Promilledommen mot fly-kapteinen faller

Mandag faller dom i promillesaken mot Air Baltic-kapteinen i Øvre Romerike tingrett. Aktor har lagt ned påstand om ett års fengsel.

DOMMEN FALLER: Martin Eiebakke er dommer i rettsaken mot mannskapet på Air Baltic flyet som ble tatt med promille i Nedre Romerike tingrett. FOTO: TERJE PEDERSEN / SCANPIC
DOMMEN FALLER: Martin Eiebakke er dommer i rettsaken mot mannskapet på Air Baltic flyet som ble tatt med promille i Nedre Romerike tingrett. FOTO: TERJE PEDERSEN / SCANPIC

Den latviske kapteinen er tiltalt for brudd på luftfartsloven fordi han var beruset mens han forsøkte å gjøre tjeneste på et luftfartstøy. Han er også tiltalt for å ha drukket alkohol mindre enn åtte timer før tjeneste og for ikke å ha oppfylt sitt ansvar som kaptein. Det vil si at han skulle ha passet på at besetningen var skikket til å fly og ikke stilte beruset på jobb.

Kapteinens forsvarer, advokat Nora Hallén, sier til NTB at klienten erkjenner straffskyld for det første punktet i tiltalen, men ikke de to andre.

Mandag faller altså dom i saken. Aktor, politiadvokat Camilla Ek Sørensen, mener det ikke er noen tvil om at flygeren hadde til hensikt å gjennomføre turen fra Gardermoen til Kreta da han ble pågrepet tidlig om morgenen lørdag 8. august – og har lagt ned påstand om ett års fengsel. Forsvareren på sin side mener tre– fire måneders fengsel vil være en riktig straffereaksjon.

Kapteinen og andre besetningsmedlemmer ble promilletatt før de skulle fly fra Gardermoen til Kreta med 109 passasjerer. Andrepiloten, som hadde 1,35 i promille, ble dømt til seks måneders fengsel. Han har anket straffeutmålingen. To kabinansatte er også dømt i saken, til henholdsvis 45 og 60 dagers fengsel.

(NTB)