– Kriminelle tjener mer på menneske-smugling enn på narkotika

Sambandspolitiadvokat Rudolf Christoffersen sørger for at Norge bidrar i kampen mot menneskesmuglere. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Flyktningkrisen i Europa er blitt milliardindustri for kriminelle nettverk som nå tjener mer penger på menneskesmugling enn på narkotika, sier sambandspolitiadvokat Rudolf Christoffersen ved Eurojust til TV 2.

Fra Eurojust sitt hovedkontor i Haag sørger politiadvokaten for at Norge både bidrar og får hjelp, i kampen mot menneskesmuglere og kriminelle.

Desperate mennesker er god butikk

Desperate flyktninger vil til Europa, men ingen veldedige organisasjoner eller stater finansierer flukten over havet. Den jobben er i stor grad overlatt til kriminelle nettverk.

Desperate mennesker legger sine liv i hendene til kriminelle nettverk som opererer over alt. Også i Norge, ifølge Christoffersen.

– Det er ingen tvil om at slik situasjonen er nå, så er det mer penger å hente på smugle mennesker enn å smugle narkotika, sier Christoffersen til TV 2.

Rudolf Christoffersen har jobbet med menneskesmugling og menneskehandel som sitt spesialfelt i mange år. Nå jobber han for Eurojust, en internasjonal organisasjon med representanter for påtalemyndigheten i de europeiske land. Også USA er representert i Haag. Eurojust koorodinerer innsatsen mot alvorlig grenseoverskridende kriminalitet.

Ubegripelig kynisme
Det ligger en ubegripelig kynisme bak det vi nå ser i Europa og Middelhavet, hvor fullstappede båter går til bunns med hundrevis av mennesker. Og vi ser fullastede trailere hvor det knapt er mulig å puste og folk dør.

– Det er profitt som styrer virksomheten til disse nettverkene og hvor menneskeliv kommer i annen rekke, fastslår Christoffersen.

Christoffersen stortrives i Nederlandske Haag, byen som huser en rekke internasjonale byråer og organisasjoner, og regnes som verdens juridiske sentrum.

Sambandsstatsadvokat Petter Sødal er leder ved det norske kontoret i Eurojust. Han er tydelig på hva som nå preger dagsorden i organisasjonen.

– Ekstrem utfordring

– Flyktningkrisen er en ekstrem stor utfordring på det menneskelige plan, men også på kriminalitetssiden. Dette har aller høyeste prioritet og vi forsøker å bekjempe dette, fastholder Sødal.

Sødal og Christoffersen er Norges representanter til Eurojust. De to forteller om en kraftig økning av menneskesmuglingssaker, spesielt knyttet til Syria

– Det er foruroligende og gir absolutt grunn til bekymring og grunn til å utnytte de mulighetene som er for å bekjempe dette best mulig, sier Sødal til TV 2.

Sødal mener Eurojust er en styrke for bekjempelse av grenseoverskridende kriminalitet, og sørger for at flere saker blir ført for domstolen med det resultat at flere blir dømt. For kriminalitetsbekjempelse, også hjemme i Norge, mener Sødal at Eurojust er en viktig faktor.

Finansierer terror

Mye av profitten som de kriminelle genererer gjennom menneskesmugling vil bli investert i andre former for kriminalitet. Christoffersen peker på terrorvirksomhet, narkotika og menneskehandel

– Samtidig er det alvorlig at så mange mennesker som kommer her er så sårbare og noen står i gjeld. De kan bli rekruttert inn til arbeidsmarkedskriminalitet, prostitusjon, tigging og kriminell virksomhet.

Christoffersen bekrefter at kriminelle nettverk også, på et senere tidspunkt, vil forsøke å tjene penger på mennesker som smugles inn i Europa. Særlig utsatt er kvinner og enslige mindreårige barn.