SVIKTENDE RESULTATER: Historien har vist at de sportslige resultatene svikter etter at topptrenere har uttalt midt i sesongen at de vil gi seg ved sesongslutt. Her illustrert ved Sir Alex Ferguson, Tor Ole Skullerud, Mons Ivar Mjelde og Jürgen Klopp. FOTO: SCANPIX / MONTASJE
SVIKTENDE RESULTATER: Historien har vist at de sportslige resultatene svikter etter at topptrenere har uttalt midt i sesongen at de vil gi seg ved sesongslutt. Her illustrert ved Sir Alex Ferguson, Tor Ole Skullerud, Mons Ivar Mjelde og Jürgen Klopp. FOTO: SCANPIX / MONTASJE

Anbefaler klubbene å holde treneravganger internt

– Det kan svekke trenerens autoritet, mener Trenerforeningen.

Både Mons Ivar Mjelde og Tor Ole Skullerud varslet midtveis i sesongen at de ville gi seg i henholdsvis Start og Molde ved sesongslutt.

Da hadde Start og Molde levert dårligere og dårligere resultater gjennom hele sesongen.

Bekreftet at de ville gi seg
Mjelde opplyste at han ville reise hjem til Osterøy utenfor Bergen, mens Skullerud ville flytte hjem til Bærum med sin familie.

– For å unngå spekulasjoner, så ønsker jeg å formidle at klubben og jeg er kommet til enighet om at fire og et halvt år er forholdsvis lenge som hovedtrener – og at vi derfor skiller lag etter sesongslutt. Det er ingen dramatikk i dette, sa Mons Ivar Mjelde til Starts hjemmesider 29. juni.

– Dette handler om at familien min har flyttet hjem. Da jeg kom til Molde var planen at de skulle være her sammen med meg, og perspektivet mitt på denne jobben var lenger enn to år. Sånn ble det ikke, og derfor flytter jeg etter hjem til Bærum, sa Skullerud da han varslet sin avgang 30. juni.

Endte med sparken
Etter at trenerne varslet sin avgang, ble ikke akkurat resultatene noe bedre. Torsdag 6. august fikk Skullerud sparken i Molde. 

7. september led Mjelde samme skjebne i Start etter sju strake tap i Tippeligaen.

Det er imidlertid ikke bare Skullerud og Mjelde som har opplevd sviktende resultater etter å ha uttalt at de ville gi seg som trenere etter sesongen. I internasjonal fotball er eksemplene mange.

Flere eksempler internasjonalt
Foran 2001/2002-sesongen sa Manchester Uniteds legendariske manager Sir Alex Ferguson at han ville slutte etter sesongen, noe som førte til en nedadgående sportslig trend.

I februar gjorde imidlertid skotten helomvending, og ledet klubben til eventyrlig suksess de neste ti årene.

Da Ferguson ga seg etter 2013-sesongen, bestemte han seg ved juletider, men ventet til Premier League-gullet var sikret før han gikk ut med avgjørelsen. Årsaken var at han ikke ville forstyrre spillergruppen.

Dortmunds suksesstrener Jürgen Klopp sa i fjor at han ville gi seg for å ta et hvileår, og den tyske gigantklubben havnet på en skuffende 7. plass forrige sesong.

Anbefaler å holde opplysningene hemmelig
Daglig leder i Trenerforeningen (NFT), Teddy Moen, anbefaler at klubbene holder varslede treneravganger internt av flere årsaker.

– Det er klart at dette er mer sammensatt enn at en trener har varslet sin avgang. Sviktende resultater står ikke og faller bare på treneren. Men det er en av de faktorene som sikkert kan ha en viss medvirkning at en trener er på utgående kontrakt. Erfaringene i fotballmiljøet viser at det kan føre til en negativ påvirkning over tid med tanke på resultatene. Det har vist seg i mange ulike fotballnasjoner, forteller Moen til TV 2 Sporten.

Rådet fra Trenerforeningen til norske topptrenere er derfor krystallklart.

– Derfor mener vi i Trenerforening at klubben og trenere må holde den type informasjon internt og ikke gå ut med informasjon som kan bli brukt mot trenerne i ettertid. Anbefalingen vår er at det må holdes tett om slik type informasjon, fastlår Moen.

– Vanskelig å unngå lekkasjer
– Hvordan kan en klubb unngå å gå ut med slike opplysninger?

– Det er klart det er mulig for en klubb å holde tett om slik type informasjon. Men det er vanskelig å unngå lekkasjer med tanke på presset fra media. En slik type informasjon må imidlertid være forbeholdt noen få som er ansvarlige i klubben. Samtidig må klubben være i en god forfatning og informasjonen må holdes mellom få personer om opplysningene skal holdes konfidensielle, svarer han.

Moen mener spillergruppen kan bli påvirket dersom en trener går offentlig ut og sier at han vil gi seg etter sesongen.

– Ubevisst kan det bidra negativt og svekke autoriteten til treneren om det blir kjent at han ikke lenger skal være der. Media stiller masse spørsmål og det er en utfordring for klubbene å ha så gode strategier at informasjonen ikke lekker ut.

– Kan gjøre det lettere å ta en avgjørelse
– Gjør en varslet treneravgang det lettere for klubben å avslutte kontrakten midt i sesongen?

– Det er nok forskjellig fra klubb til klubb, men om klubben hører for mye på omgivelsene så kan det gjøre det lettere å avslutte kontrakten tidligere. Men samtidig må de ikke være så opptatt av å skyte pianisten, og heller være opptatt av de ansatte i klubben og at den type informasjon ikke kommer ut.

Start-spiller og TV 2 Sportens fotballekspert, Jesper Mathisen, har to ganger i karrieren spilt under en trener på utgående kontrakt. 

– Full splid mellom trener og spillergruppen
Den første var Knut Tørum, som selv sa opp jobben i Start i juni 2011 etter det ble klart at klubben ikke ville gi ham ny kontrakt.

– Jeg har vært med på å spille under en trener på utgående kontrakt to ganger. Den første var Knut Tørum, som under sesongen fikk beskjed om at han ikke fikk forlenget kontrakten. Da var det en gruppe som overhodet ikke taklet å ha Knut som trener, og det ble full splid mellom spillere og trener. Det sier seg selv at det ikke kunne fungere. Knut var ikke fornøyd med å ikke få forlenget kontrakten, men spillerne kunne ikke ha en trener som ikke var tilstede for halvparten av gruppen, sier Mathisen, før han fortsetter:

– Og nå sist var jeg med under Mons. Han hadde vært i klubben i fire og et halvt år, og her ble klubbene enige om å gå hver til sitt. Men jeg følte ikke at Mons mistet tilliten fra spillergruppen etter at han gikk ut og sa at han ville gi seg ved sesongslutt, selv om det endte med sparken, poengterer han.

– Umulig å holde internt
Han er uenig med Teddy Moen i at en klubb bør holde internt at en trener vil gi seg ved sesongslutt.

– Hvordan skal en klubb klare å holde en kontrakt hemmelig? Det vil alltid komme spørsmål fra pressen om trenerspørsmålet neste år. Du kan ikke vente til 15. november med å si hva du kan gjøre neste sesong med tanke på trøkk utenfra og interesse fra sponsorer, sier Start-spilleren.

TV 2-eksperten deler heller ikke oppfatningen av at en trener på utgående kontrakt mister autoritet i spillergruppen.

– Det finnes nok eksempler på det motsatte også, uten at jeg kan ta noen på strak arm nå. Jeg tror dagens fotballspillere er såpass profesjonelle at de håndterer det. Men det er klart at hvis det kommer en ny trener inn, så kan det ha en større innvirkning med tanke på at spillerne da blir litt mer på «tå hev», understreker Jesper Mathisen.