100.00: Professor Victor D. Norman, her fotografer under sentralbanksjef Øystein Olsen årstale i 2014.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
100.00: Professor Victor D. Norman, her fotografer under sentralbanksjef Øystein Olsen årstale i 2014. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Høyre-professor mener Norge skal ta imot 100.000 syriske flyktninger

– Det handler vesentlig om vilje. Forholdene ligger godt til rette for det, sier Victor D. Norman.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NHH-professor og Høyrepolitiker Victor D. Norman skriver i en kronikk i helgen i Dagens Næringsliv at Norge kan og bør ta imot 100.000 syriske flyktninger.

– Dette bør skje så fort som mulig, og vi må gå i gang så fort vi bare kan, sier Norman til TV 2 søndag. 

På DN.no kan du lese hele kronikken

– Må være villig til å gjøre noen unntak

– Det handler vesentlig om vilje. Forholdene ligger godt til rette, og det er en slakk i norsk økonomi. Hvis vi virkelig ønsker, så har vi mulighet til å bygge boliger og gjøre det som er nødvendig. 

Samtidig må staten ifølge Norman gjør det attraktivt å bosette flyktningene gjennom integreringstilskudd. 

En flyktninggutt er avbildet mens han sitter i en hjemmelaget huske i Al Zaatari-flyktningleiren i Mafraq, Jordan.  REUTERS/Muhammad Hamed
En flyktninggutt er avbildet mens han sitter i en hjemmelaget huske i Al Zaatari-flyktningleiren i Mafraq, Jordan.  REUTERS/Muhammad Hamed

– Også må vi være villig til å gjøre noen unntak, og klargjøre arealer til nye boliger raskt, eller gjøre bygninger til boliger raskt. 

– Traumatisk og skadelig i det lange løp

At flyktningene blir sittende på asylmottak i lengre tid vil derimot gjøre situasjonen vanskeligere. Det må et profesjonelt mottaksapparat til, slik at de kommer ut i den andre enden raskt, og kan bosettes, ifølge Norman. 

Det samme gjelder de som sitter i flyktningeleirer i nærområdene til Syria. 

– Skal vi hjelpe, må vi få dem ut derfra så fort som mulig. Å sitte der er traumatisk og veldig skadelig i det lange løp. Sjansene for et nytt og bedre liv blir dårligere for hver dag som går.

– Vise hva vi er gode for

10. juni ble alle partiene på Stortinget, utenom SV og Frp, enige om å ta i mot 8000 syriske kvoteflyktninger over tre år.

Samtidig viser en undersøkelse TNS Gallup har utført på oppdrag fra TV 2 at til sammen åtte av ti nordmenn mener Norge bør ta i mot like mange eller flere flyktninger enn i dag.

– Dette er den største flyktningkatastrofen i våre nærområder siden Andre verdenskrig, og jeg ser det som vår plikt å strekke oss så langt vi kan. 

Norman viser også til viljen som er vist den siste tiden for å hjelpe flyktningene i Norge. 

– Jeg tolker reaksjonene de siste ukene som at dette er noe vi vil. Da synes jeg vi skal gripe dugnadsånden, og vise hva vi er gode for.