«BABY LED WEANING»: Ny trend går ut på at barn skal spise fast føde helt på egenhånd, uten at foreldrene styrer hva og hvor mye. Foto: COLOURBOX
«BABY LED WEANING»: Ny trend går ut på at barn skal spise fast føde helt på egenhånd, uten at foreldrene styrer hva og hvor mye. Foto: COLOURBOX

Norske eksperter advarer mot utenlandsk småbarnstrend

«Baby Led Weaning», såkalt «barnestyrt mating», kan føre til at barn blir underernærte dersom trenden følges slavisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Baby Led Weaning» (BLW) er en voksende trend i England og Australia. BLW handler om å la barnet spise selv fra dag én og selv styre overgangen fra amming til fast føde. 

– Man slutter altså ikke å amme barnet, men så snart barnet selv viser interesse for fast føde, skal de selv få lov til å gripe maten og putte det i munnen uten foreldrenes hjelp. Hvis man skal følge dette slavisk, vil dette innebære at foreldrene ikke skal blande seg i spisingen, forklarer klinisk ernæringsfysiolog ved Rikshospitalet, Vibeke Landaas.

Grøt og mat som er most er heller ikke en del av BLW. Det skal være mat i biter.

Kan føre til underernæring

Norske eksperter er skeptiske til å følge denne trenden til punkt og prikke.

– Det er flere bekymringer rundt dette. Rundt seksmånedersalder har de veldig lite jernlager i kroppen, og jern er de svært avhengige av. I den maten de klarer å putte i seg er det svært lite jern, sier overlege ved Rikshospitalet, Ingrid B. Helland. 

De er samtidig bekymret for at barnet får i seg den mengden mat de trenger.

– Det blir lett bare smaking, mens det er morsmelken de ernæres på, noe som ikke er tilstrekkelig i den aldersgruppen, fortsetter Helland.

Må gjerne la seg inspirere

Det er ikke bare negative aspekter ved BLW. Både Helland og Landaas mener at man kan la seg inspirere av trenden, men i en kombinasjon med at foreldrene sørger for tilstrekkelig og riktig ernæring.

– Det er viktig at barna får delta i familiens måltider – at de får sitte sammen med familien rundt bordet og smake og ta litt på den maten familien spiser, sier Helland.

Viktig å følge med

Selv om barn gjerne må oppfordres til å kjenne og smake på den maten resten av familien spiser, er det viktig å hjelpe til og følge med på barnets spising.

– Hvis barnet får biter de ikke behersker, så kan de sette maten i halsen. Dette kan rett og slett være livsfarlig. Hvis man får biter man ikke behersker ofte, kan dette utløse brekningsreflekser, som heller ikke vil fremme spising, sier Helland.