Det å lage hva-om-scenarioer i drama er ikke noe nytt. Jeg opplever at kritikken kommer fra folk som ikke forstår hva dramaserier handler om og hvorfor de er så engasjerende for folk flest. 

– Hvorfor er russisk okkupasjon spennende tv? 

– Det som er spennende er å se hvordan nordmenn ville reagert dersom våre verdier blir truet, og hvordan vi ville prioritert. Under andre verdenskrig, da vi ble okkupert, gjorde ikke majoriteten av oss væpnet opprør. Vi prøvde å finne en måte å håndtere situasjonen og bevare de nære verdiene. 

Ønsker oppmerksomhet rundt serien

Dramasjef i TV 2, Christopher Haug, er ikke redd for at noen skal stoppe TV 2-serien etter kritikken. 

– Det har aldri vært et tema at serien skal stoppes. Jeg synes det er litt overraskende at Russland reagerer på en dramaserie, men det er ikke skummelt. 

Dramasjefen ser tvetydig på den oppmerksomheten serien har fått. 

– Vi ønsker oppmerksomhet rundt serien, så kan man jo stille spørsmål ved hva slags oppmerksomhet og hvilket fokus det har vært. Det som er viktigst for oss har vært å kommunisere at dette er fiksjon og at det er en spenningsserie. Også synes jeg man skal se serien før man uttaler seg bombastisk den ene eller andre veien, sier Haug. 

Okkupert ser du på TV 2 fra søndag 4. oktober.