URO: Magnhild Vik sier hun føler stor sympati med de som blir evakuerte på grunn av bevegelser i Mannen. Foto: Kaja Kirkerud TV 2
URO: Magnhild Vik sier hun føler stor sympati med de som blir evakuerte på grunn av bevegelser i Mannen. Foto: Kaja Kirkerud TV 2

Farmen-Magnhild føler med de Mannen-evakuerte

RAUMA (TV 2): – De lever med faren hengende over seg natt og dag. Og må hele tiden ha bagen pakket, sier Magnhild Vik, Farmen-vinner og lokalpolitiker i Rauma.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Magnhild Vik bor i Innfjorden, ikke langt fra fjellet Mannen som det siste døgnet nok en gang er i bevegelse. Fredag ble ni personer evakuert fra området under Mannen.

Selv har fjorårets Farmen-vinner Magnhild Vik levd under fjell hele livet. Det året hun var russ, mistet en ung kvinne livet i et ras langs like ved der Vik bor. Hun har flere ganger opplevd at fjellene i nærområdet lever sitt eget liv. 

– Tøffere

– Man blir kanskje tøffere av å bo så tett på fjellet. Du kan ikke gå rundt å være redd og engstelig, sier Vik til TV 2.

Hun føler med de ni, som nok en gang har måttet dra fra hjemmene sine uten å vite når de kan flytte hjem igjen. De samme ni måtte i fjor høst flytte mange uker vekk fra husene sine. 

– Jeg kan ikke forestille meg hvordan det er å leve et slikt sted. Å ha en bag stående klar og ikke vite når du reise fra huset ditt, dra fra alt du eier, sier Vik.

Det er fortsatt uklart hvor lenge evakueringen vil pågå. Ordfører i Rauma kommune, Lars Olav Hustad sa lørdag at de evakuerte er ved godt mot, men at det tærer på å måtte flytte på svært kort varsel. 

FØLG UTVIKLINGEN VED MANNEN I VÅRT LIVESENTER:

Ekstrem rasfare

På en pressekonferanse lørdag kveld fortalte sjefsgeolog Lars Harald Blikra at bevegelsen i fjellet har økt i løpet ettermiddagstimene. Men ekspertene er usikre på hvordan fjellet vil oppføre seg det neste døgnet. 

Bevegelsene er nå på mellom fire og fem centimeter i døgnet.

– Det har regnet en god del, og responsen har begynt å vises nå, sier Blikra.

Farenivået er fortsatt på rødt. Det innebærer at det er ekstremt stor fare for ras. Kommunens beredskapseteam tør ikke ta noen sjanser. 

– Når jeg hører at det ekstremt stor fare for ras, så tenker jeg at da kommer han sikkert snart, da. Og jeg tror folk hadde vært kjempelettet og glad hvis det skjedde, sier Magnhild Vik.