KLARE FOR STJERNEKAMP: Tommy Fredvang, Trine Rein, Eirik Søfteland og Martin Halla er klare for Stjernekamp – de mener at å stille opp på TV er den eneste måten de kan overleve som artister. Foto: NTB Scanpix
KLARE FOR STJERNEKAMP: Tommy Fredvang, Trine Rein, Eirik Søfteland og Martin Halla er klare for Stjernekamp – de mener at å stille opp på TV er den eneste måten de kan overleve som artister. Foto: NTB Scanpix

Artister er avhengige av å stille opp på TV for å overleve

Får millioner ekstra i kassa etter TV-opptreden. Blir booket inn av næringslivet.
Dobler konserthonoraret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er nok kanskje sånn at TV har blitt den nye CD-plata. Det gjelder å komme seg på skjermen for å reklame, sier The Voice-vinner Martin Halla (27) til God kveld Norge.

Ikke bare var det deltakelsen i et TV-show som startet musikk-karrièren til Halla. Det er også TV-opptredener som gjør at han blir booket inn til ulike oppdrag, og som gjør at han kan selge konsertbilletter.

Det har han til felles med Stjernekamp-aktuelle Eirik Søfteland (26), som tidligere har sikret seg en andreplass i Idol og en seier i Skal vi Danse, og med tidligere X Factor-deltaker Tommy Fredvang (33).

– Man får en verdi når man er på TV. Man blir markedsført i beste sendetid. Folk vil ha noe av det de har sett på TV, sier Søfteland.

– Man merker definitivt en større pågang når man har vært på TV, sier tidligere X Factor-deltaker Tommy Fredvang (33).

Se innslaget på God kveld Norge i kveld kl. 22.10!

– Helt avgjørende med TV-opptreden

Musikkekspert Asbjørn Slettemark mener at reality-TV og underholdningsshow har blitt helt avgjørende for at norske artister skal få en solid inntekt.

– For folkelige, voksne artister er programmer som Stjernekamp og Hver gang vi møtes nesten essensielt for å holde seg i live i et veldig hardt marked, sier han.

– Det er få artister som kan leve på øverste økonomiske hylle uten å ha et slikt program i ryggen. Hvis du har en aktuell kjendisfaktor fra de store TV-kanalene, er det gull verdt, sier han.

– Må være på TV for å eksistere

Det er de Stjernekamp-aktuelle artistene Trine Rein (44) og Maria Haukaas Mittet (36) enige i.

– Man må selge en god del billetter for å klare å finansiere konsertvirksomheten. Man har ikke platesalget til å støtte seg på økonomisk lenger. Den eksponeringen vi får, er helt avgjørende, sier Trine Rein. 

– Vi må helst være på TV for å eksistere. Vi må bevise at vi er her og at vi har dette å tilby, sier artist Maria Haukaas Mittet.

Ikke bare blir populære TV-fjes oftere booket inn av næringslivet – de øker også inntektene og konsertprisene sine betraktelig.

– Jeg tror nok at en del artister kan doble konserthonorarene sine, sier Asbjørn Slettemark.

Tjente millioner ekstra etter Hver gang vi møtes

Da God kveld Norge undersøkte hvordan Hver gang vi møtes påvirket regnskapet til artistene, kom det fram at det var snakk om millioner i ekstra inntekter på grunn av deltakelsen.

Halvdan Sivertsen økte inntektene i selskapet sitt med 2,3 millioner kroner og han omsatte for spreke 6,4 millioner kroner i 2012.

De to neste årene var han tilbake på det vanlige nivået og omsatte for 4,2 millioner. Og skulle det komme en regnværsdag, så har har han 14,3 millioner kroner i egenkapital i firmaet sitt.

Vinni økte inntektene med nesten ni millioner

Kurt Nilsen ble svært lukrativ. Han økte selskapsinntektene med nesten 4 millioner og endte på en omsetning på 5,8 millioner da han var med i «Hver gang vi møtes».

Den største vinneren av dem alle, er Øyvind «Vinni» Sauvik. Han og konas selskap omsatte for utrolige 8,7 millioner kroner det året han deltok i «Hver gang vi møtes», og han gjorde også god butikk året etter i 2013 hvor selskapet omsatte for 6,5 millioner.

Han og kona unnet seg fire millioner i lønn i løpet av de to årene.

Se God kveld Norge på TV 2 hver lørdag kl. 22.10!