Slik lager du bakerens ekstra grove brød

Lite som smaker bedre enn rykende ferskt brød. Torunn Nordbø fra opplysningskontoret for brød og korn, bakte et mettende, sunt og godt grovbrød med gresskarkjerner!

 

Bak brødene i små brødformer, så kan du lett fryse de ned eller gi de bort. Honningen gir brødet sødme, mens gresskarkjernene tilfører tekstur.

Dette trenger du:

Bløtlegging:

  • 350 g fullkornshvetemel
  • 150 g sammalt rug, grov
  • 15 g hvetekli
  • 5 dl vann

Hoveddeig:

  • 200 g hvetemel
  • 50 g gresskarkjerner
  • 35 g honning
  • ½ pk gjær
  • 12 g flaksalt
  • vann til pensling
  • gresskarkjerner til pynt

Slik gjør du:

1. Bland sammen ingrediensene til bløtleggingen i en bakebolle, og la stå på benken i 20 minutter.
2. Ha resten av ingrediensene i samme bakebolle som bløtleggingen. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet i ca. 10 minutter.
Bruk «tyggegummitesten» for å sjekke om deigen er ferdig eltet.
3. Dekk bollen med plast, og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
4. Ta deigen ut på et lett melet bord. Del den i to like store emner og form til avlange brød. Pensle brødene med vann, rull dem i gresskarkjerner og legg i smurte brødformer (1 liter).
5. Dekk formene med plast eller klede, og la brødene etterheve til dobbel størrelse.
6. Forvarm ovnen til 250 °C. Sett inn brødene på rist nederst i ovnen, og senk temperaturen til 200 °C. Stek dem i ca. 45 minutter. Ha brødene ut av formene og avkjøl på rist.

Kilde: «Grovt – sunne og gode kvardagsbrød» / brodogkorn.no