Kristian Fjellanger (37) gikk ned 80 kg:

– Veier du 130 kg og kjøper pizza og sjokolade i butikken, blir du sett ned på

– Jeg føler meg mer verdt nå, sier Kristian Fjellanger som beskriver slankingen som en klassereise.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Kristian Fjellanger var på det tyngste veide han rundt 160 kg, siden den gang har slanket seg rundt 80 kg. 

– Jeg turte aldri veie meg tilfelle vekta skulle sprenge, sier Kristian Fjellanger, som er forfatteren bak boka «Feit, mitt liv som tjukkas». 

 

– En kroppslig klassereise

I et nytt foredrag beskriver han slankingen som en klassereise, og mener han ble tatt mindre på alvor da han var på det tyngste.

SLANKET SEG 80 KG: Kristian Fjellanger veide 160 kg på det meste og opplevde da at han ikke ble tatt på alvor. Foto: Privat
SLANKET SEG 80 KG: Kristian Fjellanger veide 160 kg på det meste og opplevde da at han ikke ble tatt på alvor. Foto: Privat

– Jeg mener at folk ser forskjellig på et veldig overvektig menneske og en som ikke er overvektig. Ser du en tjukk person på gata tenker du ikke at dette er en som har kontroll og orden på livet sitt. En tynn person blir sett på som en person med stor selvkontroll, forklarer han. 

– Forhold til mat avgjør vellykkethet

Han er ikke i tvil om at det ligger mye status i mat og at forholdet du har til mat avgjør om du er vellykket eller ikke.

– Veier du 130 kg og kjøper pizza og sjokolade i butikken, blir du sett ned på. Du legger ut bilde av sushisalaten din på Instagram, ikke svinekoteletter og sosekjøtt. Mat og trening er status, mener han.

«Se på tjukken som spiser mer sjokolade»

Nå føler Fjellanger at han er mer en av mengden. 

– Da jeg var tjukk var det kanskje barn som pekte. Jeg spiste jo aldri på gaten. Hvis jeg hadde spist en sjokolade hadde folk sagt «se på tjukken som spiser enda mer sjokolade», og hadde jeg spist et eple hadde de sagt «ja, nå skal han prøve å slanke seg».  

– Føler meg mer verdt nå

Da Fjellanger gjestet God morgen Norge tirsdag morgen ble han spurt om han føler seg mer verdt nå. 

– Ja, det må jeg være ærlig å si. Man er jo som «alle» andre, man ønsker jo å være unik samtidig som man ønsker å være lik. Så er jeg jo sannsynligvis mer verdt i en samfunnsøkonomisk perspektiv også, sier han. 

– Folk har ikke blitt dummere og genetikken er ikke endret

Før i tiden var det status å ha noen kilo ekstra og pondus. 

FOLK HAR IKKE BLITT DUMME: Vi lever i en overflod og det krever enorm kontroll å stå i mot all maten, forklarer Ingela Lundin Kvalem som er førsteamanuensis i helsepsykologi.
FOLK HAR IKKE BLITT DUMME: Vi lever i en overflod og det krever enorm kontroll å stå i mot all maten, forklarer Ingela Lundin Kvalem som er førsteamanuensis i helsepsykologi.

– Da hadde du penger og råd til mat, men var du fattig derimo var du mager. Nå er det jo helt omvendt. Lavstatus er å ha fedme, høystatus er å trene og kontrollere maten din. Det ser vi også når utviklingsland blir rikere, så kommer overvekten inn som et lavstatusfenomen, forklarer førsteamanuensis i helsepsykologi, Ingela Lundin Kvalem.

Lundin Kvalem holder foredraget «Har vi et samfunn som leder til fedme?».

– På en måte har vi det. Vi har en overflod av mat og vi kan bare velge. Det krever en enorm kontroll for å holde seg unna. Antallet med fedme i USA har doblet seg de siste 30 årene, så noe har skjedd. Folk har ikke blitt dummere og genetikken har ikke endret seg så fort, så noe har skjedd som gjør at vi blir utfordret mye mer. Fristelsene er veldig store, sier hun.