MULTITASKER: Cecilie Gotaas Johnsen fra året hun vant NM på landeveien i 2013 (innfelt), og fra cupfinaleseieren med Trondheims-Ørn mot Klepp i 1997. Tirsdag sykler hun tempoen i VM i USA. Foto: Jan Greve/Tor Erik Schrøder, NTB Scanpix. Montasje: TV 2 Sporten.
MULTITASKER: Cecilie Gotaas Johnsen fra året hun vant NM på landeveien i 2013 (innfelt), og fra cupfinaleseieren med Trondheims-Ørn mot Klepp i 1997. Tirsdag sykler hun tempoen i VM i USA. Foto: Jan Greve/Tor Erik Schrøder, NTB Scanpix. Montasje: TV 2 Sporten.

Toppsyklistenes ukjente liv: Vasaloppet-vinnere, kickboksere og fotballspillere

VM-aktuelle Cecilie Gotaas Johnsen har en profilert idrettskarriere i en annen idrett bak seg. Det er hun ikke alene om å ha i sykkelsporten.

Se damenes tempo i sykkel-VM på TV 2 tirsdag. Først gratis på tv2.no fra 19.20, og deretter fra 21.15 på TV 2 Sportskanalen og Sumo

Cecilie Gotaas Johnsen er Norges representant på seniorkvinnenes tempo i sykkel-VM i USA tirsdag.

39-åringen er en merittert proffsyklist som blant annet har et norgesmesterskap og en rekke deltakelser i VM å vise til på CVen, men Hitec Products-syklisten oppnådde kanskje enda mer suksess som fotballspiller.

Gotaas Johnsen har nemlig en lengre karriere i Trondsheim-Ørn bak seg, og var blant annet med på å vinne cupen og serien tre ganger på 90-tallet. 

At utøvere har konkurrert på øverste nivå i to forskjellige idretter hører til sjeldenhetene, og spesielt når en av idrettene er en så utholdenhetskrevende som sykling. 

Enkelte syklister veksler riktig nok mellom ulike sykkelgrener, men få har kombinert landeveissykling på toppnivå med en annen karriere på tilsvarende høyt nivå.

SYKLISTEN ERIC HEIDEN: Heiden, i midten, fra et ritt i USA i juni 1985. Foto: AP Photo/George Widman.
SYKLISTEN ERIC HEIDEN: Heiden, i midten, fra et ritt i USA i juni 1985. Foto: AP Photo/George Widman.

Noen har imidlertid fått det til, og de har kombinert landeveissykling med vidt forskjellige idretter som kickboksing, langrenn, skøyter og roing. 

Her er de åtte mest fremtredende eksemplene på syklister som har gjort som Gotaas Johnsen.

1. Eric Heiden - syklist og skøyteløper
Tenker man på Eric Heiden, tenker man på den amerikanske skøyteløperen som gjorde det utrolige og vant OL-gull på samtlige fem distanser i 1980. Det mange ikke vet er at amerikaneren også kunne sykle rimelig fort. Heiden var en av grunnleggerne av 7-Eleven-laget, det første amerikanske laget som fikk sykle Tour de France på midten av 80-tallet. 7-Eleven var også laget en viss Dag Otto Lauritzen vant sin Tour de France-etappe med i 1987. Heiden vant ikke de største rittene, men fullførte Giro d'Italia i 1985 og startet også Touren i 1986. Heiden er også utdannet lege, og jobber nå i det medisinske støtteapparatet til BMC-laget.

SKØYTEESS: Reidar Borgersen i aksjon på 10.000 meteren under NM i 2004. 
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX.
SKØYTEESS: Reidar Borgersen i aksjon på 10.000 meteren under NM i 2004. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX.

2. Reidar Borgersen - syklist og skøyteløper
En som er i ferd med å gjøre det like skarpt på hjul som på skøyter er Reidar Borgersen. 35-åringen har vært en del av Joker-laget siden 2011, men mannen fra Krokstadelva har også flere NM-titler på 5 000 og 10 000 meter på isen. 

3. Nicolas Lefrancois - syklist og kickbokser
Ja, denne kombinasjonen er uvanlig. Den franske Novo Nordisk-rytteren har (selvsagt) diabetes, men drev det likevel langt med kickboksing før han valgte å satse på sykling som 26-åring. Lefrancois har gått til topps i flere regionale kickboksingmesterskap i Frankrike, men sykler nå for Pro Continental-laget Novo Nordisk og syklet tidligere i år Tour of Norway. 

4. Maria Canins - syklist og skiløper
Italienske Canins fra Alta Badia hadde tydeligvis dårlig tid da hun var yngre og valgte derfor å konkurrere på høyeste internasjonale nivå i sykling og langrenn samtidig.

SYKKELSTJERNER: Maria Canins på pallen med Tour-vinner Greg LeMond i 1986 etter å ha vunnet kvinnenes utgave av samme ritt. Foto: AP Photo/Lionel Cironneau.
SYKKELSTJERNER: Maria Canins på pallen med Tour-vinner Greg LeMond i 1986 etter å ha vunnet kvinnenes utgave av samme ritt. Foto: AP Photo/Lionel Cironneau.

På sykkelsetet vant hun «kvinnenes Tour de France», Tour Cycliste Féminin, to ganger på 80-tallet og ble i tillegg nummer to tre ganger, i tillegg til at hun deltok i to olympiske leker og vant terrengmesterskapet i sykling. På ski var hun like god. 15 italienske mesterskap, ni triumfer i Marcialonga og en seier i Vasaloppet sier sitt.

5. Knut Anders Fostervold - syklist og fotballspiller
Fostervold var et kjent navn og ansikt i en årrekke gjennom sitt spill for Molde på 90- og tidlig 2000-tall, men han valgte å satse på sykling i 2003 etter at en kneskade tvang ham til å legge opp. Fostervold var i all hovedsak en god temporytter, og har tre medaljer fra NM å vise til. 43-åringen deltok også i VM i 2006 og 2007.

6. Cameron Wurf - syklist og roer
Australske Wurf tar for øyeblikket et års pause fra sykkelsporten, men har syklet for noen av de største lagene i sirkuset og har blant annet syklet Giro d'Italia og Vuelta a España. 32-åringen, som frem til i år syklet for Cannondale-laget til Kristoffer Skjerping, drev med roing før han satset på sykkelen, og var såpass god at han representerte Australia i OL i Athen i 2004.

RODDE I OL: Cameron Wurf, til høyre, fra lekene i Athen 2004. Foto: AP Photo/David Guttenfelder.
RODDE I OL: Cameron Wurf, til høyre, fra lekene i Athen 2004. Foto: AP Photo/David Guttenfelder.

7. Rebecca Romero - syklist og roer
Romero var i hovedsak en banesyklist, men vi tar henne med på denne listen i og med at hun også konkurrerte på landeveien. Med en fortid som roer, hvor hun tok sølv i 2004-OL og vant VM-gull i 2001 og 2002, deltok hun som banesyklist i 2008-OL i Beijing. Der vant hun like så godt forfølgelsesrittet på bane og ble med det den andre kvinnen i historien (etter Roswitha Krause) med medaljer i sommer-OL i to ulike idretter. Hun har også flere VM-gull på bane og seirer i britiske tempomesterskap, men er kanskje mest kjent for å stille opp naken i en Powerade-reklame i forbindelse med Beijing-OL.

8. Clara Hughes - syklist og skøyteløper
Hughes er en stor idrettspersonlighet i Canada, og det med god grunn. 42-åringen har to OL-medaljer fra landeveissykling og fem fra skøyting, og har tidvis konkurrert i begge idretter på samme tid. Hun er en av få som har medaljer fra både sommer - og vinter-OL, men hun ga seg med aktiv idrett etter sykkelsesongen 2012.

Andre utøvere som nesten kom med på denne listen, men som ikke konkurrerte på høyt nok nivå i begge grener:

Gabriel Rasch (som har spilt ishockey for andredivisjonslaget Ringerike Panthers), Lance Armstrong (som konkurrerte i svømming og triatlon før han ble syklist), Greg LeMond (som konkurrerte i Formula Ford 2000 etter sykkelkarrieren)

Bane - og terrengsyklistene Alison Shanks (nettball), Sheila Young (skøyteløper), Nicolas Vouilloz (rally), Christa Luding-Rothenburger (skøyteløper) er heller ikke regnet med.