Frivillige tar grep for å hjelpe kalde og slitne flyktninger: – Folk kommer i shorts og t-skjorte

TØYEN (TV 2): Flere titalls flyktninger måtte vente utendørs i mange timer før de fikk registrere seg mandag kveld. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utenfor Politiets utlendingsenhet på Tøyen i Oslo var det også sent mandag kveld flere titalls flyktninger som ventet på å få registrere seg.

– Vi er veldig slitne etter den lange reisen. Vi har ventet her i mer enn fire timer, og noen har ventet her mer enn ti timer, sier flyktningen Adrian Abazid fra Syria. 

– Gir mat og ballonger

Samtidig forsøkte mange frivillige å gjøre ventetiden litt bedre for flyktningene.

– Jeg går forbi hver dag. Nå så kom jeg og frøs ganske mye, men så ser jeg folk i shorts og t-skjorte. Da tenkte jeg «guri malla», så gravde jeg litt i skapet og fant det jeg har av tepper, sier Åshild Fandango Kapperud. 

Mange av flyktningene har ventet i mange timer.

– Nå har jeg nettopp snakket med to damer som har sittet her siden klokken ti på morgenen. Dette er ille. Klokken er snart kvart på elleve om natten, sier frivllig Maria Khan

– De må vente her i flere timer, så da kommer vi og gir dem mat, drikke, bleier, leker til barna, ballonger og alt mulig for å hjelpe dem, sier Mouhsan Raja. Også han er frivillig. 

– Må få ventested 

Alle utenfor Politiets utlendingsenhet skal få sted å sove i løpet av natten. Men UDI sier de jobber med å finne en løsning slik at færre må vente ute. De ønsker å finne et større lokale hvor flyktningene kan komme først for å sove og hurtigregistrere seg.

– De må i hvert fall ha et ventested når de ankommer for å registrere seg, i stedet for å ligge på gata slik de gjør i dag, mener Raja. 

700 i forrige uke

I forrige uke kom det nærmere 700 syrere til Norge. Til sammen ankom 1242 asylsøkere. Utlendingsdirektoratet har opprettet 15 nye akuttsteder for overnatting. 

– Det pågår et arbeid nå med å øke kapasiteten over hele landet, men særlig i det sentrale østlandsområdet i første omgang, fordi det er der asylsøkerne først melder seg, sa direktør Frode Forfang i Utlendingsdirektoratet til TV 2 mandag.