Bussjåfør i Troms gikk til fysisk angrep på 15-åring 

Sjåføren er suspendert etter at han angrep en ung gutt som mente han hadde betalt for mye for bussbilletten. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ettermiddag skulle Hamidou Camara (15) ta bussen fra hjemstedet Setermoen til Bardufoss for å trene. 

– Da jeg gikk om bord ga jeg beskjed til sjåføren om at jeg var 15 år. Han sa jeg måtte betale 70 kroner. Jeg var usikker på prisen, så jeg gjorde som han sa, sier 15-åringen til TV 2. 

Da han hadde satt seg ned, ringte han moren for å spørre hvor mye han egentlig skulle betale. Hun forklarte at han hadde betalt for mye, og oppfordret sønnen til å be bussjåføren om å få tilbake pengene. 

– Han sa at jeg ikke kunne få pengene tilbake, fordi det hadde gått mer enn ti minutter fra jeg kjøpte billetten. Jeg forsto ikke det helt, men bestemte meg for å vente til vi kom frem til Bardufoss. Da jeg spurte igjen, dyttet han meg ut av bussen, og så sloss vi faktisk,  sier Hamidou.

– Jeg ba ham bare om pengene. Jeg kan ikke forstå at det skulle få ham til å bli så aggressiv at han dyttet meg ut.

Se situasjonen i videoen øverst i saken.

Ikke lyst til å ta buss 

Mor og sønn ser telefonopptaket fra hendelsen på bussen. Foto: Anders Mildestveit.
Mor og sønn ser telefonopptaket fra hendelsen på bussen. Foto: Anders Mildestveit.

15-åringen sier at han var redd. Nå sier han at han ikke har lyst til å dra på håndballtreningen lenger, hvis han er nødt til å ta buss.

Også Hamidous mamma, Mariama Kindy Diallo, reagerer sterkt på hendelsen. Hun blir rystet når TV 2 viser henne videoopptaket av opptrinnet på bussen. 

– Dette er ikke profesjonelt. Han er på jobb. Gutten min ba bare om å få pengene sine. Hamidou vil ikke at vi skal anmelde dette, men jeg mener at vi burde gå til politiet,  sier hun til TV 2. 

Familien er opprinnelig fra det afrikanske landet Guinea, men har bodd i Norge i fire år. 

Bussjåføren suspendert

Bussruten hvor opptrinnet skjedde drives av Torghatten trafikkselskap. Der ser de alvorlig på situasjonen, og administrerende direktør Odd-Hermann Kristiansen sier til TV 2 at den aktuelle sjåføren er suspendert mens de prøver å få alle fakta på bordet. Blant annet skal trafikkselskapet gå igjennom overvåkningsopptak fra bussturen.

Administrerende direktør Odd-Hermann Kristiansen i Torghatten trafikkselskap sier de ser svært alvorlig på hendelsen. Foto: Stig Arve Høyvik.
Administrerende direktør Odd-Hermann Kristiansen i Torghatten trafikkselskap sier de ser svært alvorlig på hendelsen. Foto: Stig Arve Høyvik.

– Dette er ingen bra sak, og vi beklager dypt. Dette er ikke en opptreden som vi vil være bekjent av, sier Kristiansen til TV 2.

– Hva har sjåføren forklart?

– Han sier at han blir kontaktet en god stund etter billettering av passasjeren som mener at han betalte for mye. Det kunne ikke sjåføren gjøre noe med der og da, så han avviste passasjeren. Vedkommende satte seg da ned foran og gjentok dette flere ganger. Sjåføren oppfattet dette som litt truende, sier direktøren.

Ifølge Kristiansen var ikke sjåføren klar over at passasjeren da var under 16. Han sier gutten ikke viste legitimasjon.

Direktøren sier at bussjåførene kan annullere billettsalget innen fem minutter. Hvis det går mer enn fem minutter, må passasjeren henvises til selskapet.

Ble sjokkert vitne 

Lillian Aikio (47) fra Lakselv i Finnmark var passasjer på bussen og bekrefter den for henne ukjente guttens versjon av historien. Det var hun som først tok kontakt med TV 2 fordi hun var rystet over hva hun hadde opplevd. 

Lillian Aikio ble sjokkert vitne til opptrinnet på bussen. Foto: Svein Lian/TV 2.
Lillian Aikio ble sjokkert vitne til opptrinnet på bussen. Foto: Svein Lian/TV 2.

– Han gikk høflig frem til sjåføren og ba om å få pengene sine tilbake. Da fikk han beskjed om å gå og sette seg igjen, «ellers hiver jeg deg av». Sjåføren sa at gutten ikke hadde fortalt at han var under 16 år, men det hadde han jo. 

Bussjåføren ble ifølge kvinnen mer og mer irritert og ga gutten flere ganger beskjed om at hvis han ikke stoppet å mase, ville han bli kastet av. 

– Jeg syntes at det hørtes forferdelig ut, så jeg reiste meg opp og sa at «her skal ingen buss stoppes – det er ikke riktig dette her!». Da ble det stille, og gutten satte seg ned. 

Lillian forteller at da gutten skulle av, et stykke etter Bardufoss, begynte de å diskutere igjen. Da tok hun frem mobilen for å filme situasjonen. 

– Jeg tenkte at det kommer til å bli ord mot ord. Sjåføren reiste seg opp og dyttet gutten ut av døra. Gutten ble paff, men kom rolig inn igjen og sa at han jo bare ville ha pengene sine. Det endte med et basketak på utsiden av bussen. 

Lillian sier at det hele skjedde fort. 

– Bussjåføren fløy på ham og gutten prøvde å skyve ham vekk. Jeg ropte at noen måtte skille dem, og noen av passasjerene gikk ut og fikk roet situasjonen.  Han var en utrolig høflig ung gutt. Derfor kjente jeg at rettferdighetssansen kom frem. Jeg blir rørt bare jeg snakker om det, sier Lillian til TV 2.