Oslopolitiet vil knekke «balkanmafiaen»

Den helt spesielle mafiagruppen beskrives som de mest motiverte, organisert og maktkåte kriminelle i hovedstaden. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Multietniske gjenger i hovedstaden, voldelige MC-bander og Vest-Afrikanske narkonettverk. Disse har lenge vært hovedfokuset for Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt. 

Beslaglagt verdier for 111 millioner

Men den siste tiden har de hatt et nytt mål: å knekke mafiaen fra Balkan. 

– De er godt organisert, og de driver stort med narkotika. Men i tillegg til det, så er de motivert av makt. De søker makt i det kriminelle Oslo, og driver med multikriminalitet, sier politiførstebetjent Rune Swahn i oslopolitiet til TV 2.

Han er daglig leder for det som kalles Spesielle Operasjoner (SO). Innsatsen mot de kriminelle nettverkene fra Albania, Serbia, Kosovo og Makedonia har gitt resultater. 

– Så langt i år har vi beslaglagt ca. 32 kilo med heroin, 117 kilo amfetamin, 15 kilo kokain og ca 85 kilo hasj. Det er relativt store beslag. Verdien omsatt på gata i brukerdoser er ca 111 millioner kroner. 

Ligger lavt etter politiaksjoner

Mens narkotikaen deres tar nye liv, investerer bakmennene fra Balkan pengene i lovlige virksomheter. 

– Dette utgjør en stor samfunnstrussel. Her er narkotikakriminalitet og mer eller mindre legal næringslivskriminalitet vevd inn i hverandre, og det er det som er så spesielt med akkurat disse nettverkene her. 

Ifølge politiet blir bygg og annlegg, malerbransjen, transportnæringen og bilvaskerier brukt til å hvitvaske pengene fra den organiserte kriminaliteten. Swahn vil ikke tallfeste hvor mange nettverk som er aktive i Norge. 

Men TV 2 vet at flere titalls sentrale personer er satt ut av spill. 

– I de nettverkene hvor vi har tatt betydelige beslag og pågrepet mange personer, så sitter det mange i varetektsfengsling og flere har stukket til utlandet. Begrepet de bruker selv er at de ligger lavt, avslutter Swahn.