Nedbør kan få Mannen til å rase – varsler kraftige byger

Det kraftige regnværet i Rauma avtar ikke før lørdag kveld – farenivået satt til «ekstremt».

Politiet evakuerer beboerne under fjellet Veslemannen i Rauma. Årsaken er store bevegelser i fjellet på grunn av de store nedbørsmengdene.

NVE satt fredag kveld rasfaren til rødt nivå, som er det høyeste nivået. Da er det svært sannsynlig at skredet er nært forestående. Politiet evakuerer nå området rundt mannen. Tre husstander med til sammen ni personer er evakuert. I tillegg er 350 sauer og andre husdyr i sikkerhet.

– Avtar utover søndagen

– Det går en del byger i området for øyeblikket, og det vil fortsette gjennom natten. Det vil til tider være kraftige byger i morgen, men på kvelden nærmer det seg en høytrykksrygg fra vest, sier vakthavende meteorolog ved StormGeo, Beate Tveita, til TV 2.

Ifølge meteorologen kan det komme 15-25 millimeter regn frem til lørdag kveld.

– Regnet avtar i intensitet utover søndagen, og da blir det tørt, sier Tveita.

– Nedbør er utslagsgivende

Sjefsgeolog i NVE, Lars Harald Blikra sier det først og fremst er store mengder nedbør som er årsaken til de store bevegelsene.

– Det har økt spesielt i den øvre delen av fjellet, hvor det de siste timene har vært hastigheter på 5-6 centimeter.

Han sier beredskapsteamet som overvåker mannen nå følger med kontinuerlig. Bevegelsene er nesten like store som de var i fjor høst. Også da ble folk i området evakuert.

– Det var oppe i syv centimeter bevegelse i fjor høst, og vi er ikke der ennå. Men det er ikke langt unna. Nedbør er utslagsgivende for hva som kommer til å skje. Det er meldt mer nedbør, og vi ser ofte økt bevegelse i fjellet ti til 12 timer etter nedbøren, sier Blikra.

«I forbindelse med de store nedbørsmengdene som nå er kommet har bevegelsene fortsatt å øke. I øvre deler er det nå en døgnhastighet på 5 til 6 cm. Ut fra de økte bevegelsene de siste timene og nedbørprognosene det neste døgnet har fjellskredovervåkingen heva farenivået til rødt (Ekstrem).» skriver NVE på sine nettsider.

Kommunen har satt krisestab

Sivilforsvaret er også blitt kalt ut for å hjelpe. Raumabanen er stengt på grunn av rasfaren.

Kommunen har satt krisestab, som nå er samlet på rådhuset på Åndalsnes.

Veslemannen er en del av fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Dette partiet, der det er fryktet et større ras, ligger 1.100 til 1.200 meter over havet og har et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter stein.