Norske Talenter-Anders (32) hedrer mobbeofferet Odin (13) med raplåt

Odins mor: – Jeg gråter hver gang jeg hører den.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anders Petterøe (32) fra Fredrikstad rapper under navnet Andy Pett, og stilte på Norske Talenter-audition med sin egenkomponerte raplåt «Odins kall».

Låten handler om Odin Olsen Andersgård (13) som tok sitt eget liv i mars 2014 etter å blitt mobbet i lengre tid.

Anders' audition kan du se eksklusivt øverst i artikkelen.

– Budskapet er viktig

Anders forteller til TV 2 at han meldte seg på Norske Talenter kun for å spre budskapet i «Odins kall». Inntektene fra låta – som ligger tilgjengelig på strømmetjenester og iTunes – går uavkortet til Odinstiftelsen.

– Låta fortjener å komme frem. Budskapet er viktig. Det er så mange ettervirkninger av mobbing, og barn forstår ikke hvor alvorlige ettervirkninger det kan gi. Derfor bør vi voksne steppe inn.

– Det å komme videre i Norske Talenter var ikke så viktig. Jeg ville bare spre budskapet. Jeg trodde ikke at jeg skulle gå videre. 

Dommerne sendte Anders videre i konkurransen. Han kan sees i fredagens Norske Talenter når dommerne velger hvilke deltakere som skal opptre i de direktesendte semifinalerundene.

Kontaktet Odins familie

«Odins kall» var egentlig en låt som handlet om mobbing generelt, men i andre vers la han inn en referanse til Odin. Han kontaktet Odins mor, sendte henne teksten, og hun ga ham sin velsignelse til å gå videre med raplåta.

– Det motiverte meg til å skrive den slik at hele teksten handler om Odin.

– Jeg kjente ikke Odin. Jeg leste om ham i VG, og jeg ble – som sikkert mange andre – rørt av historien. Jeg så muligheten til å hedre Odin og samtidig ta opp problematikken rundt mobbing. Det var i bunn og grunn et tema jeg hadde ønsket å ta opp lenge. Jeg har nære venner som lider på grunn av mobbing, forklarer Anders.

Odins mor: – Gråter hver gang jeg hører den

Odins mor, Katrine Olsen Gillerdalen (39), forteller til TV 2 at hun setter stor på Anders' låt og engasjement mot mobbing.

– Jeg synes den er kjempefin. Jeg gråter hver gang jeg hører den. Den er veldig rørende for oss som er Odin nærmest. Den betyr veldig mye.

Inviterte Odins mor og søster

Gillestad og hennes datter ble invitert av Anders til å overvære hans Norske Talenter-audition. Det ble en sterk opplevelse for henne.

– Jeg begynte å gråte da han gikk ut på scenen, fordi det er veldig sterkt at noen vil stå frem og gi Odin et ansikt og stemme. Det er klart det er veldig rørende. Det er jo barnet mitt han har laget sang om.

Det var ikke med lite ærefrykt Anders fremførte «Odins kall» – i tillegg var det aller første gang han rappet på en scene.

– Jeg var nok mest bekymret for at jeg ikke skulle gjøre det bra nok i forhold til hva familien til Odin fortjener. Jeg var redd for å skuffe dem. Men samtidig visste jeg at det er godt å få budskapet frem, sier Anders.

– Noen uker etter Norske Talenter-auditionen, fremførte jeg låta foran 2500 bikere, og det var mye lettere!

  • Se Anders «Andy Pett» Petterøe i Norske Talenter fredag klokken 20.00 på TV 2.