BEVEGELSE: Ved bunnen av Mannen har det vært stengt siden fredag, da NVE bestemte at farenivået for ras er rødt, som er det øverste nivået. Foto: Kaja Kirkerud
BEVEGELSE: Ved bunnen av Mannen har det vært stengt siden fredag, da NVE bestemte at farenivået for ras er rødt, som er det øverste nivået. Foto: Kaja Kirkerud

Fortsatt rødt farenivå ved Mannen

RAUMA (TV 2): Bevegelsene ved Mannen er søndag ettermiddag nede i  3-4 centimeter i døgnhastighet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til søndag viste målingene av fjellet Mannen rekordstore bevegelser i den øvre delen av Veslemannen. 

Natt til søndag ble det målt bevegelse på 16 centimeter i døgnhastighet, som er den største målingen siden overvåkingen startet i september 2014. 

Fortsatt rødt nivå 

Søndag ettermiddag viser tallene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at bevegelsene har gått noe ned i løpet av dagen. 

– Bevegelsen har minket noe i løpet av dagen, men er fremdeles høy. Bevegelsen er nå 3-4 centimeter i døgnhastighet, sier sjefsgeolog i NVE, Lars Harald Blikra til TV 2. 

– Det er ikke overraskende at dette skjer, nå som nedbøren har avtatt, sier Blikra. 

I nedre del har hastigheten været relativ lav, opptil 2 mm i døgnhastighet. På bakgrunn av de store forskjellene mellom øvre og nedre deler antar man at øvre del kan rase ut uten at resten går.

– Et slikt skred vil ikke kunne rekke ned til bebyggelse eller jernbanelinje. På bakgrunn av at det fortsatt er relativt store bevegelser i fjellet, er farenivået fremdeles rødt, står det i rapporten. 

Blikra sier det er en nedadgående fase

– Vi er ikke så langt unna at farenivået settes ned igjen, sier han. 

SE DIREKTE FRA MANNEN I VÅRT LIVESENTER. 

Et mindre ras fra øvre del av Veslemannen kan bli på mellom 10.000 og 20.000 kubikkmeter. Det er omtrent en tredjedel av fjellområdet Veslemannen.

Ni evakuert

Det var fredag at NVE satte opp farenivået for ras til rødt nivå, som betyr at man mener det er ekstrem fare for at det skal gå et ras i området. 

Ni personer ble evakuert fredag, og det er uklart når disse får flytte hjem. 

Både fredag og lørdag kom det store mengder nedbør, som er en stor del av årsaken til bevegelsene i fjellet. Søndag har det kommet minimalt med nedbør og det er ventet pent vær den kommende uken.