Mange velger å kjøpe bruktbil privat. Enten for å få akkurat DEN bilen, eller for å spare penger i forhold til å kjøpe fra forhandler. Men da er det ekstra viktig å vite hva slags rettigheter du har hvis noe går galt.
Mange velger å kjøpe bruktbil privat. Enten for å få akkurat DEN bilen, eller for å spare penger i forhold til å kjøpe fra forhandler. Men da er det ekstra viktig å vite hva slags rettigheter du har hvis noe går galt.

Dette bør du vite før du kjøper bruktbil

Juristen: – Viktig info når du handler bil privat.

I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no kan du spørre vår bilekspert om alt som har med bil å gjøre. 

Men vi har også alliert oss med juridisk ekspertise. Her kan du  stille korte, juridiske spørsmål til KNAs jurister – og få svar  på Broom.no!

Her er ett av spørsmålene KNA-juristen har svart på.

Hei. Flott å få en slik tjeneste så lett tilgjengelig. Saken er at jeg er i løypa for å kjøpe nyere bruktbil. Nærmere bestemt en Volvo V70 fra 2008 / 2010. Altså bil uten nybilgaranti.

Det er sikkert smart å kjøpe hos forhandler, men jeg ser jo at prisene er vesentlig lavere på tilsvarende bil om jeg kjøper privat. Jeg fristes dermed av sistnevnte da dette gir både nyere bil / lavere kjørelengde. Mitt spørsmål er som følger: Hvilke rettigheter (klage- reklamasjonsrettigheter) har man når man kjøper bil privat?

Håper på snarlig svar. Mvh. Lars Olav.

KNA-advokaten svarer:

Hei Lars Olav,
Når du kjøper bil privat har du inntil to års reklamasjonsfrist. Det er viktig at du sender en skriftlig reklamasjon til selger med det samme du oppdager mangelen.

Venter du for lenge, kan du risikere å miste reklamasjonsretten. Det som ofte er vanskelig å vurdere, er om det er en kjøpsrettslig mangel eller ikke. En mangel i kjøpslovens forstand er ikke nødvendigvis det samme som en feil. Det er helt ok å selge en bil med feil, men da må dette være skrevet i kontrakten/opplyst til kjøper før avtale inngås.

Det er videre slik at mangelen må ha vært tilstede på kjøpstidspunktet.

– Prøver bilverkstedet å lure meg?

"Som den er" 

Hvis det er tale om normal slitasje som for eksempel slitte bremser eller slitte foringer, så er dette normalt på en bruktbil og ofte ikke å betrakte som en mangel, med mindre det fremkommer noe annet i kontrakten. Det samme gjelder åpenbare skader som kjøper ikke kunne unngå å se da han/hun undersøkte bilen før kjøpekontrakten ble inngått.

Hvis bilen selges «som den er», skal det mer til for å kunne få medhold i en reklamasjon. Men hvis bilen er vesentlig dårligere enn det kjøper hadde grunn til å forvente ut fra pris, utseende, informasjon etc., så er det også her mulig å få medhold i en reklamasjon.

Hvis du ikke blir enig med selger om en minnelig løsning, kan du melde saken inn til Forbrukerrådet. Ta en kikk på www.kna.no så finner du mer informasjon om dette, kjøpsloven og mye annet.

Lykke til med bilkjøpet. Hilsen KNA-juristen

Slik endte Jon Arne (32) opp med drømmebilen

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene og finne relaterte saker på Spør KNA-juristen.

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under