
Lag steinbit på kokkevis med disse oppskriftene
Kjendisene tilbereder hvit fisk i ukas siste Fingrene av fatet.
På torsdag er oppgaven til kjendiser og kokker i Fingrene av fatet å lage det best mulige måltidet av steinbitfilet.
Komiker og programleder Øyvind Loven og TV-profil Petter W. B. Schjerven konkurrerer om å lage den beste maten, med muntlig hjelp fra kokkene Daniél Rougé Madsen og Øyvind Hjelle.
Få oppskriftene nedenfor.
Daniel & Øyvind Lovens stekte steinbit med taskekrabbebuljong med safranmajones
Stekt steinbit:
- 800 g steinbitfilet, uten skinn og bein, delt i 4
- 1 l vann
- 1 dl salt
- cayenne
Bland saltlaken kald og ha i fiskebitene. La disse ligge i 8 minutter. Ta ut og tørk av. Krydre med cayenne før steking.
- 4 ss olivenolje
- 1 stk hel hvitløk, med skall, delt i to
- 1 kvast timian
- 4 stk poteter, kutte i terninger 1x1 cm
- 100 g pimentos, grillet paprika, kutte i biter
- 8 stk cherrytomater, delt i 2
- 100 g sorte oliven uten stein
- 1 bunt basilikum
- 2 stk taskekrabber, rensket i skjell
I en stekepanne, ha i olivenolje, kvast timian og hvitløken. Etter 1 minutt, brun av potet terningene i 2-3 minutter. Lag plass, ha i fiskestykkene. Etter 5-8 minutter(etter størrelse/tykkelse på fisken)snu stykkene. Tilsett tomater, grillet paprika, og olivener. Skru ned temperaturen til halvparten.

La det hele småputre i 5 minutter. Ha i krabben. Fjern hvitløken og timianen. Server den lune potetblandingen i tallerkenene først, så legg steinbitstykke på toppen. Pyntes med safranmajones og basilikum.
Safranmajones:
- 2 dl majones
- 1 klype safran
- 1 fedd hvitløk, revet
- Sitronsaft og salt
Alt blandes. Smak til med sitron og salt.
Taskekrabbebuljong:
- 1 ss rapsolje
- 1 kg taskekrabbeklør, knust
- 1 stk løk, kuttet i biter
- 2 stk stangselleri, kutte i biter
- 1 stk gulrot, skrelt kuttet i biter
- 1 kvast estragon
- 1 ss fennikelfrø
- 4 stk stjerneanis
- 1 ss korianderfrø
- 1 klype safran
- 1 ss tomatpure
- Cayenne
- 4 stk tomater, delt i to
- 2 dl coqnac
- 4 dl hvitvin
- 1 l skalldyrkraft
- 4 stk te presskanner i glass, ha i estragon og en knustkrabbeklo
Du kan også servere buljongen direkte i suppebollen om ønskelig.
Forvarm en kasserolle på høy varme.
Ha i alt til og med tomatpure, alt freses i 2 minutter. Ha i tomater, Cognac og hvitvin. Reduser til halvparten. Tilsett kraften. La det redusere/små putre i 15-25 minutter(dess lenger en reduserer, dess mer smak , siles. Hell i presskannene og hell over steinbit rett før servering.
Øyvind & Petter W. B. Schjervens pannestekt steinbit på rårak med løyromkrem og dill
Agurk og spinatsalat:
4 pers.
Steinbit pannestekt i strimler:
- 600 gr toppstykke fra stor steinbit
- 1 ss solsikkeolje
- 1 ss smør
- salt
Varm en stor stekepanne til den er veldig varm. ha i en skje solsikkeolje. legg to strimmel med steinbit i pannen. nå skrur de seg litt, det er helt normalt. rull de rundt I panna sik at de får en fin stekesmak rundt hele. salte fisken og tilsett smøret. Trekk pannen til side og rull fisken rundt i smøret. Legg den over på en tallerken slik at den ikke blir gjennomstekt.
ved anretning skal fisken legges på midten av rårake.
Rårak:
- 8 stk mandelpoteter
- 2 ss smør
- salt
Skrell og riv opp mandelpotetene grovt på et rivjern. Salte potetene og press ut 50% av vannet. Ha en skje smør i stekepannen og legg poteten oppå smøret. Press poteten flat med en stekespade slik at den blir litt avlang og cirka 5 mm tykk.
Denne skal nå stekes rolig til den blir bortimot helt sprø.
Løyromkrem:
- 4 ss kefir
- 4 ss rømme
- 100 gr løyrom
- salt
- sitron
- 20 gr fersk hakket dill
Bland rømme, kefir og løyrom i en bolle. Legg kremen delvis over fisken. topp med masse fin dill.
Agurk- og spinatsalat:
- 10 cm agurk
- 2 ss eddik
- 1 ts sukker
- ½ ts salt
- 2 never spinatbaby
Kule ut 10 agurkkuler med ett lite kulejern. Legg kulene i en lake med salt, sukker, vann og eddik.
Spinaten skal være helt rå.
Finhakket rødløk:
- ½ rødløk
Finhakke rødløken og legg den I små hauger litt her og der. Cirka 3 hauger.
Se Fingrene av fatet mandager til torsdager klokken 19.00 på TV 2.