USTABILT: Mannen har reagert voldsomt på nedbøren som kom tidlig i helgen, og det ble målt 16 centimeter i døgnhastighet natt til søndag. Foto: Kaja Kirkerud TV 2
USTABILT: Mannen har reagert voldsomt på nedbøren som kom tidlig i helgen, og det ble målt 16 centimeter i døgnhastighet natt til søndag. Foto: Kaja Kirkerud TV 2

Setter ned farenivået ved Mannen til gult nivå

RAUMA (TV 2): De ni personene som ble evakuert fredag kan flytte hjem igjen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjellpartiet Mannen har det i helgen vært svært store bevegelser. Natt til søndag ble det målt rekordhøye 16 centimeter i døgnhastighet. 

Fra rødt til gult 

Mandag melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at farenivået settes ned til gult. 

– Bevegelsene har jevnt og trutt gått ned det siste døgnet. I øvre del er hastighetene nå 2-3 cm/døgn, sier sjefsgeolog i NVE Lars Harald Blikra.

I nedre del av Mannen har det ikke vært store bevegelser det siste døgnet, og de har vært stabile på rundt 2 mm/døgn

– Vi har derfor bestemt at vi går ned til farenivå gult, sier Blikra.

Uholdbar situasjon  

Ni personer ble evakuert som følge av ekstrem fare for ras fredag. Nå har politiet opphevet ferdselsforbudet i området. 

– Dette betyr at de evakuerte kan flytte hjem igjen. De er veldig klare for å komme hjem igjen, men det preger dem jo å leve i denne usikkerheten, sier ordfører Lars Olav Hustad.

– Det er en voldsom belastning for de evakuerte. Over tid er det en uholdbar situasjon, sier Hustad til TV 2. 

Allrede i går kveld fikk beboerene beskjed om at farenivået trolig ville settes ned. 

– De er lettet over at situasjonen er avklart for denne gang, men de må samtidig fortsette å leve i uvisshet om når raset går, sier Hustad. 

Raumabanen åpent igjen 

Kommunen har hele tiden hatt tett dialog med de evakuerte. Ordfører Hustad sier at de ni ble informert tidlig mandag. 

Raumabanen ble også stengt for trafikk mellom Åndalsnes og Dombås fredag. Mandag er Raumabanen igjen åpnet for togtrafikk. 

Siden fredag kveld har politi og Sivilforsvaret stått vakt ved området, slik at ingen kunne ta seg inn i det rasutsatte fjellpartiet. Mandag morgen vil både politi og Sivilforsvar trekke ut sine mannskaper. 

FÅ SISTE OPPDATERING OM MANNEN I LIVESENTERET.

Veslemannen 

Det har vært spesiell bekymring rundt Veslemannen, som er et lokalt, aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen. Dette partiet ligger 1100-1200 moh. og har et volum mellom 120 000 og 180 000 m3.

Både fredag og lørdag kom det mye nedbør i området. Regnværet spiller stor rolle for hvordan bevegelsene i Mannen utvikler seg. Mandag er det fint vær i området. 

Natt til søndag ble det målt døgnhastighet på 16 centimeter, som er det høyeste som er målt siden overvåkingen startet høsten 2014. Søndag ettermiddag var bevegelsene igjen nede i 3-4 centimeter i døgnhastighet.