MISTET JOBBEN: Stein-Robin Bergh er avskjediget fra sin stilling som etterforsker ved Kongsvinger politistasjon.  FOTO: PRIVAT / PRIVAT
MISTET JOBBEN: Stein-Robin Bergh er avskjediget fra sin stilling som etterforsker ved Kongsvinger politistasjon. FOTO: PRIVAT / PRIVAT

– Det er hinsides all fornuft at jeg skal være rasist

Politimannen Stein-Robin Kleven Bergh har for andre gang mistet jobben på grunn av sine ytringer på Facebook, og mener det er fordi han kritiserer «feil parti». 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det hadde vært akseptert om noen hadde stilt spørsmål ved om om en Frp-politiker støtter terrorister. Eller om noen kalte Per Sandberg et krapyl, sier Kleven Bergh til TV 2. 

Politibetjenten har blant annet kalt tidligere statsminister Jens Stoltenberg et «krapyl». I sommer skrev han følgende om Hadia Tajik, da sistnevnte var kritisk til å forby terrorforherligende utsagn:

«Sånne sitter på Stortinget - selvsagt for AP. La oss hylle terrorister! Er ho tilhenger av ABB også? Fan?».

Bergh har også sagt at antirasistisk senter «gir dumskapen et ansikt» .

Nestleder Hadia Tajik (Ap).
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Nestleder Hadia Tajik (Ap). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Føler seg jaget

Tirsdag formiddag ble det kjent at han igjen mister jobben. Selv mener han at avskjedigelsen han nå har fått fra politimesteren i Hedmark ikke er faglig forankret.

– Jeg er overrasket over at det går an å fatte en slik beslutning, men samtidig er jeg ikke overrasket når det kommer fra Tormod Bakke. Han har vært ute etter meg i mange år, helt siden han ble tilsatt i 2006. Det startet med at jeg skrev et leserbrev om dårlige dekk på politibilene våre. 

At han skal være rasist avviser han kontant. 

– Det er hinsides all fornuft at jeg skal være rasist. Jeg skiller ikke mellom folk i tjeneste, verken når det kommer til kjønn eller etnisitet eller annet, sier han til TV 2. 

– En fiks idé

Politimester Bakke er ikke enig i at han er ute etter Kleven Bergh, eller at det er forskjell på Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet. 

– Det er en fiks ide, og har ingenting med virkeligheten å gjøre. Det er ikke der det ligger, sier Bakke til TV 2. 

FIKS IDÉ: Tormod Bakke er politimester i Hedmark. Foto: Knut Fjeldstad/NTB Scanpix
FIKS IDÉ: Tormod Bakke er politimester i Hedmark. Foto: Knut Fjeldstad/NTB Scanpix

Han sier at det ikke er ham, men et enstemmig ansettelsesråd i Hedmark politidistrikt som har fattet beslutningen om avskjedigelse. 

– Dette er ikke noe one-man-show. Han fikk en skriftlig irettesettelse og en advarsel sist gang, der det sentrale ansettelsesrådet påpekte at om han ikke la om praksisen kunne det medføre en strengere reaksjon. Her har han tråkket over grensen på vesentlige punkter, noe som er et klart brudd på vilkårene som ble satt i mars 2014, sier politimesteren til TV 2. 

Handler ikke om politikk

Han avviser at det er uttalelsene om Hadia Tajik som gjorde at han nå mister jobben. 

– Det er helt meningsløst. Om det bare var den episoden ville det ikke medført en slik reaksjon. Andre elementer er vektlagt mye mer, blant annet måten han omtaler flyktningeproblematikken. Dette er ikke et spørsmål om politiske partiers synspunkter, sier Bakke. 

– Bergh avviser at han er rasist, hva sier du til det? 

– Hva man skal kalle rasisme kan diskuteres, men andre oppfatter synspunktene på en helt annen måte og reagerer på holdningen, sier Bakke til TV 2. 

Den sparkede polititjenestemannen Stein-Robin Kleven Bergh kan velge å påklage avskjedigelsen til det sentrale ansettelsesråd for politiavdelingens ytre etater, som består av tre medlemmer. Han er nå suspendert, men er fortsatt på lønningslista til Hedmark politidistrikt inntil saken er endelig avgjort.