FISK MED SPRØTT: Denne steinbit-fileten har følge av sprø mandelpotet og løyromkrem. Oppskriften finner du nedenfor. FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2
FISK MED SPRØTT: Denne steinbit-fileten har følge av sprø mandelpotet og løyromkrem. Oppskriften finner du nedenfor. FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2

Lag steinbit på kokkevis med disse oppskriftene

Kjendisene tilbereder hvit fisk i ukas siste Fingrene av fatet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På torsdag er oppgaven til kjendiser og kokker i Fingrene av fatet å lage det best mulige måltidet av steinbitfilet.

Komiker og programleder Øyvind Loven og TV-profil Petter W. B. Schjerven konkurrerer om å lage den beste maten, med muntlig hjelp fra kokkene Daniél Rougé Madsen og Øyvind Hjelle.

Få oppskriftene nedenfor. 

Daniel & Øyvind Lovens stekte steinbit med taskekrabbebuljong med safranmajones

Stekt steinbit:

  • 800 g steinbitfilet, uten skinn og bein, delt i 4
  • 1 l vann
  • 1 dl salt
  • cayenne

Bland saltlaken kald og ha i fiskebitene. La disse ligge i 8 minutter. Ta ut og tørk av. Krydre med cayenne før steking.

  • 4 ss olivenolje
  • 1 stk hel hvitløk, med skall, delt i to
  • 1 kvast timian
  • 4 stk poteter, kutte i terninger 1x1 cm
  • 100 g pimentos, grillet paprika, kutte i biter
  • 8 stk cherrytomater, delt i 2
  • 100 g sorte oliven uten stein
  • 1 bunt basilikum
  • 2 stk taskekrabber, rensket i skjell

I en stekepanne, ha i olivenolje, kvast timian og hvitløken. Etter 1 minutt, brun av potet terningene i 2-3 minutter. Lag plass, ha i fiskestykkene. Etter 5-8 minutter(etter størrelse/tykkelse på fisken)snu stykkene. Tilsett tomater, grillet paprika, og olivener. Skru ned temperaturen til halvparten.

POTETER OG PAPRIKA: Øyvind Loven laget steinbit med grillet paprika, oliven og poteter. Fingrene av fatet FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2
POTETER OG PAPRIKA: Øyvind Loven laget steinbit med grillet paprika, oliven og poteter. Fingrene av fatet FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2

La det hele småputre i 5 minutter. Ha i krabben. Fjern hvitløken og timianen. Server den lune potetblandingen i tallerkenene først, så legg steinbitstykke på toppen. Pyntes med safranmajones og basilikum.

Safranmajones:

  • 2 dl majones
  • 1 klype safran
  • 1 fedd hvitløk, revet
  • Sitronsaft og salt

Alt blandes. Smak til med sitron og salt.

Taskekrabbebuljong:

  • 1 ss rapsolje
  • 1 kg taskekrabbeklør, knust
  • 1 stk løk, kuttet i biter
  • 2 stk stangselleri, kutte i biter
  • 1 stk gulrot, skrelt kuttet i biter
  • 1 kvast estragon
  • 1 ss fennikelfrø
  • 4 stk stjerneanis
  • 1 ss korianderfrø
  • 1 klype safran
  • 1 ss tomatpure
  • Cayenne
  • 4 stk tomater, delt i to
  • 2 dl coqnac
  • 4 dl hvitvin
  • 1 l skalldyrkraft
  • 4 stk te presskanner i glass, ha i estragon og en knustkrabbeklo

Du kan også servere buljongen direkte i suppebollen om ønskelig.

Forvarm en kasserolle på høy varme.

Ha i alt til og med tomatpure, alt freses i 2 minutter. Ha i tomater, Cognac og hvitvin. Reduser til halvparten. Tilsett kraften. La det redusere/små putre i 15-25 minutter(dess lenger en reduserer, dess mer smak , siles. Hell i presskannene og hell over steinbit rett før servering.

Øyvind & Petter W. B. Schjervens pannestekt steinbit på rårak med løyromkrem og dill

Agurk og spinatsalat:

4 pers.

Steinbit pannestekt i strimler:

  • 600 gr toppstykke fra stor steinbit
  • 1 ss solsikkeolje
  • 1 ss smør
  • salt

Varm en stor stekepanne til den er veldig varm. ha i en skje solsikkeolje. legg to strimmel med steinbit i pannen. nå skrur de seg litt, det er helt normalt. rull de rundt I panna sik at de får en fin stekesmak rundt hele. salte fisken og tilsett smøret. Trekk pannen til side og rull fisken rundt i smøret. Legg den over på en tallerken slik at den ikke blir gjennomstekt.
ved anretning skal fisken legges på midten av rårake.

Rårak:

  • 8 stk mandelpoteter
  • 2 ss smør
  • salt

Skrell og riv opp mandelpotetene grovt på et rivjern. Salte potetene og press ut 50% av vannet. Ha en skje smør i stekepannen og legg poteten oppå smøret. Press poteten flat med en stekespade slik at den blir litt avlang og cirka 5 mm tykk.

Denne skal nå stekes rolig til den blir bortimot helt sprø.

Løyromkrem:

  • 4 ss kefir
  • 4 ss rømme
  • 100 gr løyrom
  • salt
  • sitron
  • 20 gr fersk hakket dill

Bland rømme, kefir og løyrom i en bolle. Legg kremen delvis over fisken. topp med masse fin dill.

Agurk- og spinatsalat:

  • 10 cm agurk
  • 2 ss eddik
  • 1 ts sukker
  • ½ ts salt
  • 2 never spinatbaby

Kule ut 10 agurkkuler med ett lite kulejern. Legg kulene i en lake med salt, sukker, vann og eddik.

Spinaten skal være helt rå.

Finhakket rødløk:

  • ½ rødløk

Finhakke rødløken og legg den I små hauger litt her og der. Cirka 3 hauger.

Se Fingrene av fatet mandager til torsdager klokken 19.00 på TV 2.