BILKØ: Tett trafikk på en av hovedveiene gjennom Oslo sentrum er ikke et uvanlig syn. FOTO: TERJE BENDIKSBY / NTB scanpix
BILKØ: Tett trafikk på en av hovedveiene gjennom Oslo sentrum er ikke et uvanlig syn. FOTO: TERJE BENDIKSBY / NTB scanpix

– Norske dieselbiler har opptil 40 ganger høyere NOx-utslipp

Utslippsjukset fra Volkswagen kommer ikke overraskende på norske forskere.

Utslippsjukset fra Volkswagen i USA kommer ikke overraskende på norske forskere. Også norske diesel personbiler slipper ut opptil 40 ganger mer Nitrogenoksid (NOx) enn det bilprodusentene oppgir.

– Når vi måler norske dieselbiler i virkelig trafikk som den er i Norden, blir overskridelsene veldig store, opptil 40 ganger mer enn det typegodkjenningen fra fabrikantene tilsier, sier forsker Rolf Hagman ved Transportøkonomisk Institutt (TØI) til NTB.

TØIs målinger viser at nye diesel personbiler slipper ut mere NOx enn nye tunge kjøretøy.

En ny personbil med dieselmotor i bytrafikk i gjennomsnitt slipper ut rundt tre ganger mer NOx enn en ny buss eller lastebil.

Modeller fra Volkswagen skiller seg ikke nevneverdig ut fra andre bilmerker.

VW: – Gjelder 11 millioner biler

Volkswagen opplyste i en pressemelding tirsdag at elleve millioner biler solgt verden over har programvaren som er laget for å pynte på utslippene.

Amerikanske miljømyndigheter sier de har funnet programvare i tyske Volkswagens biler som skjuler de reelle utslippene av helseskadelige stoffer når bilene gjennomgår tester. I vanlig bruk skal bilene slippe ut langt mer av de skadelige stoffene, som ødelegger luftkvaliteten og forårsaker helseskader. 

Selskapet risikerer å måtte betale 144 milliarder kroner i bot bare i USA. (NTB/TV 2)