Lars Erik varslet om Air Baltic-skandalen: – Jeg er ingen helt

ØVRE ROMERIKE TINGRETT (TV 2): Resepsjonist Lars Erik Engstrøm varslet politiet om promille-besetningen. – Jeg gjorde min plikt som borger. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var lørdag den 8. august at fem besetningsmedlemmene fra flyselskapet Air Baltic skulle gjennomføre en charterflyvning fra Oslo til Kreta.  Før avgang ble fire av de fem besetningsmedlemmene, blant dem begge pilotene, tatt i promillekontroll på Oslo lufthavn. 

Det var resepsjonist på hotellet hvor mannskapet bodde, Lars Erik Engstrøm, som varslet politiet. Torsdag vitnet han i retten under rettssaken mot den 50 år gamle kapteinen. 

– Jeg kom på jobb som vanlig i 11-tiden på kvelden, og gjorde mine daglige rutiner. Så var det noen folk som hygget seg rundt på hotellet, som ikke er unormalt, sier Engstrøm til TV 2.

– Og så går det litt utover natten, og jeg får en tilbakemelding om at en av de som flyr litt rundt i baren og og virker beruset, mest sannsynlig skal ut å fly klokken seks om morgenen. Da valgte jeg å ta en telefon til politiet, legger han til. 

– Ingen helt

Resepsjonisten forteller at han la merke til tre av besetningsmedlemmene i resepsjonsområdet på Best Western LetoHallen Hotel. 

– Det var tre av dem. Flyvertinnen og styrmannen var på en måte mest synlige. Kapteinen så jeg, men tenkte ikke videre over det.

Da crewet skulle sette kursen mot Oslo lufthavn i fire-tiden neste morgen, varslet han politiet på nytt.  

– Jeg hadde kontinuerlig kontakt med politiet. Det var for å informere om at de var på vei til flyplassen. Så vidt jeg skjønte, så ønsket politiet å ta dem i det de entret flyet og gjorde seg klare til å starte jobben sin den dagen. 

– Du er jo på en måte helten oppe i dette, som hindret at dette flyet tok av?

– Ja, man er kanskje det. Jeg føler at jeg har gjort min plikt som borger. Jeg ville ikke ha latt vedkommende kjøre av gårde i bil uten å ringe politiet, og føler ikke at jeg ville hatt samvittighet til å la det flyet gå da jeg så hvordan styrmannen der var. Det gikk på min egen samvittighet. Heltestatusen vil jeg ikke si at jeg har oppe i dette.

– Skulle ta seg en røyk, så sovnet hun

En av besetningsmedlemmene sovnet også i resepsjonen og utenfor hotellet da ventet på bussen som skulle kjøre dem til flyplassen, ifølge Engstrøm

– En av den sov i resepsjonen da de skulle hentes. Det ble nok en god halvtime i resepsjonen, som fortsatte litt ute.

– Sovnet ute også?

– Jada, når hun skulle ha seg en røyk, så sovnet hun der også. 

Erkjenner å ha vært beruset

Saken mot Air Baltic-kapteinen startet i Øvre Romerike Tingrett i Eidsvoll torsdag. Han er tiltalt på tre punkter, som alle har en strafferamme på to år. Kapteinen er tiltalt for å ha drukket alkohol mindre enn åtte timer før tjeneste, for ikke å ha ivaretatt sitt ansvar som kaptein og for å være beruset mens han forsøkte å gjøre tjeneste på et luftfartsfartøy. 

Den latviske kapteinen erkjenner å ha vært beruset, men nekter for de andre tiltalepunktene. 

Promille målt til 0,54

I Øvre Romerike tingrett hevdet kapteinen at han drakk en halv liter konjakk, men at han sluttet å drikke klokken åtte om kvelden. Kapteinens promille ble målt til 0,54. Det er satt av to dager til saken mot kapteinen. 

Annenpiloten har tidligere forklart at han og to av flyvertinnene delte to liter whisky. De skulle avslutte festen i 20-tiden, men selskapelighetene fortsatte på hotellrommene. Et bilde fra baren, som politiet har vist annenpiloten, viser at mannen kjøper en øl klokken 01.49.

Annenpiloten ble tatt med en promille på 1,35, og ble i august dømt til seks måneders ubetinget fengsel i august. De to flyvertinnene ble dømt til henholdsvis 45 og 60 dagers ubetinget fengsel.