SELFIE VS. HAI: Statistikken viser at flere mennesker har mistet livet i såkalte «selfieulykker» enn i haiangrep så langt i år. FOTO: Colourbox/Andrew Brandy Casagrande/Discovery Channel/AP
SELFIE VS. HAI: Statistikken viser at flere mennesker har mistet livet i såkalte «selfieulykker» enn i haiangrep så langt i år. FOTO: Colourbox/Andrew Brandy Casagrande/Discovery Channel/AP

Mashable: Flere drept i selfie-ulykker enn i haiangrep (!)

I Russland har myndighetene tatt grep etter flere alvorlige «selfieulykker».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere personer har så langt i 2015 mistet livet i såkalte «selfieulykker» enn i haiangrep, skal vi tro det amerikanske nettstedet Mashable.

Statistikken viser nemlig at åtte personer er blitt drept i haiangrep på verdensbasis. Samtidig har mediene omtalt hele 12 ulike «selfieulykker» med dødelig utfall. 

Så sent som i forrige uke døde en japansk turist etter at han falt ned en trapp mens han tok en selfie på Taj Mahal i India. Ifølge politiet mistet turisten bevisstheten umiddelbart etter fallet, og døde senere av skadene på sykehus, melder den britiske kringkasteren BBC

– En selfie kan koste deg livet

Ifølge Mashable skyldes hele fire dødsfallene fall i forbindelse med selfie-knipsing. Tog-selfies har også ført til flere dødsulykker. 

I Russland har innenriksdepartementet allerede tatt grep etter flere alvorlige hendelser. Blant annet mistet en tenåring livet da han tok en selfie mens han klatret på en togbru. Gutten fikk voldsomme mengder strøm gjennom seg og døde. Tidligere i år lanserte departementet en kampanje hvor de advarer mot farlige selfies. 

KAMPANJE: Det russiske innenriksdepartementet i har lansert en kampanje som skal forhindre ulykker når folk tar selfies.  FOTO: RUSSIAN INTERIOR MINISTRY / RUSSIAN INTERIOR MINISTRY
KAMPANJE: Det russiske innenriksdepartementet i har lansert en kampanje som skal forhindre ulykker når folk tar selfies. FOTO: RUSSIAN INTERIOR MINISTRY / RUSSIAN INTERIOR MINISTRY

– En kul selfie kan koste deg livet, skriver innenriksdepartementet, som blant annet viser til at en selfie med våpen kan drepe.

Så langt i år er det blitt rapportert om 74 uprovoserte haiangrep, men bare åtte mennesker er blitt drept, skriver Science Alert. 

Presser grensene

Til tross for risikoen, er selfies mer populære enn noen sinne. Ifølge data fra Google Trends var det åtte ganger så mange nettsøk på ordet i 2014 enn året før, skriver Reuters.

Ifølge assisterende professor i kommunikasjon ved Ohio State University, Jesse Fox, har selfiene en tendens til å tiltrekke seg mennesker som presser grensene for normal oppførsel.

Hennes forskning viser at mennesker med personlighetstrekk fra Den mørke triaden (machiavellisme, narsissisme og psykopati) vil forfølge en selfie, uavhengig av hvem som blir skadd i prosessen, skriver Reuters. 

– Du bryr deg ikke om turistattraksjonen du ødelegger, og du bryr deg ikke om irriterende folk i din sosiale medier-strøm. Du tenker ikke engang på konsekvensene av dine handlinger, så hvem bryr seg om du digler på siden av Eiffeltårnet? sier Fox til nyhetsbyrået.