KIDNAPPET: Kjartan Sekkingstad ble bortført av uidentifisert gjerningsmann ved midnatt.  FOTO: PRIVAT
KIDNAPPET: Kjartan Sekkingstad ble bortført av uidentifisert gjerningsmann ved midnatt.  FOTO: PRIVAT

Kjartan Sekkingstad (56) er kidnappet på Filippinene

11 bevæpnede menn kidnappet nordmannen og to kanadiere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjartan Sekkingstad (56) er en av fire personer som ble kidnappet av en bevæpnet gruppe på ferieøya Samal mandag kveld lokal tid.

  • Tlf/SMS/MMS: 02255
  • Fra utlandet: +47 915 02255
  • E-post: tips@tv2.no

Bortføringen skjedde på Oceanview Resort på øya. Nordmannen driver feriestedet og ble tatt til fange sammen med to canadiske turister og den filippinske samboeren til en av kanadierne. 

Tungt for familien

TV 2 har vært i kontakt med Kjartan Sekkingstads eldste bror, Odd Kåre. Han sier at familien fortsatt har mange spørsmål, og at mye er uavklart.

– Hvordan tar familien denne meldingen?

– Det sier seg selv, dette er tungt. Vi har ikke så mye mer å si akkurat nå. Vi har ikke fullstendig klarhet i situasjonen, dette må synke inn for før vi klarer å si noe mer, sier Odd Kåre Sekkingstad til TV 2.

Familien fra Sotra i Hordaland, har bedt UD videreformidle en tekst på deres vegne:

«Kjartan er født og oppvokst på Sotra utenfor Bergen. Etter endt skolegang begynte han å arbeide i familiens lakseoppdrett, og i 1988 reiste han til Canada for å drive lakseoppdrett der. Flere år senere flyttet Kjartan til Filippinene.»

I teksten NTB har fått tilsendt, heter det videre at siden det er så lenge siden han utvandret, har familien bare hatt sporadisk kontakt med ham i det siste.

Flyttet fra Fjell

Fjell-ordfører Eli Berland sier til TV 2 at de ikke har fått konkrete henvendelser om saken, men jobber for å få informasjon om situasjonen.

– Ifølge våre opplysninger har ikke mannen bodd i Fjell på flere år. Vi jobber nå for å se om det er noe vi kan gjøre for å bistå familien som bor i kommunen, men vi har per nå ikke fått noen konkrete forespørsler, sier Berland tirsdag formiddag.

Etter det TV 2 kjenner til er Sekkingstad glad i å seile. Han skal ha vært bosatt i Canada en periode, og han har i lengre tidsperioder seilt på verdenshavene. Det er ikke kjent hvor lenge han har vært bosatt på Filippinene.

Kidnappingsofrene er Kjartan Sekkingstad (t.v),  kanadiske John Ridsdel (i midten) og kanadiske Robert Hall (t.h.) I tillegg er en filippinsk uidentifisert kvinne tatt. REUTERS/Armed Forces of the Philippines/Handout
Kidnappingsofrene er Kjartan Sekkingstad (t.v),  kanadiske John Ridsdel (i midten) og kanadiske Robert Hall (t.h.) I tillegg er en filippinsk uidentifisert kvinne tatt. REUTERS/Armed Forces of the Philippines/Handout

Ingen skudd avfyrt

Ofrene var ikke tilfeldig valgt, ifølge kaptein Alberto Cailo Caber. .

Kidnapperne var kledd som turister og snakket godt engelsk. Det ble ikke utløst noen skudd, og kidnappingen ble utført relativt rolig, sier kaptein Alberto Cailo Caber til TV 2.

Da angrepet fant sted, var det rundt 30 turister på stedet, ifølge Manila Bulletin.

Gikk ut for å sjekke

Kidnapperne skal ha forsøkt å ta en amerikaner med japansk følge som oppholdt seg i en båt ved feriestedet, men disse skal ha unnsluppet ved å hoppe i havet. Tidligere ble det meldt at to japanske turister forsøkte å gripe inn, men det er ikke klart om dette er paret på båten.

Det skal ha vært 30 turister på Holiday Ocean View Resort da angrepet skjedde. (AP Photo/Manuel Cayon) FOTO: MANUEL CAYON /
Det skal ha vært 30 turister på Holiday Ocean View Resort da angrepet skjedde. (AP Photo/Manuel Cayon) FOTO: MANUEL CAYON /

I oppstyret gikk canadierne, John Ridsdel og Robert Hall og den filippinske kvinnen, Teresita Flor, ut av yachten sin og ble tatt.

– Kjartan Sekkingstad, ble tatt da han gikk ut for å se hva som skjedde, sier overbetjent, Samuel Gandingan, ved politihuset i Davao del Norte province ifølge nyhetsbyrået AP.

Mistenker islamist-gerilja

Ingen har påtatt seg ansvaret for kidnappingen. Både den islamistiske Abu Sayaff-geriljaen og den kommunistiske Folkets hær mistenkes for å stå bak.

Abu Sayaff er beryktet for å kidnappet utlendinger og filippinere for å kreve løsesummer. I 2000 kidnappet de 21 personer - de fleste europeere - fra et resort i Malaysia.

I 2001 tok de tre amerikanere og 17 filippinere fra et feriested i Palawan-distriktet, og for tre år siden tok de to malaysiere og en hollandsk fulgetitter. Alle holdes fortsatt som gisler i jungelen i Sulu-provinsen. 

Kidnapperne flyktet umiddelbart fra øya to båter i en ukjent retning med de fire personene om bord.

De tre marinefartøyene danner nå en barriere og har tatt opp jakten på gruppen.

Myndighetene på Filippinene kritiserer feriestedene i området om å ikke ha bedt om bedre beskyttelse.

– Hvis feriestedet hadde koordinert med oss, ville ikke denne bortføringen ha skjedd, sa ordfører i Samal, Aniano Antalan på en pressekonferanse tirsdag.  

Så langt er det ikke klart om det er stilt noen krav for løslatelse. 

Krisestab

Utenriksdepartementet i Oslo satte tirsdag morgen krisestab etter rapporter om at nordmannen mandag kveld ble kidnappet.

Den norske ambassaden i Filippinene er i kontakt med myndighetene i landet for å sjekke deres kilder i saken, særlig med tanke på å få endelig bekreftet at nordmannen er en av de fire kidnappede.