VINNER: Syrizas leder Alexis Tsipras feiret etter at valgresultatet var klart. Foto: AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI/
VINNER: Syrizas leder Alexis Tsipras feiret etter at valgresultatet var klart. Foto: AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI/

Tsipras: En seier for det greske folket

Det greske folk har gitt et klart mandat for fire år, sier Syrizas leder Alexis Tsipras. Få timer etter at valglokalene i Hellas hadde stengt var det klart at venstrepartiet hadde gått av med seieren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag morgen er det klart at venstrepartiet Syriza har fått 35,47 prosent av stemmene ved det greske valget etter at 99,4 prosent av stemmene er talt opp.

Det ble søndag kveld klart at Alexis Tsipras' parti har gjenvunnet makten. Syriza får klart flere stemmer enn utfordreren Nytt Demokrati, som lander på drøyt 28 prosent.

Fordelingen gir Syriza 145 av de 300 setene i nasjonalforsamlingen. Til sammenligning får Nytt Demokrati 75. Valgdeltakelsen i Hellas var 56,5 prosent.

Partilederen i Syriza gjorde det klart allerede søndag kveld at de ønsker å danne regjering med partiet Uavhengige grekere.

– Landet vil ikke komme seg på fote av seg selv. Det vil være hardt arbeid og utfordringer underveis, sa Tsipras i sin første tale etter valget.

Hovedutfordringen til den nye regjeringen blir å få landet på fote igjen og gjennomføre avtalen med EU om en rekke reformer som ble inngått i sommer. (©NTB)