FÅR SAMME TRENER: Bob Bowman (t.h) har trent Michael Phelps i 20 år. Nå skal også Nils Lervik (t.v) under hans vinger. FOTO: Privat/NTB scanpix
FÅR SAMME TRENER: Bob Bowman (t.h) har trent Michael Phelps i 20 år. Nå skal også Nils Lervik (t.v) under hans vinger. FOTO: Privat/NTB scanpix

Phelps' suksesstrener headhuntet Nils (18) til svømmelaget sitt

Bob Bowman har trent Michael Phelps til å bli tidenes mestvinnende olympier. Nå får et norsk svømmetalent sjansen av trenerlegenden.

I vår fikk Asker-gutten Nils Lervik en e-post de fleste svømmere bare drømmer om.

E-posten kom fra den legendariske svømmetreneren Bob Bowman, nå trener ved Arizona State University i Tempe.

Han er mest kjent som treneren til tidenes mestvinnende olympier.

«Min erfaring med å trene utøvere som Michael Phelps, Peter Vanderkaay, Charlie Houchin, Chase Kalisz og Tyler Clary forteller deg at jeg er svært seriøs når det kommer til å utvikle svømmere på toppnivå. Jeg vil veldig gjerne at du vurderer å slutte deg til vårt lag når du skal begynne på Universitetet.»

– Det var veldig kult å få den mailen. Jeg bestemte meg omtrent der og da, sier Lervik til TV 2.

– Skal trene Phelps' opplegg med Phelps' trenere

18-åringen har nå verbalt forpliktet seg til å slutte seg til universitetets svømmelag når han er ferdig med sin videregående skolegang neste år. Nordmannen vil også få dekket en god slump av skolepengene gjennom et idrettsstipend.

Det betyr at fra og med høsten 2016 vil Bob Bowman, mannen som har trent Michael Phelps fra han var en liten bøtteknott til å ta alle sine 18 OL-gull, ha ansvaret for Nils Lerviks trening. 

– Bare det å få trene Michael Phelps' opplegg og med Michael Phelps' trenere. Det er klart det er stort, smiler Lervik som spesialiserer seg på 200 og 400 meter fri.

– Jeg er mellomdistansesvømmer, og svømmerne Bowman har hatt mest suksess med svømmer de samme distansene som meg. Dette er noe folk ville betalt mye penger for å få lov til, og jeg får dekket mye av det.

I tillegg til de tidligere nevnte har Bowman trent danske Lotte Friis, franske Yannick Agnel og Allison Schmitt for å nevne noen av verdensstjernene. Han er også utnevnt til hovedtrener for det amerikanske laget til OL i Rio.

– Hjelp oss å bygge et lag i verdensklasse

Han ble ansatt som hovedtrener for Arizona State University i vår. Målet er å gjøre svømmelaget der til et av det amerikanske collegesystemet NCAAs beste lag.

Foreløpig er de et stykke unna, men ansettelsen av verdens kanskje mest kjente svømmetrener er en alvorlig intensjonsmelding. Han har også rustet opp trenerapparatet med blant andre tidligere olympisk mester Misty Hyman - og er svært aktiv med å rekruttere svømmere med et stort potensial.

«Vi bygger et verdensklasse-lag her, og jeg vil gjerne at du skal være med på reisen,» skriver svømmetreneren i e-posten som opprettet kontakten mellom han og den norske unggutten.

– Jeg er helt sikker på at dette er verdens beste trenerapparat. Det er ingen unnskyldninger her, nå er det opp til meg hvor god jeg kan bli, sier 18-åringen.

KJÆRE NILS: Slik begynner e-posten fra Bob Bowman til Nils Lervik.
KJÆRE NILS: Slik begynner e-posten fra Bob Bowman til Nils Lervik.

Stort potensial

Nivåmessig er Lervik på et godt norsk nivå med flere finaler fra norske mesterskap på samvittighet. Medaljene har uteblitt, og han blir først og fremst hentet til Arizona på bakgrunn av sine fysisk forutsetninger.

Med 198 centimeter på strømpelesten og 204 centimeter i vingespenn er Lervik prototypen på det som skaper en god svømmer. Derfor ble også Bowman interessert via nordmannens profil på rekrutteringssider til amerikanske universitet.

– Det er klart at jeg ikke blir lagets stjerne, men de ser et stort potensial i meg. Jeg har en «big frame» som de sier. Dersom jeg kommer meg gjennom treningene de har så tror de at jeg kan ta store steg, sier Lervik som ble imponert over hvor interesserte de var.

– Bowman fulgte meg under Bergen Swim Festival via livestreamingen og ga meg tilbakemeldinger etterpå. De virket langt mer på hugget enn den andre skolene som tok kontakt.

Utdannelsen vel så viktig

At Arizona State University har en høy stjerne som business-skole gjorde også at avgjørelsen til slutt ble enkel for 18-åringen. Spesielt etter at han var på et såkalt rekrutteringsbesøk hos skolen og fikk snakke med Bowman personlig.

Han legger ikke skjul på at han er vel så opptatt av å få en god utdannelse som det å bli en god svømmer.

– Men når jeg får denne muligheten så må jeg jo gi alt jeg kan. Når man ser på hvilke resultater Bowmans svømmere har hatt så er det klart at tanken om OL i Tokyo (2020) har slått meg. Det er ikke et mål, men det er ikke helt utenkelig om jeg får uttelling for satsingen, sier Lervik.

Michael Phelps flyttet med treneren sin fra Baltimore til Arizona i vår. Han får imidlertid ikke trene med universitetsstudentene på grunn av NCAAs strenge regler om profesjonelle.

Han trener imidlertid i samme basseng som universitetsstudentene, bare til andre tider.

Trolig er Phelps' svømmekarriere over etter OL i Rio, men kanskje får han en rolle med Bowmans lag etter det. Skolen er den eneste som blir sponset av Michael Phelps' eget badetøymerke MP, og de to er tett knyttet sammen også utenfor bassenget.

– Det er klart det hadde vært kult om han fortsatte å svømme, men jeg tror det er en god mulighet for at han på en eller annen måte er involvert opp mot laget.