– Vi har ikke hatt råd til å gjøre feil på overgangsmarkedet

Vikings nykommere får mye av æren for Stavanger-klubbens overraskende suksess denne sesongen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingen av landets større sportsredaksjoner hadde tro på Viking foran denne sesongen. TV 2 Sporten tippet Stavanger-klubben på en sjetteplass, VG på en åttendeplass, Dagbladet på en niendeplass og lokalavisen Stavanger Aftenblad trodde de mørkeblå ville ende som nummer seks.

Se TV 2 Sportens tabelltips om Viking øverst!

Men Viking har så langt gjort alle forhåndstipsene til skamme. For øyeblikket ligger Stavanger-klubben på en tredjeplass på tabellen med bare tre poeng opp til sølvplass. Og torsdag spiller Viking semifinale i cupen mot Sarpsborg.

Full klaff på overgangsmarkedet
Mye av æren for at både seriesølv og cupfinale er innen rekkevidde får blåtrøyenes nykommere denne sesongen.

Karol Mets ble hentet fra Flora-Tallinn, Zymer Bytyqi fra Red Bull Salzburg, Anthony Soares fra New England Revolution og stortalentene Samuel Abegbenro og Suleiman Abdullahi ble hentet fra nigeriansk fotball. Samtlige for en svært billig penge.

Viking-trener Kjell Jonevret mener klubben ikke har hatt råd til å gjøre feil på overgangsmarkedet på grunn av klubbens økonomi.

– Både Anthony Soares og Karol Mets har betydd like mye som Samuel Abegbenro og Suleiman Abdullahi, selv om de to sistnevnte har markert seg mer med scoringer. Zymer Bytyqi har også markert seg ganske mye. De fem vi har hentet har alle vært med å bidratt i aller høyeste grad, sier Jonevret til TV 2 Sporten, før han fortsetter:

– Med tanke på Vikings økonomi så har vi ikke hatt råd til å gjøre feil på overgangsmarkedet. Derfor har vi vært veldig nøye og tittet på spillerne vi ville hente, både tre og fire og fem ganger, før vi har bestemt oss. Kanskje har vi også vært litt heldige, men av og til kan vi få uslepne diamanter til å bli en fin diamant som tilpasser seg, og det er veldig gøy, billedlegger Jonevret.

Unggutter blir spådd stor fremtid
Spesielt har ungguttene Samuel Adegbenro og Suleiman Abdullahi markert seg med overraskende solid spill og prestasjoner denne sesongen.

De er henholdsvis 19 og 18 år gamle og blir begge spådd en stor fremtid på fotballbanen.

– Vi har en speider i Gary Goodchild som har stått for mye av scoutingen, vi har gode kontakter i klubber og agenter. Men hvem som anbefalte oss disse vil jeg ikke si. Uansett har de tilpasset seg godt, og vi har en vertsfamilie og personal i klubben som tar godt vare på dem utenfor banen. Skal de trives i klubben, må de også trives utenfor banen. Det tror jeg er viktig, fastslår Jonevret.

Foran cupsemifinalen mot Sarpsborg 08 har Viking solgt godt over 10.000 billetter. Det er 14 år siden sist blåtrøyene var i cupfinalen.

Første semifinale på 14 år
Fotballfeberen herjer for tiden i en by som lenge har vært sulteforet på Viking-suksess.

– Det skal bli utrolig kjekt å spille en semifinale igjen. Det er vel den første semifinalen Viking spiller siden åpningen av den nye arenaen i 2003. Nå snakkes det igjen om fotball og det er fotballfeber i byen. Det er kult, sier Jonevret.

Svensken fikk selvsagt med seg at eksperter og avisredaksjoner tippet Viking langt nede på tabellen før årets sesong.

– Håper å kunne bidra med noe positivt
– Ekspertene tippet oss vel på 7-8. plass før sesongen, men vi har alltid hatt tro på at vi kunne vinne hver kamp. Samtidig har nok en del klubber som Strømsgodset, Vålerenga og Molde underprestert. Før sesongen trodde jeg at Molde, Rosenborg, Godset, Vålerenga og Odd ville være foran oss på tabellen med tanke på disse klubbenes ressurser. Så sånn sett kan du si at jeg kan si meg litt overrasket. Men vi har jobbet hardt og fått det til å fungere og fått flyten, og det er jeg veldig godt fornøyd med, poengterer Jonevret.

– Hva vil en eventuell cupfinale bety for Viking og Stavanger?

– Det er jo litt vanskelig å si. Men vi merker det er en stor interesse og mye snakk om fotball i byen for tiden. Mange folk har hatt det vanskelig i det siste og måttet bytte jobber på grunn av nedgangen i oljen, og derfor håper vi at vi kan bidra med noe positiv og gøy. Samtidig handler det for meg å vinne noe, og det er klart vi vil vinne troféet om vi kommer til finalen, svarer han.

Spår dramatikk
Jonevret nekter imidlertid å booke billettene til cupfinalen på forhånd.

– I nesten alle cupkamper vil det være dramatikk. Kampen mot Sarpsborg kommer helt sikkert til å bli tett og jevn, men jeg håper at fordelen av hjemmebane kan bidra til at vi vinner. Vi har slått dem tidligere, men samtidig kan denne kampen ikke bli avgjort før det er spilt 120 minutter, så vi må være forberedt på å spille til dommeren blåser av kampen, fastslår Jonevret.