– Northug tapte millioner på Coop-avtale

Petter Northug avslo lukrativt tilbud fra landslagssponsorene våren 2013. 

TV 2 kan i dag avsløre at Petter Northug tapte mange millioner ved å forlate landslaget. I ukene før han signerte den omstridte avtalen med Coop, foregikk det et høyt spill i kulissene. Da det ble kjent at Northug forhandlet med Coop, tok blant andre hans tidligere manager, Lars Gilleberg, og Bamas sponsorsjef, Odd-Bjørn Hjelmeset, initiativ til en «dugnad» blant skiforbundets sponsorer.

– I 2013 hadde Petter sagt at han drev og flørtet med Coop, og da gikk en del av Skiforbundets samarbeidspartnere sammen og fant ut at de kunne gå inn og hjelpe til litt. Dette ble presentert for Petter i et møte, der totalpakken vel var større enn det tilbudet han fikk fra Coop. Men Petter hadde bestemt seg. Han er en enkel mann, han skal være sær, og det skal være nyvinning hele veien. Det han gjør er det ingen som skal ha gjort før, og derfor valgte han Coop, sier Odd-Bjørn Hjelmeset til TV 2.

– Kunne han tjent mer ved å bli på landslaget?

– Ja. Folk snakker om at Petter er grisk, men når det gjelder penger vil jeg ikke si at han er veldig grisk. For hadde han ikke hatt det andre tilbudet (Coop red.anm), så hadde han pengemessig hatt et lykkeligere liv nå.

Tapte sju millioner
TV 2 vet at tilbudet fra Skiforbundets sponsorer hadde en totalramme på hele 13 millioner kroner. Grunnlønnen på drøye 2,5 millioner fra Skiforbundet inngikk i dette tilbudet.

– Tilbudet fra Coop var på underkant av 10 millioner kroner. Men når man trekker fra Northugs utgifter til å drifte sitt eget lag på rundt fire millioner kroner, så tapte Northug ca. sju millioner på å bryte med skiforbundet, sier en kilde sentralt i prosessen til TV 2.

TV 2 har snakket med flere kilder som bekrefter at Northug nærmest virket uinteressert i møtet med sponsorene som ville sikret han tidenes største lønn i norsk langrenn.

– Jeg var ikke på det møtet, men ryktene sier at han syntes det var helt greit å få det fremlagt, men han hadde nok bestemt seg allerede da at han skulle gjøre veien helt ny for folk flest, sier Odd-Bjørn Hjelmeset.

– Så Northug er ikke grisk?

– Nei, jeg mener ikke at Northug er grisk. Men han er litt spesiell. Petter har en evne til å gjør ting for seg selv, og de tingene gjør han helt spesiell. Han skal gjøre det på sin måte, og han skal gjøre det så spennende og så spesielt at det blir kult. Så at han trakk seg fra landslaget var ikke veldig spesielt for meg.

– Ikke grådig
Northugs manager ønsker ikke å uttale seg om skistjernen tapte penger på å velge Coop foran Skiforbundet i 2013, men er enig i Hjelmesets konklusjon.

– Petter Northug er ingen grådig mann. Han trenger den økonomien som ligger der for å finansiere den sportslige satsingen. Den er krevende økonomisk. Men han har vist at han har suksess med dette, og ønsker å ha dette på plass også før de neste sesongene, sier manager Are Sørum Langås til TV 2.

Han bryr seg derfor ikke om stempelet Northug har fått som grådig av flere kommentatorer og synsere den siste uka.

– I den grad Petter er grådig så er det på gullmedaljer og suksess i sporet.

– Kan løses
I dag ble det kjent at Skiforbundet har invitert Northug til et nytt møte i løpet av neste uke. Det er Hjelmeset glad for.

– Jeg tror også at denne situasjonen går an å løse, men jeg har ikke snakket med Skiforbundet om det. Utad kan det virke vanskelig, men når man kommer tett inn på noen, så kan det meste løses, sier Hjelmeset.

– Hva er ditt råd til Skiforbundet?

– Mitt ønske er jo bare at vi får se Petter Northug i verdenscupen fremover. Det er der han hører hjemme, og det er der de beste løperne går. Så jeg håper dette løses, og jeg håper det løses veldig fort så slipper å diskutere dette i ukesvis.