FANT LAPP: Denne lappen ble funnet ved feriestedet noen timer etter at de fire ble bortført. På lappen står det «Rettferdighet for vår kommandant: NPA». FOTO: FACEBOOK / 24 ORAS SOUTHERN MINDANAO
FANT LAPP: Denne lappen ble funnet ved feriestedet noen timer etter at de fire ble bortført. På lappen står det «Rettferdighet for vår kommandant: NPA». FOTO: FACEBOOK / 24 ORAS SOUTHERN MINDANAO

– Nordmann kidnappet på Filippinene

En nordmann i 50-årene skal være bortført på Filippinene sammen med to canadiske turister og en filippinsk kvinne, opplyser hæren i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En uidentifisert gruppe væpnede menn har ifølge hæren bortført de fire fra et populært feriested sør i landet, melder nyhetsbyrået Reuters.

Kaptein Alberto Cailo Caber i det filippinske forsvaret sier til TV 2 tirsdag morgen at 11 menn med håndvåpen sto bak angrepet.

– Vet dere noe om angripernes nasjonalitet eller motiv?

– For øyeblikket har vi ingen rapporter om det, men politiet etterforsker saken, sier Caber til TV 2.

Feriested

Ifølge hæren ble de fire personene kidnappet mandag kveld lokal tid på et feriested på øya Samal ved Davao City. Feriestedet ligger omtrent 1000 kilometer sør for hovedstaden Manila. 

– Kidnapperne var kledd som turister og snakket godt engelsk. Det ble ikke utløst noen skudd, og kidnappingen ble utført relativt rolig, sier kaptein Caber til TV 2.

Det finnes overvåkingsbilder av angrepet, men fordi det var mørkt da angrepet skjedde, arbeider politiet med å gjøre videoen skarpere og lysere slik at gjerningsmennene eventuelt kan gjenkjennes. 

Forsøkte å gripe inn

Kidnapperne skal også ha forsøkt å ta et utenlandsk par som oppholdt seg i en båt ved feriestedet, men disse skal ha unnsluppet ved å hoppe i havet. Tidligere ble det meldt at to japanske turister forsøkte å gripe inn, men det er ikke klart om dette er paret på båten.

De væpnede mennene flyktet med gislene i en motorbåt, skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Ifølge hærens talsmann ble en marineblokade satt opp rundt øya. Minst tre av marinens skip omdirigert til området for å jakte på kidnapperne, melder det tyske nyhetsbyrået DPA. 

Militæret og politiet skal ha blitt overrasket over angrepet – som kom som en påminnelse om den ustabile sikkerhetssituasjonen sør i landet, til tross for fredsinitiativer fra islamske opprørere den siste tiden.

Fant mystisk lapp

Tidlig tirsdag morgen, drøyt fire timer etter angrepet, fant en sikkerhetsvakt en håndskrevet lapp ved inngangen til ferieanlegget. På lappen står det «Rettferdighet for vår kommandant: NPA». Det opplyser presidentens kontor.

NPA, eller New People's Army, er den bevæpnede vingen av Filippinenes kommunistparti.

Alberto Cailo Caber sier til TV 2 at de ikke vet noe om hvilken gruppering gjerningsmennene tilhører.

– Vi må vente på resultatet av etterforskningen. Det vi kan si nå, er at det dreier seg om lovløse elementer, men vi kan ikke si om de tilhører noen gruppe.

– Kan verken bekrefte eller avkrefte

Den norske ambassaden i Manila kan foreløpig ikke bekrefte at en nordmann er kidnappet.

– Jeg kan foreløpig verken bekrefte eller avkrefte om det er en nordmann involvert, sier ambassadør Erik Førner til TV 2.

UD i Oslo opplyser til TV 2 at de er kjent med en hendelse som skal involvere en nordmann.

– Men det er for tidlig å bekrefte eller avkrefte om dette stemmer, sier pressevakt Veslemøy Lothe Salvesen.

– Ambassaden jobber nå opp mot lokalt politi og lokale nettverk for å få mer informasjon om saken.

– Jobber på spreng

Den norske ambassaden arbeider nå med få klarhet i de faktiske forholdene.

– Vi har kontakt med filippinske myndigheter, UD, forsvar og politi, både sentralt og lokalt. Vi har også en person i området som undersøker med de som er på stedet for å forsøke å finne ut hva som har skjedd, sier Førner.

UD har satt krisestab, og jobber på spreng med denne saken.

De fire kidnappingsofrene ble fraktet bort fra denne havna.  FOTO: FACEBOOK  / REAL SORROCHE
De fire kidnappingsofrene ble fraktet bort fra denne havna. FOTO: FACEBOOK / REAL SORROCHE

En rekke medier har gått ut med navn og bilde på tre av dem, blant annet de store nyhetsbyråene AP, AFP og Reuters.

– Vi håper at vi har fått mer klarhet i dette om to-tre timer. Vi har ennå ikke nok informasjon til å gå ut med noe navn og identitet på nordmannen, sier Salvesen til NTB.

Vet ikke hvem som står bak

Davao-regionen har vært relativt fredfull i mer enn et tiår. I 2014 markerte en fredsavtale med den største opprørsgruppen slutten på 45 år med konflikter som har kostet omtrent 120.000 mennesker livet, skriver Reuters.

Rundt 30 utenlandske turister var på feriestedet da angrepet skjedde.

– Det så ut som om utlendingene var målet, de ble ikke tatt tilfeldig, sier Caber. 

Den filippinske kvinnen oppgis å være gift med en av de canadiske mennene.

Jobber på bred front

En talsmann for canadisk UD sier til Toronto Star at tjenestemenn søker informasjon om hendelsen gjennom alle tilgjengelige kanaler.

– Canadas regjering vil ikke kommentere eller bidra med informasjon som kan skade den pågående innsatsen og sette sikkerheten til de canadiske borgerne på spill, sier en talsmann til avisen.

TV 2 oppdaterer saken.

NTB/TV 2