SIKTET: Ordfører i Bergen, Trude Drevland har vært i hardt vær etter at  hun deltok på en tur til Venezia. Foto: Marit Hommedal /NTB Scanpix.
SIKTET: Ordfører i Bergen, Trude Drevland har vært i hardt vær etter at  hun deltok på en tur til Venezia. Foto: Marit Hommedal /NTB Scanpix.

Drevland siktet for grov korrupsjon

Politiet har tatt ut siktelser mot den permitterte ordføreren Trude Drevland og havnesjef Inge Tangerås.

Hordaland politidistrikt tatt ut siktelse for grov korrupsjon mot ordfører Trude Drevland (H) og havnedirektør i Bergen, Inge Tangerås. Det var BT som først meldte dette.

Men Drevlands advokat avviste siktelsen fredag formiddag:  

 – Hun er ikke siktet for noe, skrev Elden i en sms til TV 2 kl 12. 

– Kan det komme en siktelse mot henne?

– Ingen grunn til det, så langt jeg forstod aktor, skrev Elden da. 

Han beskrev oppslaget i Bergens Tidende om at Drevland også skulle være siktet som «høyst besynderlig», skriver Elden.

På en pressekonferanse kl 14 fredag ettermiddag, bekreftet imidlertid politiet at det var tatt ut siktelse mot både Drevland og Tangerås. 

Strafferammen er ti års fengsel 

– Siktelsen beror på en totalvurdering. Politiet understreker at de er tidlig i etterforskningen av saken. Jeg ønsker ikke å gå i detalj nå. Vi ønsker å se på hva som har skjedd. Dette kan like godt resultere i at det ikke er begått et straffbart forhold, sier leder Frode Karlsen i politiets økonomiavdeling.

Han ønsker ikke å svare på om det er gjort beslag hos ordføreren. 

Ikke begeistret

Etter politiets pressekonferanse sier Elden at han og Trude Drevland tar siktelsen til etterretning.

– Hun er ikke begeistret for å få en siktelse mot seg, men hun skjønner at det er en teknisk siktelse, som politiet må ta ut for å sikre seg muligheten til ransakelse. Det betyr ikke at de mener hun er skyldig, sier Elden, som understreker at det er stor forskjell på å være siktet og å være tiltalt. 

– Dere sa i tidligere at hun ikke var siktet i saken? 

– Vi fikk beskjed rett før politiets pressekonferanse kl 14. De kunne kanskje ha gjort det på en annen måte, sier Elden. 

Han sier det vil bli gjennomført avhør i løpet av kort tid. ifølge Elden er det noe uklart hva som er grunnlaget for siktelsen. 

Advokaten har selv deltatt på minicruise til Oslo sammen med Drevland og hennes familie, skriver BT.

Da TV 2 møtte ordføreren fredag ville hun ikke på noen måte kommentere saken. 

– Trude Drevland, hvordan stiller du deg til oppslaget i Bergens Tidende om at du er siktet for korrupsjon? 

– Ha en fin dag! Så gikk hun videre, til tross for at TV 2s reporter forsøkte å stille flere spørsmål. 

– Skal ta vare på Trude

Statsminister Erna Solberg sier følgende i en uttalelse om siktelsen:

– Vi forholder oss nå til at politiet og påtalemyndigheten fortsetter undersøkelsene, og kan ikke kommentere saken utover det. Vi skal samtidig ta vare på Trude, som er i en krevende situasjon. 

Generalsekretær i Høyre, Lars Arne Ryssdal, sier til TV 2 at de ikke har fått bekreftet at det er noen ny status i politiets undersøkelser av Cruise-saken i forhold til Trude Drevland. Høyre ønsker derfor ikke å kommentere saken. 

Havnedirektøren suspendert

Advokat Anders Johnsen representerer Inge Tangerås, havnedirektør i Bergen. TV 2 får bekreftet at Inge Tangerås er siktet for grov korrupsjon. 

– Jeg har ingen kommentarer til denne saken nå. Jeg bekrefter at jeg representerer Tangerås, og vil komme med kommentarer på vegne av min klient på et senere tidspunkt, sier advokat Anders Johnsen til TV 2.

Tangerås er suspendert fra stillingen som følge av siktelsen. 

Påtaleansvarlig Hedvig Moe Øren bekrefter overfor TV 2 at Tangerås er siktet.

Havnesjef i Bergen, Inge Tangerås er siktet for korrupsjon. FOTO: TOM HJERTHOLM, BERGENSAVISEN
Havnesjef i Bergen, Inge Tangerås er siktet for korrupsjon. FOTO: TOM HJERTHOLM, BERGENSAVISEN

– Jeg kan bekrefte at det er tatt ut siktelse for grov korrupsjon mot Inge Tangerås. Per nå er vi i en etterforskningsfase, hvor vi arbeider for å klargjøre om det har skjedd noe straffbart, eller ikke, sier Moe Øren til TV 2.

Var med til Italia

Tangerås deltok på den mye omtalte Venezia-turen sammen med ordfører Trude Drevland (H) og hennes sønn. 

Saken mot Drevland ble først henlagt etter rask behandling. Men politiet fortsatte undersøkelsene rundt Tangerås' rolle og det ble åpnet politisak. 

Drevland-etterforskningen er gjenåpnet etter at det nok en gang kom sviende kritikk mot Bergens-ordføreren. 

Vil ikke kommentere

Høyres representant i Bergen og omland havnestyre, Anette Strand (H) sier at hun ble informert om utviklingen før saken sprakk i mediene.

– Jeg ønsker ikke å kommentere saken, og henviser alle spørsmål til styreleder Øistein Christoffersen.

–  Er du overrasket over utviklingen?

–  Ingen kommentar.

Styremedlem Terje Ohnstad (A) oppholder seg i Spania, og forteller til TV 2 at han ikke aner noe om sakens utvikling.

– Jeg har ikke engang vært på nett for å lese om saken, hevder han og sier at han nå skal ringe styrelederen selv for å bli oppdatert.  

Ble overrasket

Øystein Meland er rederiet Viking Cruises norske advokat, og representerte selskapet i forbindelse med registrering av Viking Star i Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS). Han representerer både rederiet, og reder Torstein Hagen i norske saker.

Meland opplyser til TV 2 at han ble rimelig overrasket da han se medieoppslagene om at politiet har tatt ut siktelse i cruise-saken.

– Etter at undersøkelser ble igangsatt har ikke jeg fått noen henvendelser fra politiet. Jeg har ikke hørt én stavelse. Sånn sett kan jeg ikke kommentere denne saken, sier Meland.

– Er det tatt ut siktelse mot Torstein Hagen, eller andre parter i rederiet?

– Som sagt, jeg har ikke hørt noe fra politiet. Og jeg vil jo si at det ikke ville vært unaturlig om jeg hadde hørt noe, hvis dét skulle være tilfellet. Jeg kan ikke kommentere noe om politiets arbeidsmetoder, men jeg har altså ikke hørt ett ord, sier Meland.

Korrupsjonsekspert Tina Søreide ved NHH understreker overfor TV 2 at man etter norsk straffelov må man kunne dokumentere skyld med veldig sterk sannsynlighet.

– Denne saken er veldig interessant fordi det sier noe om forventningene til at politikere skjønner når de blir utsatt for utilbørlig påvirkning. Saken handler om hvorvidt politikere kan slippe å holdes straffansvarlig hvis de ikke skjønner når de blir utsatt for utilbørlig påvirkning.