Andrea (5) fikk diagnosen kreft i øyet da hun var to år

Takket være den oppmerksomme mammaen ble kreften oppdaget. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag er Andrea fem år gammel og er forhåpentligvis ferdig med smertefulle behandlinger, operasjoner og endeløse dager på sykehus. 

Andrea og mamma Eldbjørg Bråten var gjester i God morgen Norge fredag. I videovinduet over kan du se intervjuet med dem og en barnelege fra Rikshospitalet. 

Tapper jente

Da femåringen gjestet studioet i God morgen Norge, viste hun fram perlekjedet sitt. Det er et langt «tapperhetskjede», med en perle for hver behandling hun har vært gjennom de siste årene. 

– Jeg mistet håret, og så er det en da jeg fikk sterk medisin, forklarer Andrea.

Mamma Eldbjørg utdyper at den ene perlen var fra da datteren fikk morfin og hadde veldig vondt. 

Kjedet har vokst seg langt over flere år. Til sammen har Andrea vært gjennom ti måneder med cellegiftkurer, syv operasjoner og nærmere 40 narkoser. 

Mamma oppdaget feil på øyet

Da Andrea var to år gammel, ble det tatt et bilde av henne og storebror Didrik. 

KREFT I ØYET: På bildet ser man at den ene pupillen til Andrea er hvit, det var det som gjorde at mamma Eldbjørg Bråten fattet mistanke om at noe var galt. Foto: Privat
KREFT I ØYET: På bildet ser man at den ene pupillen til Andrea er hvit, det var det som gjorde at mamma Eldbjørg Bråten fattet mistanke om at noe var galt. Foto: Privat
Operasjon: Andrea, kosebamsen Bajas og mamma før narkose på sykehuset. Foto: Privat
Operasjon: Andrea, kosebamsen Bajas og mamma før narkose på sykehuset. Foto: Privat

– Når man tar bilder, skal det bli to røde pupiller, men på Andrea ble det en rød og en hvit. Det kan tyde på sykdom, så det må sjekkes, forklarer Eldbjørg Bråten. 

Hun forteller at de ikke mistenkte kreft først.

– Men så leste jeg på nett og mange symptomer stemte. Vi fikk raskt time hos øyelege, og innen en uke var vi i gang med første cellegiftkur, så det gikk fort. 

– Som mamma må man være den sterke

Kreftdiagnosen førte til en omveltning for hele familien, mamma, pappa og storebror Didrik. 

– Da må man være den sterke, du skal være den som trøster. Både søsken og den som er på sykehus. Men det er rart hvordan man innstiller seg på hvordan hverdagen er, man går inn i overlevelsesmodus og vi har nok levd i en boble i noen år, forteller mammaen. 

Andrea måtte fjerne det ene øyet og går nå med en øyeprotese.

– Hun må til regelmessige kontroller hos øyelege, som ser inn i det friske øyet og passer på at det ikke kommer forandringer der, forklarer overlege, Eva Widing, som jobber ved seksjon for barnekreft på Rikshospitalet.

– Gode prognoser

Overlegen har jobbet med barnekreft siden 1985.

– Det er klart det er en enorm påkjenning for familiene, du får fjernet hele den grunnleggende tryggheten når man står ovenfor en sykdom som kan innebære død. En familie kommer i en brå krise, samtidig som man må forholde seg til undersøkelser, behandling og smerter, sier overlege, Eva Widing, 

Det er gode prognoser for de barna som får kreft, men overlegen ønsker at det skal bli bevilget mye mer penger til forskning på dette.

– 80 prosent overlever, men vi ønsker selvfølgelig at det tallet skal bli 100 prosent.