I dag får Norge det første av kampflyene til 68 milliarder

TEXAS (TV 2): Det første norske F-35-flyet ruller ut fra fabrikken i dag. – En milepæl for Forsvaret, sier kampfly-sjefen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ruller det første norske F-35-kampflyet ut fra fabrikken til Lockheed Martin i Fort Worth i den amerikanske delstaten Texas. 

Norge har til sammen bestilt inntil 52 jagerfly av typen F-35 Lightning II. De nye flyene skal erstatte dagens flåte av F-16-maskiner. Flyet er utstyrt med et av de mest avanserte våpensystemer som noen gang er utviklet.

Anskaffelseskostnadene knyttet til de nye kampflyene er beregnet til å være 67,9 milliarder kroner, ifølge Forsvarsdepartementet. Levetidskostnadene er imidlertid langt høyere. Alle kostnadene knyttet til å eie og drive flyene frem til 30 år etter at siste fly er levert, er beregnet til hele 254,4 milliarder kroner i 2015-verdi. 

– Stortinget står enstemmig bak kampfly-kjøpet, og jeg mener det er helt avgjørende for vår fremtidige kapasitet og modernisering av forsvaret. Vi skal være en troverdig alliert. Vi skal kunne ha god situasjonsforståelse i være nærområder, og vi skal kunne delta i internasjonale operasjoner. Da må vi ha de kapasitetene som gjør oss i stand til dette, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til TV 2. 

– Tilfredsstiller kravene

I forrige måned ble det første av de norske kampflyene flyttet fra fabrikken og over i malehallen hvor «stealth coatingen» ble lagt på. Tirsdag rulles flyet ut fra fabrikken, noe som markeres med en seremoni. 

Sjefen for kampflyprogrammet, Morten Klever, innrømmer at han er stolt.

– Det er en milepæl for Forsvaret. Forsvaret går inn i en ny æra med F-35. Denne type våpensystemer setter forsvaret i stand til å møte de utfordringene som kommer de neste 30 til 40 årene, sier Klever til TV 2.  

– F-35 er prosjektet som alle elsker å kritisere, både i Norge og i USA. Får vi valuta for pengene? 

– Vi får valuta for pengene. Det flyet som nå ruller ut av fabrikken i morgen leveres til riktig tid, med riktig kapasitet og til riktig pris. Alle de kapasitetene som vi har vårt kravdokument tilfredsstilles når dette flyet er ferdig utviklet i 2017.

Fly-interessert trompetist

Det er landets mest flyinteresserte trompetist Ole Edvard Antonsen som står for kulturinnslaget når norske og amerikanske forsvarstopper feirer det første norske F-35-flyet.

Flyinteressen til den verdenskjente trompetisten tok helt av da han fikk seg en tur i baksetet på et F-16-fly. 

– Jeg har ikke landet helt enda, må jeg si, sier Antonsen til TV 2. 

Han ble så inspirert at han laget melodien «Vidda» – som en hyllest til luftens norske cowboyer og den vakre naturen de vokter. 

– Jagerfly er det ultimate. Det er som Formel 1 på bil, sier Antonsen. 

Beklageligvis har ikke Norges nye jagerfly noe passasjersete, men Atonsen utelukker ikke at også F-35 kan komme til å få sin egen komposisjon.

– Hvis man får inspirasjons-ånden over seg, så får vi se. Det er jo en vanvittig maskin. 

Til Norge i 2017

Innen utgangen av året vil de to første F-35-flyene leveres. Kampflyene vil flys til Luke Air Force Base vest for byen Phoenix i Arizona.

Der skal de inngå som en del av det amerikanske luftforsvarets 62. skvadron, som vil fungere som internasjonal treningsskvadron for for F-35 med blant annet amerikansk, norsk og italiensk personell. Den første norske flygeren vil begynne treningen allerede denne høsten, skriver Forsvarsdepartementet på sine nettsider

Det første flyet kommer først til Norge i 2017.