FENGSEL: Den latviske kapteinen ble dømt til ti måneders fensgel. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud/NTB Scanpix
FENGSEL: Den latviske kapteinen ble dømt til ti måneders fensgel. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud/NTB Scanpix

Air Baltic-kaptein dømt til fengsel 

Eidsvoll (NTB): Den promille-tiltalte Air Baltic-kapteinen er i Øvre Romerike tingrett dømt til ti måneders fengsel. Han ble dømt på alle de tre tiltalepunktene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den latviske kapteinen og tre andre besetningsmedlemmer ble promilletatt før de skulle fly fra Gardermoen til Kreta med 109 passasjerer 8. august. 

Synlig beruset 

Ifølge dommen tok kapteinen, annenpiloten og tre flyvertinner inn på Best Western Hotell Letohallen på ettermiddagen fredag 7. august. 

Mellom klokken 16 og 17 tok de en øl på hotellets uteservering. De spiste middag etter at kjøkkenet åpnet klokken 18.

De ansatte ved hotellet har fortalt at de flere ganger observerte personer fra flybesetningen som forsynte seg med med isbiter. De oppholdt seg delvis på uteserveringen og etterhvert på rommet som annenpiloten disponerte. 

Hotellets nattevakt så annenpiloten og den ene flyvertinnene, sterkt beruset. Han visste at besetningen skulle bli hentet for å dra til flyplassen klokken 0440. Han kontaktet politiet klokken 02.40, og fikk da beskjed om å varsle politiet når besetningen dro fra hotellet. 

Da de kom til flyplassen passerte de sikkerhetskontrollen som vanlig og gikk om bord i flyet. Tre politibetjenter kom etter, og det ble gjennomført blåseprøve. Det var bare den ene flyvertinnen som ikke blåste rødt. De fire andre ble tatt med til Jessheim legevakt for å ta blodprøve. Blodprøve tatt av kapteinen klokken. 06.49 viste en alkoholkonsentrasjon i blodet på 0,54 promille.

Kapteinen (50) sto tiltalt for brudd på luftfartsloven fordi han var beruset mens han forsøkte å gjøre tjeneste på et luftfartøy. Han sto også tiltalt for å ha drukket alkohol mindre enn åtte timer før tjeneste og for ikke å ha oppfylt sitt ansvar som kaptein. Det vil si at han skulle ha passet på at besetningen var skikket til å fly og ikke stilte beruset på jobb. 

– Sluttet å drikke klokken 20 

Kapteinen innrømmet at han har gjort tjeneste til tross for at han var påvirket av alkohol.
Han benektet imidlertid å ha drukket innenfor åttetimersgrensen. Ifølge kapteinen sluttet han å drikke klokken 20.00, nettopp fordi han skulle tjenestegjøre neste morgen. Han erkjente videre ikke straffeskyld etter tiltalens andre post, fordi han hevdet at verken han eller noen av de andre om bord hadde påbegynt sitt arbeid.

Retten mente ifølge dommen at kapteinen skulle dømmes etter tiltalens begge poster. De var ikke i tvil om at flyvningen ville blitt gjennomført dersom de ikke var blitt avbrutt av politiet. De la også vekt på at kapteinen hadde blitt observert sammen med de andre - lenge etter klokken 20. Kapteinen, som har vært flyver i 29 år, ble dømt til fengsel i 10 måneder for dette. 

Flyvertinnene og annenpiloten har allerede fått sine tilståelsessaker behandlet i Nedre Romerike.  Flyvertinnene ble idømt fengsel i henholdsvis 60 og 45 dager, mens annenpiloten ble idømt fengsel i 6 måneder. Han har anket straffutmålingen. 

(©NTB/TV 2)