TOPPER AVDELINGENE: KFUM Oslo (fra venstre), Raufoss, Egersund og Kongsvinger topper sine respektive 2. divisjonsavdelinger med fem runder igjen. Foto: kfum-kam.no, raufossfotball.no, eikfotball.no og kil.no.
TOPPER AVDELINGENE: KFUM Oslo (fra venstre), Raufoss, Egersund og Kongsvinger topper sine respektive 2. divisjonsavdelinger med fem runder igjen. Foto: kfum-kam.no, raufossfotball.no, eikfotball.no og kil.no.

Disse lagene ligger an til opprykk til OBOS-ligaen

Et gammelt storlag og et par nye bekjentskaper er på vei opp fra 2. divisjon.

Oktober måned nærmer seg, noe som for mange norske fotballelskere er synonymt med neglebitende opprykks- og nedrykksspenning på duggfriske gressbaner landet over.

I hvert fall i de lavere divisjoner. For både Tippeligaen og OBOS-ligaen er blitt strukket ut til november de siste årene. Men de fire 2. divisjonsavdelingene blir alle avsluttet 24. oktober.

Og med vel fem serierunder igjen i 2. divisjon begynner det å bli klart hvilke nye OBOS-lag vi vil stifte bekjentskap med i 2016. I hvert fall hvem kampen vil stå mellom.

Ingen lag er offisielt klare for opprykk, men i avdeling 4 er det kun den berømmelige «ville teorien» som kan endre på tabelltoppen.

Avdeling 1:

Dette er den desidert mest åpne avdelingen når det gjelder opprykk.

Akkurat nå topper overraskelseslaget KFUM Oslo, men kun ett poeng foran Tromsdalen og seks poeng foran Grorud. Fjerdeplasserte Kjelsås kan også blande seg inn, ettersom de ligger åtte poeng bak byrivalen.

KFUM har likevel fordelen av å ha én kamp til gode på samtlige av sine opprykksrivaler. Oslo-laget har dermed opprykket i «sin hule hånd».

Hvis KFUM klarer å rykke opp vil det være første gangen klubben befinner seg på det nest øverste nivået i Norge. Den tradisjonsrike breddeklubben lå i mange år i 3. divisjon, men tok steget opp i 2. divisjon i 2009. 

Etter det har de stort sett ligget i toppsjiktet og endte blant annet på 2. plass i både 2010 og 2013. 

KFUM Oslo trenes av den tidligere Vålerenga-spilleren Ståle Andersen.

Sjekk tabellen her!

PS! I avdeling 1 ligger for øvrig en fallen storhet i form av Lyn. De røde og hvite har hatt en god fremgang siden de måtte begynne på nytt i 4. divisjon i 2011. Lyn har spilt i 2. divisjon siden 2013, men ligger nå på nest siste plass og direkte nedrykk.

Avdeling 2:

Her er det ikke like åpent som i avdeling 1, men tabelleder Raufoss har likevel bare seks poeng ned serietoer – og norsk seriemester i 1987 – Moss. Tredjeplasserte Kvik Halden ligger imidlertid hele 13 poeng bak og vil neppe blande seg inn.

Raufoss har uansett vært solide denne sesongen og står kun mett ett eneste tap. De gulkledde – som ble degradert ned fra Adeccoligaen til 2. divisjon i 2007 – har vært svært nær opprykk i flere sesonger. Faktisk har de endt på 2. plass de siste tre sesongene.

Denne sesongen ser det imidlertid ut til at opplendingene endelig skal kunne klare å ta steget opp på nest øverste nivå igjen.

Raufoss trenes for øvrig av klubblegenden Espen Haug, som har styrt skuta på Toten helt siden 2008.

Sjekk tabellen her!

Avdeling 3: 

Heller ikke i denne avdelingen er det avgjort, ettersom topplaget Egersund leder med fire poeng på Ull/Kisa og sju poeng på Vard Haugesund.

Skulle Egersund klare å holde på ledelsen vil det bli klubbens første retur til nivå to på en mannsalder. EIKs beste plassering på nest øverste nivå er 3. plassen fra 1959. Egersund spilte for øvrig på øverste nivå i 1940 – som da het Norgesserien – men sesongen ble avbrutt grunnet krigen.

Egersund trenes av den tidligere Lillestrøm-helten Magnus Powell og har vært nær opprykk tidligere. Forrige sesong endte de på 2. plass bak Åsane i avdeling 3.

Sjekk tabellen her!

Avdeling 4:

Denne avdelingen er den minst åpne i sesonginnspurten. Til det har Kongsvinger vært for suverene. 

Den gamle fotballstorheten topper nemlig avdelingen hele 15 poeng foran serietoer Elverum og 17 poeng foran erkerival HamKam. Med nettopp 15 poeng å spille for kan Elverum – i teorien – snike seg foran fylkeskameratene, men KIL har til gjengjeld 25 plussmål til gode.

Kongsvinger har vært innom både Tippeligaen, OBOS-ligaen og 2. divisjon på denne siden av år 2000. Etter gjestevisitten i Tippeligaen i 2010 rykket de imidlertid rett ned igjen til 1. divisjon, før 2. divisjon ble et faktum etter 2013-sesongen.

Forrige sesong endte de på en anonym 4. plass i avdeling 1, men denne sesongen har det gått bedre. Med tidligere Sandefjord- og Lillestrøm-stopper Espen Nystuen som spillende daglig leder har KIL satset tungt på unge og lokale talenter og vært solide siden sesongstart. Spesielt på hjemmebane.

KIL trenes av portugisiske Luis Pimenta, som tidligere var assistenttrener i Hønefoss.

Sjekk tabellen her!

Hvem skal så de fire 2. divisjonslagene erstatte i OBOS-ligaen? 

Per nå ligger Hønefoss, Nest-Sotra, Bærum og Levanger an til nedrykk, men ingenting er avgjort med seks serierunder igjen.

Opp fra tabelljumbo Hønefoss er det sju poeng opp til trygg grunn, mens både Bærum og Levanger har fem poeng opp. 

Se OBOS-ligatabellen her!